Erdal Kaplanseren Parlak ekranlar hayatınızı karartabilir
HABERİ PAYLAŞ

Parlak ekranlar hayatınızı karartabilir

Günümüzün yarısını evde, ofiste ve dışarıda bilgisayar ve telefon ekranına bakarak geçiriyoruz. İş ve sosyal faydaları olsa da, farklı biçimlerde bu alışkanlığımızın sağlığımıza önemli zararları da bulunuyor.

Son yıllarda cihaz ve uygulama geliştiricilerin ‘gece modu’ özelliğini getirmesinin sebebi, ekranların insan üzerindeki olumsuz etkileri oldu. Ekranların yaydığı mavi ışığın kronik uykusuzluğa da yol açtığı kesinleşmiş bir gerçek. Peki bu tedbir yeterli mi? Ne yazık ki hayır. Ekranların ve cihazların insan üzerindeki etkileri gece moduyla çözülemeyecek kadar fazla.

Haberin Devamı

UYKUNUZUN BAŞ DÜŞMANI

Uykunuzu alamıyor musunuz? Sebebi yatağa telefonla girmek olabilir. Sinirbilimciler geç saatlerde ekran başında olmanın uykuyu bozabileceğini yıllardır biliyor. Yine de her geçen gün daha fazla insan yatağına elinde telefonla giriyor. Geceleri telefonla uğraşmak, sadece bizi uyanık tutmakla kalmıyor, retinamızı da mavi ışığa boğuyor.

%80

Milenyum kuşağında (14-33 yaş arası) cep telefonlarını yatağın yanına koyup uyuyanların oranı.

DİYABETE UZANAN SÜREÇ

Ampullerin ürettiği ışıktan daha kısa dalga boyuna sahip olan mavi ışık, vücudumuzun uyku hormonu melatonini üretmesine engel oluyor. Bunun etkileri sabah yataktan kalkma güçlüğüyle de kalmıyor. Melatoninin uzun süreli baskılanmasının uyku bozukluğuyla, bunun da diyabet ve obeziteyle bağlantısı araştırmalarla kanıtlanmış durumda.

-----

Akıllı telefon gibi küçük ve dokunmatik ekranlı aygıtları giderek daha fazla kullanışımız, parmaklarımızda da sorunlara yol açıyor.

-------

MORAL BOZAN EKRAN

İngiltere Kamu Sağlığı raporu farklı araştırma makalelerinden yola çıkarak çocukların davranışlarını araştırmış ve ekran başında daha fazla zaman geçirmenin, medyaya daha fazla maruz kalmanın; yalnızlıkta, davranış problemleri ve saldırganlıkta artışa neden olduğu tutarlı biçimde görülmüş.

FİZİKSEL ETKİLERİ DE ÇOK

Peki ya fiziksel etkiler? Karpal tünel sendromu ve tendonitis (tendon iltihabı), ekranlı aygıtlar kullanmaktan kaynaklanabilen rahatsızlıklardan sadece birkaçı. Boyun ağrısının da ekran karşısındaki kas gerginliğinden ve duruş bozukluğundan kaynaklandığını biliyoruz. Bilek ve önkol ağrısı da çok yaygın.

Haberin Devamı

DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞU

Bulanık görme, baş ağrısı, gözlerde hassasiyet, yanma ve kaşınma. Bunlar ‘bilgisayara bakma sendromu’ veya ‘dijital göz yorgunluğu’ gibi geniş tabirlerle anlatılan bir dizi rahatsız edici durumun belirtileri. Ekrana odaklanmış halde ne kadar zaman geçirdiğimiz düşünülürse sorunun bu denli yaygın olması hiç şaşırtıcı değil. Araştırmalar dijital göz yorgunluğunun ekranlara bakarak geçirilen zamanla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.

PEKİ NE YAPMALI?

Sürekli ekran kullananlara önerilen yaygın tavsiyeler sıkça göz muayenesinden geçmeleri ve sıkça ara verip gözlerini uzaktaki nesnelere odaklamaları. Daha küçük ekranlı aygıtlarda ise boyun ağrılarını önlemek için aygıtın yüksekte ve iki elle tutulması, ön kolların desteklenmesi ve pozisyonun sıkça değiştirilmesi öneriliyor.

EDİTÖRÜN SEÇİMİ

KOLAY VE AKILLI EV GÜVENLİK KAMERASI

Haberin Devamı

Gelişmiş hareket sensörü ve dahili siren içeren ilk kamera olan Somfy One ile nerede olursanız olun gözünüz evinizin üstünde oluyor.

Somfy One, siz evde yokken bir hareket algıladığında alarmı devreye sokuyor ve cep telefonunuza bildirim gönderiyor.

Full HD kamerasıyla da anlık video kaydına başlıyor. Yapacağınız ayarlamalara göre siz evden çıkarken çalışmaya başlıyor ve kameranın kapağı açılıyor, eve döndüğünüzde de otomatik olarak kapanıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder