Elif Demirtaş Bilir Karantina günlerinde kilo alımına dur diyelim (mi)?
HABERİ PAYLAŞ

Karantina günlerinde kilo alımına dur diyelim (mi)?

Sosyal izolasyon, evde karantina derken karantina günlerinde kilo alımına döndü iş.

Ye, iç, yat, kalk, çalış... Eğer bin metrekare evde oturmuyorsanız temponuz belli!

Kilo genelde kadınların en büyük derdiydi ama içinde bulunduğumuz karantina günlerinde kadın-erkek, hepimizin ortak derdi haline geldi. Tartıda +4 kiloyu görünce, “Ben hiç kilo almadım” diyeni dövecek kadar gözüm döndü. Yaklaşık iki haftadır evden çalışıyorum ve bu sürede tam 4 kilo aldım. Her gece uyumadan önce eşimle plan yapıyoruz, “Yarın spor yapmaya başlayalım” deyip birbirimizi motive ediyor, sonra tıka basa yiyip uyuyoruz. Her akşam aynı terane.

Haberin Devamı

Bazen zaman çok hızla akıp gidiyor. İşte o akıp giden zaman hep spor yapmaya karar verdiğimiz günlere denk geliyor. Yani diyorum ki; “Yarın spor yapmaya başlayacağız, bu gece de yiyelim” dediğimiz gecenin ertesi günü zaman öyle bir geçiyor ki, spor yapmaya fırsatımız olmuyor. Hatta aklımıza bile gelmiyor. Böyle böyle günler geçerken 4 kilo almışım. Neyse ya, bana zaten zayıflık yakışmıyordu. Bu da züğürt tesellisi olsun.

Ekmek arası lahmacun!

Karantina günlerinde kilo alımına dur diyelim (mi)

Kadın, erkek; yaşlı, genç; çoluk çocuk... Sosyal medya ekmek, börek, yemek fotoğraflarından geçilmiyor. Eline hamuru alan herkes aşçı... Neyse ki mutfakta iyi değilim; oğlum bile yaptığım çorbayı içmiyor, o kadar kötüyüm anlayacağınız. Beceriksiz olunca da hazır paketli ya da dondurulmuş gıdalar tüketiyoruz. Özellikle atıştırmalıklar için tercihimiz pratik yiyecekler. Böyle fırına atıp 10 dakika sonra yemeğe hazır olanlardan. Henüz ekmek arası lahmacun yemedim ama lahmacun bulursam acımam, ben de ekmek arası yapıp yiyebilirim. Corona virüs korkusundan yemek siparişi veremiyorum Allah’tan.

“Ekmek arası lahmacun mu olur?” demeyin.

Ben yemedim, henüz yemedim! Karantinada 23'üncü gününü dolduran İrem Derici, “23 günde 10 kilo aldım, ekmek arası lahmacun yediğim günler oldu” dedi. Şimdilik İrem Derici’den halliceyim ama sonum ekmek arası lahmacuna doğru gidebilir; çünkü benim henüz karantinada 16'ncı günüm.

Aralıklı oruç deneyelim mi?

Karantina günlerinde kilo alımına dur diyelim (mi)

Spor da yapamıyoruz. "O zaman ne yapsak?" diye düşünürken, aralıklı oruç geldi aklıma. Nedir aralıklı oruç? 8 saat ye, 16 saat aç kal. Sistem bu şekilde işliyor.

Haberin Devamı

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Esmanur Kara’dan aralıklı oruçla ilgili bilgi aldım. Örnek liste de bonusumuz oldu. Bu diyetle hayli kilo veren varmış. O zaman bakalım neymiş aralıklı oruç...

İntermittent Fasting diyetini hepiniz duymuşsunuzdur bir yerlerden. Diğer adıyla 'aralıklı oruç'. İnsan vücudunda birçok faydalı etkisi olduğu görülmüştür. Kilo kaybı sağlamasının dışında kan basıncı ve kolesterolü düşürür, insülin hassasiyetini artırıcı etkisi de vardır. Uzun süre aç kalındığında vücut öncelikle karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yıkar. Bu süre 4-6 saat kadar sonrasında başlar. Buradan elde ettiği glukozu da enerji olarak kullanır. 8 saat sonunda bu depoların boşalmasıyla yağ yakımı başlar ve sonuç olarak kilo kaybı gerçekleşir.

Yöntem basit ama bazı risk grupları var. Bu risk gruplarını soracak olursanız, ki ben sizin için sordum:

Vücut kitle endeksi aşırı düşük veya yüksek olan kişiler ile 18 yaş altı bireyler aralıklı oruç diyeti için riskli kişiler. Bunun yanında yakın zamanda ameliyat öyküsü olanlar, çok stresli bir işte çalışanlar, hamile kadınlar veya emziren anneler için de sakıncalı. Ve sağlık sorunları olanlar için aynı durum söz konusu. Diyabet, yani şeker hastalığı olanlar veya herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin kesinlikle aralıklı oruçtan uzak durmaları gerek.

Haberin Devamı

Örnek liste

Karantina günlerinde kilo alımına dur diyelim (mi)

Saat 12.00

  • 2 yumurta
  • 3 kaşık lor peyniri
  • 2 adet ceviz içi
  • Bol miktarda yeşillik

Ara

  • 1 bardak sütlü kahve
  • 10 adet çiğ badem
  • 1 adet meyve

Saat 18.30 – 19.30

  • 1 kepçe kadar çorba
  • 150 gram ızgara ya da haşlama tavuk/et/balık
  • 1 tatlı kaşığı yağ ve limonlu bol miktarda salata
  • 1 kase yoğurt

Saat 20.00 itibarıyla kalori alımını durdurup diğer gün saat 12.00’ye kadar sadece bitki çayı, siyah çay, su, maden suyu ve kahve içebilirsiniz.

Not: Diyetler kişiye özel hazırlanıyor, bu sadece örnek liste. Diyetisyen kontrolünde yapılması tavsiye edilir.

Hayatı sığdırdığım evin kapılarından sığamazsam korkusuyla ben bu diyeti uygulamaya karar verdim.

'Evde kal'ın, fit kalın, her şeyden önce sağlıklı kalın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder