Dr. Ender Saraç Bahar sizi yormasın
HABERİ PAYLAŞ

Bahar sizi yormasın

Haberin Devamı

20 Mart’ta güneş Balık burcundan Koç burcuna geçiş yaptı. Doğada başlangıç enerjileri canlanıyor. Atılım yapmak istediğiniz olaylar için iyi bir dönem. Koç burcunun bu canlandırıcı ve atak yapıcı enerjilerinden yararlanmak kendini yenilemek için spora başlamak akıllıca olur. Doğadaki bu canlandırıcı enerjileri kaçırmayın... Kış boyunca uyuyan enerjiler baharın ilk dürtüleriyle harekete geçer ve bu uyanışın ilk aşamasında bedende bir bitkinlik hissi ortaya çıkar. Yavaş yavaş dikleşmeye başlayan güneş ışınlarıyla bedendeki bazı hormonlar harekete geçer ve aynı zamanda da vücut kış boyu biriktirdiği toksinleri atmak için kendi içinde hazırlık yapar. İlkbahar canlanma zamanıdır,

İşte canlanmanın yolları

1) Ham ipek kese veya kabak lifi ile masaj: Bu masaj aşağıdan yukarıya doğru kuvvetlice bastırarak ve kuru olarak uygulanır. Cildinizde egzama veya aşırı kuruluk varsa uygulamayın. Sabah ve akşam aç karnına 4-5 dakika uygulamak yeterlidir. Ayak tabanlarına bastırarak uygulayın. Üzerine duş almak şart değildir ama en azından sabahki masajdan sonra ılık basınçlı bir duş almak iyi olur.

2) Spor: Uzun süre hareketsiz kaldıysanız basamak basamak harekete geçin. Birden ağır spora başlamayın. En iyi spor açık havada ve hafif güneşte yapılan sporlardır. Ayrıca salon sporları da çok yararlıdır. Spor yapılan gün 1 şişe maden suyu içmek içindeki mineralleriyle canlılık verir.

3) Güneş ışığı: Bedenin canlanması için gerekli hormon değişikliği en çok güneş ışınlarının etkisiyle başlar. Her gün 10-15 dakika güneş ışığı alın ve karanlıktan uzak durun. Üst üste karanlık günler olduysa ve enerjinizin düştüğünü hissediyorsanız o gün kırmızı, turuncu gibi canlı renkli giysileri tercih edin.

4) Vitaminler, besin destekleri ve doğal vitaminler: Bu dönemde 2-3 günlük bir arınma ve toksin atma programı yaptıktan hemen sonra özellikle bahar yorgunluğuna karşı meyan kökü, C-vitamini, L-Carnitine, soya lecitin, B kompleks vitaminleri, Ginkgo Biloba, özel Ayurveda tabletleri, kırmızı veya Sibirya Ginsengi, DHEA, chlorella (tatlı su yosunu) gibi doğal canlandırıcıları doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz. En doğrusu doktorunuza danışarak bu doğal dopingleri yaşa, cinsiyete ve mevsime göre ayarlanmasıdır.

5) Doğru beslenme: Meyve, bal, kuruyemiş gibi doğal şekerleri fazlaya kaçmadan alın. Enerji verir ancak beyaz un ve şekerin fazlasından kaçının. Fazla mayalı gıdalar, yağlı et ve şarküteri, kızartma, kabuklu deniz ürünleri, ağır yağlı ve hazmı zor gıdalardan uzak durun. Genelde bu dönem özellikle çiğ gıdalara, tam tahıllara, derin deniz balıklarına, taze meyve sularına, sebze çorbalarına, yeşil mercimeğe ve turpa ağırlık verin. Bu dönem doğayı izlemek, çağla badem, taze yeşil erik gibi meyvelere ve taze yeşil otlara; ısırgana, baklaya, enginara ağırlık vermek yeterli olabilir.

6) Günde 4-5 kez ağızda çekirdek kakule çiğnemek ve sonra bu çekirdekleri yemek bedene ve zihne canlılık verir. Ayrıca toz zencefil, tane karanfil, kekik, biberiye, mercanköşk, taze sivri biber, adaçayı, kuşburnu çayı, nane, kereviz sapı, meyankökü şurubu, roka-tere gibi baharatlı yeşilliklere diyetinizde ağırlık verin. Bu baharatları kullanırken aşırıya kaçmayın ve mide problemi ya da alerjik yakınmalar varsa doktorunuza danışmadan kullanmayın.

7) Kırmızı üzüm şarabı güçlü antioksidanlar içermesine rağmen içerisindeki alkol aslında sağlığa zararlıdır. Bu nedenle kırmızı üzümün kendisinin çekirdekli olarak yenmesi veya posasıyla beraber sıkılmış suyuyla içilmesi ya da pekmezi aslında daha uygundur. Zararlı alkolü almadan yararlı antioksidanlar alınmış olur.

8) Cildin kendini yenilediği zaman gece saatleri olduğundan akşam yatarken mutlaka cildinizi temizleyip yatın. Çünkü temiz cilt daha iyi oksijenlenir. Kuru ciltliler cildini temizledikten sonra üzerine nemlendirici sürerek temizleyebilir.

9) Çok yorucu geçen günlerde 1 adet omega-3 hapı almak hem bedensel hem de zihinsel açıdan direnci artırır. Kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkiler, yorgunluğun biraz azalmasına yardımcı olur.

10) Çok yorulduğunuz, ayaklarınızı üşüttüğünüz stresli günlerde eve geldiğinizde 5 dakika kadar kendinize zaman ayırın. Birkaç dakika her noktasına basınçla gelecek şekilde iyice bastırarak ayak tabanına susam yağıyla masaj yapın. Masajdan sonra ayağınızdaki yağı silmeden ayaklarınızı bir kabın içerisinde 5-6 dakika tuzlu ılık sıcak suya koyun. Gözlerinizi kapatın ve karnınıza da sıcak bir termofor koyarak 5-6 dakika sessiz şekilde dinlenin.

11) Bazen uzun ve dinlendirici uyku uyumak ve depolamak iyidir. İlerleyen dönemde yorucu bir temponuz olacaksa, önceki gece bedeni hafif bir egzersizle yormak, 1-2 fincan melisa çayı içmek, hafif rahatlatıcı müzik dinlemek, lavanta, melisa, sandal ağacı gibi kokuları koklamak ve kendimizi gevşetip erkenden yatağa girmek yararlıdır.

12) Az konuşun: Gün içinde özellikle iş yerlerinde sürekli ve uzun süre konuşuyorsanız sonrasında bir enerji çekilmesi hissedebilirsiniz. Sürekli ve çok konuştuğunuzu fark ediyorsanız konuşmayarak ve imkan varsa gözlerinizi kapatarak kendinizi dinlendirin.

13) Havalar biraz düzelmesine rağmen hâlâ kapalı yerlerdeyiz. Sabah kalktığınız saatle akşam yattığınız saat arasında en az 15-20 kez güçlü bir şekilde burundan nefes alın, biraz bekledikten sonra yavaşça ağzından nefesi verin. Bunu temiz havanın olduğu saatlerde pencereyi açıp pencerenin önünde yaparsanız daha da iyi oksijenlenmiş olursunuz.

14) Bahar aylarında çok asitli, şekerli, boyalı içecekleri fazla içmek sağlıklı olmayabilir. En iyi içecek bitki çaylarıdır. Canlandırıcı özelliği olan bitkileri ağırlıklı olarak seçmek bahar yorgunluğuna karşı yardımcı olur. Mate, yeşil çay, meyan kökü, nane, guarana, kaküle, ada çayı, ginseng bu tür bitkilere örnektir. Özellikle meyan kökü doğal olarak kortizona benzer bir kimyasal yapı oluşturduğu için canlandırıcı etkisinin yanı sıra bahar alerjilerine karşı da yararlıdır.

Doğru zayıflamayı öğrenin

Bilinçli zayıflamayı öğrenmek, doğru beslenerek kilonuzu korumak istiyorsanız Bodrum Gardens of Babylon’un içindeki zayıflama okulu High Klinik ve High Sağlıklı diyet restoranı sizi bekliyor. Gün boyunca hem spor yapacak, toksinleri atacak hem de sağlıklı yemekler yiyeceksiniz. Bilgi için high@gardenofbabylon.com’a mail atabilirsiniz.

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder