Erdal Kaplanseren Bilgisayar başında çalışanlar için 8 sağlıklı yaşam önerisi
HABERİ PAYLAŞ

Bilgisayar başında çalışanlar için 8 sağlıklı yaşam önerisi

Mesainizin büyük bölümünü bilgisayar karşısında geçiriyorsanız, muhtemelen bir takım rahatsızlıklar yaşıyorsunuzdur. Dikkat dağınıklığı, yorgunluk, bel-boyun ağrıları ve göz yorgunluğu bunlar arasında en sık görülenler. Bu yazımızda, PC başında çalışanların yaşamını kolaylaştıracak 8 ipucunu paylaşıyoruz.

1- KLAVYE - FARE SEÇİMİNE DİKKAT

Bilgisayar alırken klavye-fare konusunda ne çıkarsa bahtıma demekten ziyade, seçici davranabilirsiniz. Klavyenin ön kısmında bileğinizi koyabileceğiniz bir boş alan bırakılmış olması önemli. Kullanım sırasında elleriniz doğal pozisyonunu korumalı. Sık sık fare klavye arasında elinizin dolaşması sizi ekstra yoracaktır. Arada parmak ve bileğiniz için de egzersizi ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

2- KENDİNİZİ KAPATMAYIN İLETİŞİM KURUN

Tüm koşulları sağlasanız ve işinize tam konsantre olsanız da, belli bir süre sonra odağınız dağılacaktır. Zihninizi dinç tutmak için belli aralıklarla insanlarla iletişim kurmayı ihmal etmeyin. Ruh halinizi olumlu yönde değiştirecek şekilde insanlarla iletişim kurmayı deneyin. Fakat bunu yaparken yüz yüze konuşmayı tercih edin. Arada oturduğunuz yerden kalkıp birkaç dakika dolaşmak, ofis arkadaşlarınızla laflamak, bir fincan kahve hazırlamak kesinlikle zihninizi canlandıracaktır.

3- RAHAT VE ERGONOMİK BİR OTURUŞ EDİNİN

Rahat edeceğiniz bir çalışma koltuğu, doğru biçimde konumlandırılmış bilgisayar ve ekranı ve doğru bir oturuş olmazsa olmaz. Özellikle sırt ve boyun bölgelerinde oluşan kas ağrıları, elbette dikkatinizi işinize vermenizi engelleyecek, hatta çalışma sürenizi kısaltacak. Masa başında otururken sırtınız daima dik, kollarınız 90 derece, beliniz koltuğa oturmuş olmalı. Rahatınıza göre destekli ortopedik ürünler kullanın.

4- BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Birkaç saatlik (ideali 3 saat) periyotlarda bir şeyler yemek size iyi gelecektir. Elma, muz, armut, havuç, salatalık gibi sebze-meyvelerin yanı sıra; badem, fındık ve fıstık gibi çerezlerden azar azar tüketmek de faydalı olacaktır. Enerji verecek besinler almaya özen gösterin.

Haberin Devamı

5- OTURURKEN EGZERSİZLER YAPIN

Koltuğunuzda otururken bazı egzersizler yapabilirsiniz. Google’dan “ofis kolay egzersiz” araması yaparak bu konuda pek çok faydalı bilgiye ulaşabilirsiniz. Vücudunuzdaki oksijen arttıkça zihniniz ve kaslarınız da dinçleşecektir.

6-DİKKAT DAĞITAN ŞEYLERİ KAPATIN

Masanızın ve bilgisayar masaüstünüzün düzeni, çalışma motivasyonunuza etki edebilir. Bilgisayarınızda çok sayıda pencerenin açık olması da dikkatinizi dağıtır. Bu yüzden başta sosyal medya hesapları olmak üzere, işinizle ilgisi olmayan tüm pencereleri ve bildirimleri kapatın. Aynı ayarları telefonunuz için de yapmalısınız. Facebook’tan gelen bir bildirim sonrasında bir bakmışsınız ki oradan oraya geziyorsunuz.

7- ZAMANINIZI İYİ YÖNETİN

Kısa molalar iş veriminizi artıracaktır. Zaman yöntemi için farklı teknikler kullanabilirsiniz. Ben Pomodoro Tekniği’ni kullanıyorum ve tavsiye ederim. 25 dakikalık küçük çalışma dilimleri ve küçük 5 dakikalık molaları olan sevimli bir teknik bu. Bu 5 dakikalık aralıklarda nefes egzersizi yapmak, pencereden temiz hava almak faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

8- EKRANI İYİ AYARLAYIN

Ekran yüksekliği, uzaklığı, çözünürlük ayarı hem gözlerinizin yorulmaması, hem de boyun ve sırt ağrısının önüne geçmek için çok önemli. Ekran ve başınız arasında 50 cm civarında bir mesafe olmalı. Ekranınız sizden çok uzak veya çok yakınsa gözlerinizi yorabilir. Ekranın dimdik değil de, 20 derece civarında bir açıyla durması da rahatlığınız için önemli. Dizüstü bilgisayarınızda da yükseltici stantlardan faydalanabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder