Dr. Cihan Avaroğlu Gece terörü nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Gece terörü nedir?

Çocuğunuz uykusunda aniden çığlık mı atıyor? Eline geçirdiklerini yere atıp sağa sola mı vuruyor? Ya da bunun benzeri bir takım davranışlarla sizi endişeye mi sevk ediyor?

Uykunun belli bir bölümünde korku, çığlık ve hareketle kendini gösteren, saniyelerden birkaç dakikaya kadar sürebilen uyku bozukluğu gece terörü ya da uyku terörü olarak adlandırılır. Sıklıkla 4-12 yaş arasındaki çocuklarda olmakla birlikte, nadiren erişkinlerde de görülebilir. Genellikle ergenlik döneminde son bulur. Bunu kabusla karıştırmayın. Kabusta ertesi gün hatırlama söz konusu olabilir, oysa gece teröründe yaşananlar asla hatırlanmaz.

Haberin Devamı

Belirtileri:

Ani başlangıçlıdır.

Uykunun en derin anında görülür.

Herhangi bir uyaran olmaksızın, kendiliğinden korku ve davranış belirtileri gösterir.

Hiperaktif tablo içindedir.

Dış uyaranlara yanıtsızdır, uyandırılamaz.

Nöbet sonunda uykusuna kaldığı yerden devam eder.

Uyandıktan sonra yapılan fizik muayenede bulgu yoktur.

Ertesi gün yaşadıklarını hatırlayamaz

Sorunu kolaylaştıran faktörler:

Genetik

Uykusuzluk

Aşırı yorgunluk

Stres

İç sıkıntısı, kaygı

Yüksek ateş

Yabancı bir ortamda uyuma

Işık ve gürültü

Bazı ilaçlar (soğuk algınlığı ve alerji ilaçları, sakinleştirme özelliğine sahip ilaçlar)

Ne yapmalıyız?

Çocuğunuzda uyku terörü varsa, endişeye kapılmadan, onu uyandırmaya çalışmadan bu halin geçmesini bekleyin. Tedavide, çok nadir durumlar dışında ilaç kullanmaya gerek olmaz. Nöbet esnasında kendisine zarar vermesini engellemeye yönelik önlemler alınabilir: Çevresinden kırılacak eşyaları kaldırmak, sivri köşeleri kapatmak, merdiven ve pencere varsa ulaşımını engellemek... Her gece aynı saatte olduğunu tespit edebilirseniz, o saatten önce uyandırmak suretiyle nöbetin önüne geçebilirsiniz. Asıl tedavi, altta yatan bir neden varsa, o nedenin ortadan kaldırılmasıdır. Sevgili anne babalar! 2014 yılının ailenize sağlık, mutluluk ve başarı, ülkemize ise Atatürk’ün izinde, huzurlu günler getirmesini dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder