Patlamış mısır hakkında bilmediğiniz şeyler var

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Patlamış mısır tutkumun önüne geçemiyorum. Çok uzun bir zamandır işten eve gittiğimde “Bu gece patlamış mısır yemeyeceğim” deyip sonuna kadar direnip yatağa yattığımın beşinci dakikası tekrar kalkıp "Azıcık mısırdan bir şey olmaz, patlatıp yiyeyim ya” diyen ben, neden kilo veremediğimi sorguluyorum bir yandan da. 

Akşam yemeklerini az ye, sonra eve git, sabahın üçünde ya da dördünde bir koca kase dolusu patlamış mısır ye, sonra da “Neden kilo veremiyorum?” ya da o kadar dikkat ettiğim halde “Neden kilomu koruyamıyorum” diye düşün dur. Neyse ki birkaç gündür yağsız ve tuzsuz olarak patlatıp sonrasında üzerine çok az tuz ilave ederek yemeye başladım. 

Patlamış mısır kilo aldırır mı diye araştırdıktan sonra hiç bilmediğim faydaları olduğunu gördüm.

 

Aman ne olacak birazcık patlamış mısırdan?

Cips kadar zararlı değil. Hem kalorosi de daha düşük. Ne olur canım birazcık patlamış mısırdan? Biraz keyif yapmak benim de hakkım. 

Gelin görün ki birazcık mısır diyerek bir kase mısır yediğimizde aslında kilo kontrolünde porsiyonun önemi ortaya çıkıyor ve rakamlara baktığımızda çok da masum görünmüyor patlamış mısır. 

Bir su bardağı patlamış mısır 70 kaloriymiş. Yanlış anlaşılma olmasın; 1 su bardağı patlamış mısır... 

Keşke 1 su bardağı patlamamış mısır 70 kalori olsaydı değil mi? 

Biraz inceleyelim bakalım neler çıkacak inci tanesi kadar mısırdan. 

Haydi başlıyoruz.


Yağlı ve tuzlu patlamış mısır

• 1 su bardağı 70 kalori

• 1 avuç 29 kalori

• 1 Orta boy kase 62 kalori

• Büyük bir tabak dolusu patlamış mısır 369 kalori


"Yok, ben zaten yağlı değil yağsız yiyorum" diyorsanız

• 1 avuç 47 kalori

• 1 su bardağı 65 kalori

• 1 kase yağsız patlamış mısır 131 kalori


Patlamış mısır kilo aldırır mı?

Bu sorunun cevabı “Evet, patlamış mısır kilo aldırır” şeklinde çıkıyor karşımıza. Özellikle yağlı ve tuzlu yapıldığında kalorisi yüksek bir atıştırmalık. Eğer kilo almak istemiyorsanız yağsız ve tuzsuz olarak, porsiyon kontrolüne dikkat ederek, sadece ara öğünlerde tüketmek şartıyla, son derece sağlıklı patlamış mısır. Hatta açlığınızı bastırmada da etkili.

Yapılan bir çalışmaya göre, patlamış mısırın ve patates cipsinin yendikten sonraki tok tutma süreleri karşılaştırıldığında 15 kalorilik patlamış mısırın 150 kalorilik patates cipsi kadar doyurucu olduğu görülmüş.

Özetle ölçüsünü kaçırmadığımız sürece, yağsız ve tuzsuz olmak şartıyla, ara öğün olarak yediğimiz patlamış mısır kilo alımına neden olmaz. Eğer “Yağsız yerim ama tuzsuz asla yiyemem” diyenlerdenseniz kötü haber! 

Yediğiniz her tuzlu patlamış mısır tanesi size ödem olarak dönüyor ve göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olabiliyor.


Sanıldığından çok daha sağlıklı 

Patlamış mısırdan, sadece kalori hesabı yapıp rakamsal olarak bahsederek haksızlık etmeyelim. Çünkü aynı zamanda oldukça da faydalı.

Bilim adamları, sebze ve meyveden daha fazla polifenol içeren patlamış mısırın sanılandan daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Ama bir uyarı: Patlamış mısır asla sebze ve meyvenin yerini tutmaz çünkü sebze ve meyvede bulunan vitamin ve mineral değerleri patlamış mısırda bulunmuyor. 


Gelelim faydalarına;

• İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini olumlu etkileyerek vücudun direncini artırır.

• Yüksek oranda lif içeriyor. Bu lifler kan şekerinin yavaş yükselmesinde ve bağırsakların çalışmasında oldukça etkilidir.

• Sindirim sistemini canlı tutarak kabızlığı engeller.

• Kolesterol seviyesini dengeler.

• İçerisinde bol miktarda polyphenol maddesi bulunduran patlamış mısır kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

• Ölçülü olarak yağsız ve tuzsuz tüketildiğinde tokluk hissi vererek kilo kontrolünü sağlamada etkilidir

• İçeriğindeki B1 vitamini sayesinde beyin için faydalıdır

• Metabolizmayı hızlandırır.

• Mısırda protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur. 

Gördüğünüz gibi sadece kalori hesabı yaparak beslenme listemize aldığımız mısıra ne kadar da haksızlık yapmışız. 

Sağlıksız bir atıştırmalık olarak bilinen patlamış mısırın son yıllarda çok büyük bir antioksidan kapasitesine sahip olduğu ortaya çıkmış ve sağlıklı besinler arasındaki yerini almıştır.


Son bir uyarı!

Patlamış mısıra tuz, tereyağı ya da soslar eklendiği zaman maalesef sağlığa etkisi yok oluyor.

Dünyaca ünlü beslenme uzmanlarından Abby Langer şöyle diyor: "Patlamış mısırla ilgili asıl problem fazla yemek. Özellikle yağ ve tuz gibi farklı malzemeler eklenmiş halini fazla yerseniz beklediğinizden daha fazla kalori alırsınız. En doğrusu böyle patlamış mısırlardan uzak durmak. Eğer kendinizi sağlama almak istiyorsanız, kahverengi bir kağıt poşete kendiniz mısır koyup mikrodalga fırında patlatabilir ya da yağsız-tuzsuz bir şekilde mısır patlatmanızı sağlayacak makinelerden edinebilirsiniz. Önemli olan patlamış mısırı ne şekilde ve ne kadar yediğiniz."

Afiyetle…

Yazarlarımızdan

24 Eylül 2020, Perşembe 07:42
24 Eylül 2020, Perşembe 07:34
24 Eylül 2020, Perşembe 07:30
Sıradaki haber yükleniyor...
holder