Dr. Ender Saraç Bu diyet göbek eritiyor
HABERİ PAYLAŞ

Bu diyet göbek eritiyor

Haberin Devamı

Merhaba, havalar yeniden ısınmaya başladı. Belki yağmurlardan dolayı 1-2 gün spor yapmayı ihmal etmiş olabilirsiniz. Bugün kendinize tekrar dışarı atın. Temiz havayı derin derin içinize çekin, bedeni iyice oksijenlendirin ve sıkı bir ter atarak birkaç günün açığını kapatın. Pek çok kişi beden olarak daralmak, sıkılaşmak ve bölgesel fazlalıklarından kurtulmak istiyor. Ama “Zayıflarken yüzüm çöküyor, fakat bölgesel kalınlıklarım çok fazla gitmiyor” diye şikayet ediyor. Böyle durumlarda sadece diyet kesinlikle yeterli olmaz. Beraberinde mutlaka egzersiz de yapılması gerekir. Zayıflarken önemli olan göbek ve bel civarındaki yağların erimesi, buna karşılık yüz veya daha ince olan yerlerden ise aşırı bir kayıp olmamasıdır.

Protein eksik kalmasın
Şişmanlatmayacak şekilde yani içindeki yağ miktarına dikkat ederek bol miktarda protein almalısınız. Çünkü yeterince protein almazsanız dokuların kıvamını, sertliğini ve sıkılığını sağlanması için gerekli olan en önemli madde eksik kalır. Proteinler, zayıflarken özellikle kasların korunması ve vücudun sıkı olması için gerekli alt yapıyı sağlar. Tavuk, balık, kırmızı et ve yoğurdun az yağlı olması, derilerinin yenmemesi gerekiyor. Bir de kızartma yerine haşlama, ızgara ve buğulamayı tercih edin. Protein bakliyatlarda da bulunur. Arada fazla yağlı olmamak şartıyla yeşil mercimek, nohut, barbunya, börülce ve sarı mercimek de tüketin.

BUNLAR YASAK
Kolalı, şekerli asitli içecekler
Kızartmalar
Hayvansal katı yağlar (tereyağı, kaymak, yağlı şarküteriler, yumurta sarısı, yağlı süt ürünleri, yağlı etler, tavukbalık derisi, tam yağlı süt)
Alkol (özellikle bira)
Beyaz un
Beyaz şeker
Doğum kontrol hapları

Aşırı gündüz uykusu
Çikolata
Yağlı çerezler
Cips

BU ÇAYI İÇİN

MALZEMELER
2 adet avakado yaprağı
2 adet parmak ucu kadar zencefil
Küçük birer tutam funda yaprağı
Mısır püskülü
Kiraz sapı

HAZIRLANIŞI
Malzemeler 1 bardak kaynar suda 4-5 dakika bekletilir, süzülür. İçine bir dilim limon konarak gün içinde 2 fincan içilir. 3 fincandan fazlası zararlı olabilir. Şeker koymayın.

BU HAREKETİ YAPIN
MEKİK
Dizleriniz bitişik ve ayaklarınız birbirine paralel şekilde, iki elinizi enseye koyup hızlı hızlı, sık sık hareketlerle karnınız acıyana kadar sabah ve akşam ellişer kez bu hareketi yapın.

Göbek eritmeye yardımcı mönü
(Bu mönüyü öğlen yemeği alternatifleriyle çeşitlendirerek aynı mantıkta 3 hafta süreyle uygulayabilirsiniz)
Kalkınca 1 bardak ılık ballı limonlu su için. Bal yarım tatlı kaşığını, limon 8-10 damlayı geçmesin, su ılık olmalı.

KAHVALTI
1 dilim kızarmış çavdar ya da tam buğday ekmeği
4 parmak yağsız taze dil peyniri
6-7 adet saplarıyla birlikte maydanoz.

ARA
1 yeşil elma.

ÖĞLEN
Tavuk ya da balıklı seçenek (yanına bol yeşil salata)

ARA
2-3 ceviz içi
1 kivi.

ARA
1 bardak yağsız süt.

AKŞAM
4-5 kaşık az yağlı bulgur pilavı
4-5 kaşık nohut ya da yeşil mercimek
2-3 adet hafif acı sivri biber.

GECE
1 yeşil elma. Aralarda bol sıcak su ve yeşil çay içmeyi unutmayın.

Öğle yemeği için alternatifler
Izgara tavuk göğüs, bir kase brokoli veya yeşillik çorbası.
Bol maydanozlu 3 yumurta beyazı ve bir sarıdan yapılmış yağsız omlet.
Bir kase yağsız yoğurt, bir tabak ızgara sebze.
Yağsız taze peynir (Dil, çökelek), 1 porsiyon zeytinyağlı pırasa ya da ıspanak, pazı ya da kabak, taze fasulye. Ya da bu sebzelerden yapılan türlü.
4-5 adet orta boy köfte. Ekmek katılmayacak, yağsız kıymadan yapılacak. Yanına közlenmiş patlıcan veya ızgara sebze.
Derisiz, orta boy, beyaz etli balık, yanına bolca roka, soğan, marul ağırlıklı limonlu yeşil salata.

KAHVE TUTKUNLARINA
Çok içilen kahvenin yağ yakımını zorlaştırdığını sizlere yazmıştım. Latte’nin de 267 kalori olduğunu, mümkün olduğu kadar aromasız ve kremasız kahve içmenizi önermiştim. Ancak gelen tepkilerden anlıyorum ki kahve pek çok kişinin vazgeçilmezi. Kahvenin zararını en aza indirmek için işte önerilerim:

1- Günde 1 kahve eğer çok seviyorsanız 2 kahveyi geçmemeye çalışın.

2- Şeker atmayın. Şekerden vazgeçemeyenler pek önermesem de tatlandırıcı kullanabilir.

3- Kahve idrar söktürücü etki de yaptığından içtiğiniz kahvenin sıvı ihtiyacınızı karşıladığını sanmayın. Çünkü koyu çay ve kahve hacimlerinin 2.5 misli kadarını da bedenden atarlar. Geleneksel Türk kahve içiminde adet olan kahvenin yanında su getirilmesi ve üzerine su içilmesi adeti de doğru bir gerçeği içerir.

4- Hangi kahveyi içmeliyiz? Madem ki kahve daha çok keyif içeceği. O halde en sevdiğiniz kahve türünü aşırı koyu ve şekerli olmadan içebilirsiniz. Ama kahvede favorim içinde kahvenin kendisinin erimediği, sadece aromasını verdiği Türk kahvesi. İyi ve kaliteli filtre kahveler ya da espresso da uygun olabilir. Kahveyi içerken içinde kahve dışında başka bir kimyasal madde ya da katkı olup olmadığına bakın. Kahveyi suyla karıştırdıktan sonra bardağı ışıklı bir yüzeye tutun ve üzerinde herhangi başka renk özellikle de gökkuşağı gibi bir veren madde çıkıyor mu kontrol edin.

5- Aşırıya kaçmadığınız sürece kahve için. Çünkü vücut herhangi bir maddeyi çok zevk alarak ve istekle tüketiyorsa o maddenin zarar verici etkisi azalır, şifa verici kısmı ise artar.

6- Kahveyi sütsüz içemeyenler tercihen 1 çorba kaşığı kadar yağsız süt koyabilirler. Ama yağlı kremalar veya yağlı süt tozlarını önermiyorum.

Yeni kahveler yolda
Ülkemizde de artık daha sağlıklı kahve çeşitlerini piyasada bulabileceğiz. Suda eriyen hazır kahvelere yeni ve sağlıklı formüller ekleniyor. Nasıl ki çayın işlemden geçmemiş hali olan yeşil çay, çok fazla miktarda ve aşırı koyu içilmediği takdirde siyah çaya göre daha sağlıklıysa, şimdi de içinde yeşil kahve çekirdekleri olan hazır kahveler geliyor.
Aynı zamanda yine hazır bir başka kahve cinsi de lifli ve probiyotikli olacak. Bu kahve bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olacak ve bağırsak florasını koruyacak.
Anti oksidan özelliği yüksek bir başka hazır kahve çeşidi de yine yeni çıkacak olan üzüm çekirdek özlü kahve. Üzüm çekirdeği bilindiği gibi güçlü bir anti oksidandır. Anlaşılan o ki, yüksek anti oksidan içeren ve bağırsak çalışmasını destekleyen yeni ürünlerle kahve keyfimiz devam edecek.

YARIN: Bel ve basen incelten diyet

5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder