Dr. Mehmet Öz 24 saatlik anti-aging planı
HABERİ PAYLAŞ

24 saatlik anti-aging planı

Haberin Devamı

Kırışıklıkları yok edin, kanser hücrelerini öldürün, hücre yorgunluğuna son verin ve bunama hastalığını önleyin. Vücudunuzu baştan aşağı yenilemenin yollarını keşfedin. Sadece 24 saatte yaşlanma konusunda zamanı geri alabilmeyi ister miydiniz? Sürekli gelişen anti-aging ilaçları dünyasında yapılan yeni araştırmalar, 24 saatlik süre zarfı içinde yapılan küçük değişiklikler sayesinde organlarınızı, hücrelerinizi ve hatta DNA’nızı değiştirebileceğinizi gösteriyor. Anti-aging yani yaşlanma karşıtı planım günümüzün son teknoloji bilgilerine dayalı 5 basit günlük görevden oluşuyor. Unutmayın, bugün yapacağınız küçük değişiklikler, yarın nasıl hissedeceğinizi değiştirerek, ömür boyu sürebilecek sağlık avantajlarına dönüşebilir.

Saat 08:00
Görev 1: Kırışıklıkları yok edin

Daha az şeker tüketin

Fazla şeker tüketimi kolajeni yıkarak yüz bölgesinde kırışıklıklara sebep olur. Şekeri azaltabilmek için genellikle kahvaltıda tüketilen gizli glikoz seviyesini artırıcı yiyeceklerden uzak durun: meyve aromalı yoğurt ve ketçap.

Glikoz artırıcıların yerini doldurun

Meyve aromalı yoğurt yerine sade yoğurt tüketin. Bu sağlıklı seçimin üzerine taze kırmızı meyveler veya hem doğal bir tatlandırıcı hem de yüzde 100 doğal olan agave şurubu koyabilirsiniz. Yemeklere ketçap doldurmak yerine kırmızı biberden yapılan sriracha acı biber sosunu deneyin. Hem yiyeceklerinize ayrı bir lezzet katacak hem de metabolizmanızı hızlandıracaktır.

Krom GTF takviyesi alın

Krom GTF, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan önemli bir iz mineraldir. Bira mayası, brokoli ve domates gibi bazı yiyecekler krom GTF içerir ama yeteri kadar alabilmek için çoğumuzun aynı zamanda takviye olarak alması gerekir. Multivitamininizin 200 mikrogram krom GTF içerip içermediğine bakın. Eğer diyabetliyseniz daha yüksek bir doza bile ihtiyacınız olabilir ama öncelikle doktorunuza başvurmalısınız.

Saat 12:00
Görev 2: Kanser hücrelerini durdurun

Hepimizin vücudunda mikroskobik kanser bulunuyor. Büyüyüp öldürücü hale gelmeden onları anti-anjiyogenez denilen yöntemle durdurmak gerekiyor. Özellikle parlak renkli meyveler olmak üzere bazı yiyecekler anti-angiogenik özellikleri olan maddeler içerir.

Kanser önleyici meyve salatası

Papaya, böğürtlen, küçük Hindistan cevizinden (muskat ya da Hint cevizi de denir) oluşan salatanızı her gün öğlen yemeği vaktinde tüketin. Bu üç yiyecek de kan damarlarının kanser hücrelerini beslemesini engeller.

Saat 15:00
Görev 3: Yorgunluğu ortadan kaldırın

Uykusuzluk kaynaklı yorgunluktan değil; hücresel yorgunluktan söz ediyoruz. İşte hücrelerin nasıl yorulduğu: Hücre çekirdeğinin içindeki her kromozomun sonunda telomer denilen DNA uzantıları vardır. Bir hücrenin öldüğü her seferde telomerler artık bölünemeyecek boyuta gelene kadar kısalırlar ve sonra ölürler. Bu süreç yaşlanmayla ilgilidir

Astragalus takviyesi alın

Hücre yorgunluğunu ortadan kaldırmak için telomeraz enzimini artırarak genlerin yenilenmesine yardımcı olan ve Çin geveni de denilen tıbbi bitki astragalusu deneyin. Hem ginseng hem astragalus, stresi azaltmaya da yardımcı olan adaptojen bitki ailesi üyesidir

Günde 10 dakika ayakta durun

Çoğumuz egzersiz yapmaya zaman ayırmakta zorlanıyoruz. Günlük yürüyüşünüzü yapamıyorsanız en azından günde 10 dakika ayakta durmaya vakit ayırabilirsiniz. Bu hareketin genlerinizi yenilemeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Şimdiden başlayın.

Saat 19:00
Görev 4: Bunamaya karşı zafer kazanın


Beyin hücrelerinizi dinç ve hastalıktan uzak tutmak için bunamayla bağlantılı olan plak oluşumu olasılığını azaltmanız gerekiyor. Bunu yapabilmek için bir anti enflamatuar beslenme programı uygulayarak vücudunuzdaki enflamasyonu azaltmalısınız.

Bütün nitratlardan kurtulun

Plak oluşumunu yok etmek ve bunamayı ortadan kaldırmak için şarküteri reyonlarındaki et ve peynir gibi ileri işlenmiş gıdalarda bulunan nitrat gibi enflamatuar etkili yiyecekler tüketmeyin. Her zaman etiketleri kontrol edin ve içindekiler kısmında ‘sodyum nitrat’ olan yiyeceklerden uzak durun.

Acetyl-L-carnitine & Alfa- Lipoik asit takviyesi kullanın

Hafıza kaybını önlemeye yardımcı olmak için acetyl-lcarnitine (400mg) ve alfalipoik asit (200 mg) doğal bileşiklerini içeren bir karma takviye kullanmaya başlayın. Birlikte alındığında beynin en iyi şekilde çalışması için hücrelere enerji yönlendirmeye ve güçlü bir antioksidan koruması sağlamaya yardımcı olur.


Saat 22:00
Görev 5: Uyuyun

Yeterli uyku alabilmek uzun bir yaşam sürmek için çok önemlidir. Ancak, günlük hayatta yaşadığımız stres birçoğumuzun gece uykularını kaçırıyor. Evraklarla boğuşmaya başlamadan önce 5 dakika derin nefes almayı veya diğer meditasyon tekniklerini deneyin.

Başlıca 5 tat duyusu hangileridir?

Başlıca 4 tat alma duyusunu zaten biliyorsunuz: tatlı, ekşi, acı, tuzlu. Ancak umami denilen beşinci bir tat hissi daha var. Umami aşermelerimizin nedenidir. Vücudunuzda açlık halat çekme yarışlarını kısmen oluşturan duyudur. Vücudunuzda o kadar enerjiye yer olmasa bile diliniz çok tadı ve enerjisi olan yiyecekleri ister. Şunu da belirtmek gerekir ki, yağ, öğrenilmiş bir tattır. Tatlı, acı, ekşi ve tuzlu, kalıtımsal olarak sahip olduğumuz tatlardır yani o tatları sevip sevmediğinize genlerinizin söylediklerine göre karar verirsiniz. Ancak, yağ sonradan elde edilen tattır. Yani yağı nasıl sevmeyeceğinizi sonradan öğrenebilirsiniz. Örneğin; tam yağlı süt tüketiyorsanız yavaş yavaş azaltarak kendinizi yağsız süte alıştırabilirsiniz. Bu öğrenim süreci sadece 8 haftanızı alır. Tat alma cisimcikleri de sizi kandırabilir ve gerçekten olmasa bile probleminiz varmış gibi düşünmenize neden olabilir. Tat alma cisimciklerinin çalışma yöntemi beklentiler yoluyla gerçekleşir. Tuzlu olduğunu beklemediğiniz tuzlu bir şey yediğinizde şaşırırsınız. Bu durum tadını almayı beklemediğiniz neyi yerseniz olabilir ve bu sindirim sisteminizdeki birtakım problemlerle değil, tat alma duyusuyla ilgili bir durumdur.

Kalp atışları nasıl hızlanır ve yavaşlar?

Düzgün bir şekilde çalıştığında kalp müthiş bir makine gibidir. Vücudunuzdaki kasları besleyen kan damarları açılır ve bir lastik gibi ne kadar gerekiyorsa o kadar esneyebilir. Kalbinizden çıkan damarlar kanı bir yerden diğer yere ne kadar ihtiyaç olursa olsun vücudunuz boyunca taşır. Kalbiniz o kadar güçlüdür ki, ister koşu bandında koşuyor, ister bir kaz sürüsünden kaçıyor olun, her türlü durumda pompalama seviyelerini değiştirebilir.

Hayatınız boyunca, dakikada 60-70 kez yumruğunuzu sıkıp açtığınızı düşünün. Kalbiniz, hiç yorulmadan bunu gerçekleştiriyor. Bu pompalama işlemi, siz dinlenirken 5 litre kan sağlıyor. Spor yapmak veya köpekten kaçmak gibi yüksek efor gerektiren bir durumda ise aniden 20 litre kan pompalanır. Kalbiniz büyük değişimlerle baş etmek için donatılmıştır. Gaza basıp hareket ettiğinizde, sağlıklı bir kalp her bir atışta daha fazla kan sağlayarak daha etkili bir şekilde pompalamaya başlar. Ancak kalp atış hızı sadece mecbur kaldığında artmaya başlar. Bu da, egzersiz sonrası doktorların nabzınızı ölçüp sağlığınızla ilgili ipucu edinmelerinin nedenidir.

Glokom nedir ve görüşünüze nasıl zarar verir?

Küvetteki su giderinin saçla dolu olduğunu düşünürseniz glokomda neler olduğunun resmini görürsünüz. Gözlerinizin boşaltım sisteminin tıkandığını, böylece sıvının akamadığını düşünün. Bu durum görme sinirinde büyük bir baskıya neden olur ve körlüğe bile neden olabilir. Akut açılı glokom (akıntıyla ilgili ani bir problem) veya açık açılı glokomla (daha kademeli kronik bir problem) da karşılaşabilirsiniz. Sigara içmek glokom riskini artırabilir. Peki glokom görüşünüze nasıl zarar verir?

Görme sinirlerini telefon ve kablo şirketleri tarafından milyonlarca lifle (fiber) birlikte kullanılan bir fiber optik kablo yığını olarak düşünün. Yaşımız ilerledikçe bu liflerin az bir kısmı ölür. Glokomu olan insanlarda bu lifler genellikle gözdeki yüksek basınçtan dolayı normalden daha hızlı bir şekilde ölür. Bu liflerin üçte biri öldüğünde görüş alanımızın bazı bölümlerini kaybetmeye başlarız. Daha çok lif öldükçe yan görüş kaybını hissetmeye başlarsınız (bu noktada sinirlerin yarısından fazlası ölmüş olabilir).

Tedavi edilmezse bütün lifler sonunda ölür ve görüşü tamamen kaybedersiniz. Glokomun erken belirtilerini fark edemeyebilirsiniz çünkü ilk olarak merkezi değil çevresel görüşü (yandan görüş) etkiler. Bu yüzden düzenli olarak göz muayenesi ve glokom kontrolü yaptırmak çok önemlidir. Göz doktorları glokomu erken teşhis edebilir ve göz damlaları, lazer ve nadiren de ameliyatla tedavi ederler. Yalnızca düzenli göz muayeneleri glokomu tam tedavi uygulanabilecek kadar erken teşhis edebilir. Genel sağlığınızla ne kadar ilgilenirseniz glokom olasılığında görüşünüzü o kadar iyi koruma şansınız olur.

Maküler dejenerasyon nedir?

Yaşa bağlı maküler dejenerasyon görme kaybının en yaygın nedenidir. Yaş ve kuru olmak üzere iki tipi mevcuttur. Kuru (atrofik) maküla dejenerasyonu daha yaygındır. Asıl nedeni bilinmese de, sigara içen ve yüksek tansiyonu olan kişilerin bu tipteki dejenerasyondan en çok etkilenenler oldukları biliniyor. Kuru tip dejenerasyonun herhangi bir tedavi yöntemi yoktur ama çoğunlukla çok yavaş ilerler. Yaş (eksüdatif) maküla dejenerasyonu retinanın altında anormal kan damarları oluştuğunda meydana gelir. Damarlar retina altına sıvı veya kan sızdırıp retinaya zarar verir. Bazı durumlarda lazer tedavisi yaş tip maküla dejenerasyon sürecini geliştirebilir veya yavaşlatabilir. Ayrıca multivitaminler yaş tip maküler dejenerasyonun ‘körlüğe yol açan yaş tipi’ olmasını geciktirebilir; hatta bazı durumlarda engelleyebilir. Maküler dejenerasyonun genetik değil, yaşam tarzına bağlı bir hastalık olduğunu biliyoruz. Damarlarınızı genç tutan yaşam tarzı seçimleriyle her iki tipteki dejenerasyonun oluşma riskini de azaltabilirsiniz.

( 28.08.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır. )

Sıradaki haber yükleniyor...
holder