Esra Karayel Borsaya bahar geliyor
HABERİ PAYLAŞ

Borsaya bahar geliyor

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda olumsuz veri akışı sonrası dış borsalara paralel endekse de satışlar geldi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks haftalık bazda yüzde 1.64 artışla 62 bin 423 seviyesinden kapattı. Hafta genelinde yurtdışı piyasalara paralel satış eğilimi vardı. Uluslarası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P’nin Yunanistan’ın borçlarına yönelik olumsuz açıklamaları, borsalardaki satışların nedeniydi. Amerika’da işsizlik başvurularının kötü gelmesi de bir diğer etkendi.

Dış ticaret açığı verileri iyi geldi

Cuma günü açıklanan veri sonrasında endekse alımlar geldi. Haftanın öne çıkan hisseleri yüzde 4.1 primle Garanti Bankası ve ortak satışı sonrası yüzde 10 düşen Ereğli oldu. Para piyasalarında da ekonomik veriler takip edildi. Beklentilerden iyi gelen dış ticaret açığı verileri ve sonrasında Merkez Bankası’nın piyasayı düşük faizle fonlaması, piyasayı destekledi. Banka yüzde 5.75’ten 6 milyar TL haftalık ve yüzde 10.07’den 5 milyar TL aylık repo yoluyla likidite (para girişi) sağladı. Bu durum faizlerin kısa ve orta vadelerde 15-20 baz puan gerilemesine neden oldu.
[[HAFTAYA]]

Liradaki yükseliş sona erdi


Gösterge olan 5 Mart 2014 vadede faizler düşerek yüzde 9.31 seviyesinden kapandı. Dolar ise 1.7820 TL seviyesine geriledi. Euro 2.3730 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Bu hafta önemli ekonomik verilere odaklanan endekste yükselişin devam etmesi muhtemel

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasaların yönünde bu hafta açıklanacak önemli ekonomik veriler etkili olacak. Bugün Türkiye’nin 4. çeyrek büyüme verisi, yarın Mart ayı enflasyonu öne çıkacak veriler olarak bulunuyor. Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası’nın kararı izlenecek. Cuma günü ise Amerika’da tarım dışı istihdam verisi önemli.

Endeks yükselecek


Ekonomik verilerin beklentiler dahilinde açıklanması halinde endeksteki yükselişin sürmesi muhtemel gözüküyor. Teknik olarak 63 bin seviyesinin üzerine hacim desteğiyle çıkılırsa ilk hedef 64 bin 500 seviyesi olarak bulunuyor. Para piyasalarında da başta enflasyon olmak üzere diğer ekonomik veriler dikkatle izlenecek. Merkez Bankası’nın 18 Nisan’daki Para Politikası Kurulu toplantısına kadar bir haftalık repo ihalelerinde vereceği miktar 1 ila 6 milyar TL arasında olacak.

Banka faizlerin seyrinde etkili

Merkez Bankası’nın TL likiditesi ile ilgili uygulamaları faizlerin seyrinde etkili olmaya devam edecek. Piyasada gösterge olan 5 Mart 2014 vadede faizlerin yüzde 9.20-9.35 aralığında seyir izlemesi muhtemel gözüküyor. Dolarda destek 1.7800 TL, direnç ise 1.7900 TL seviyesinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Gelişmelerle birlikte izleyin

Soru: Esra Hanım, 0.47 TL’den Ege Plast aldım. Şu an fiyatı 0.86 TL. Sizce bu çıkışını devam ettirir mi? Bir de genel olarak Zorlu Grubu nasıl? Kadir KÖSE/İstanbul Cevap: Kadir Bey, Ege Plast hissesini dip seviyelerden almışsınız. Bu yatırımınız açısından olumlu. Hissenin yıllık bazda getirisi yüzde 16 seviyelerinde seyrediyor. Bana göre yapmanız gereken getiri hedefinize göre satış fiyatı belirlemeniz. Yatırımda önemli olan istediğiniz getiriyi sağladıktan sonra hissenizle vedalaşmanızdır. Siz sattıktan sonra yükseldiği zaman ise üzülmemeniz gerekiyor. Çünkü hiçbir zaman hisseyi en tavan yani en yüksek fiyattan satmak mümkün olamaz. İstediğiniz getiriyi elde edip belki biraz daha yükselir daha çok kazanırım mantığı ile hareket eder satmaktan vazegeçersiniz hissenin fiyatının düşme riskini de almış olursunuz. Teknik olarak hisse yükseliş trendinde bulunmakla birlikte şirketle ilgili açıklamaları yakından takip etmenizi tavsiye ederim. Zorlu Grubu 10 milyar dolara yaklaşan toplam aktifleri, tekstil, elektronik ürünler, bilgi teknolojileri, dayanıklı tüketim malları, enerji ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteren önemli şirketleriyle Türkiye ekonomisinde iyi bir yere sahip.

Hisse satışı olumsuz etkiledi

Soru: Esra Hanım, Çimsa’da bir miktar değer kaybı oldu. Gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Cenk AYDIN/İstanbul Cevap: Cenk Bey, Kamu Aydınlatma Platformuna yapılan açıklamaya göre Adana Çimento, 64.3 bin adet Çimsa hissesini 9.28 liradan sattı. Satışın toplam tutarı 597.6 bin lira olurken satış sonrasında Adana Çimento’nun Çimsa sermayesindeki payı yüzde 9.47’ye düştü. Hisse satışı, bir miktar fiyatını olumsuz etkiledi. Orta ve uzun vade için hacimle birlikte takip etmenizde fayda bulunuyor.

Kısa vade için yön yatay

Soru: Esra Hanım, Kordsa hissem var. Hisseleri üç ay önce almıştım. Son açıklanan kâr rakamı hakkında bilgi verir misiniz? Kısa vade için teknik olarak yorumunuz nedir? Şükran ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Şükran Hanım, Kordsa 2011’in 4.çeyreğinde 8.5 milyon TL kâr açıkladı. Buna göre şirket 2011 yılında kârını 2010 yılına göre 1.22 kat artırarak 87.7 milyon TL’ye çıkardı. Kısa vade için şirket hisselerinde yön yatay gözüküyor.

FİYAT YÜKSEK OLMUŞ

Soru: Esra Hanım, geçen sene ilk defa borsada hisse senedi aldım. Benim için acı bir tecrübe oldu. Beşiktaş’ı araştırmadan 13.70’den aldım. Çok zarardayım. Yükselmesini bekliyorum ama hala aynı yerinde sayıyor. Beşiktaş’ın son durumu ne? Yükselme ihtimali var mı? Zararımı gidereyim diye şuursuzca Trabzon’un hissesini de aldım. Yine zarardayım. İbrahim AKDENİZ/İstanbul Cevap: İbrahim Bey, öncelikle hisseyi çok yüksek fiyattan almışsınız. Beşiktaş hisselerinde geçen ay bir miktar yukarı yönde hareket oldu. Bunun nedeni eski başkan Yıldırım Demirören’in Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) 41. başkanlığına aday olmasaydı. Demirören, sekiz yıldır yürüttüğü Beşiktaş başkanlığından ayrılırken, kulübe verdiği 103 milyon lirayı da ‘şartlı’ olarak hibe etti. Demirören’in hibesi şirketi kısmen rahatlatsa da içinde bulunulan mali darboğazdan çıkılması biraz zor gözüküyor. Hibe edilen tutarın şirkete tek olumlu yansıması, özkaynakların güçlendirilmesi olacak gibi gözüküyor. Beşiktaş’ın özsermayesi altı aylık bilançosunda -270 milyon lira seviyesinde. Hibe borcun düşülmesi halinde özsermaye -170 milyon liraya inecek. Yıllık bazda şirket hisselerinin getirisine bakıldığında ise yüzde 32 ekside bulunuyor. Her iki hisse için de vade uzun gözüküyor. Moralinizi bozmayın. borsada kaybedilen para borsada kazanılır. Bundan sonra yatırımlarınızı tek bir hisseye yapmayın. Şirketin mali durumunu ve teknik olarak fiyat hareketlerini içeren raporları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Vagon üretimine başlayacak

Soru: Kademir D hissem var. Uzun vadeli yatırım yapmıştım. Şirketle ilgili yeni gelişmeler var mı? Ahmet SARAN/İstanbul Cevap: Ahmet Bey Kardemir D üst düzey yetkilileri tarafından yapılan son açıklamalara göre şirkette kapasite artışı olacak. Buna göre 1.8 milyon tonluk kapasitenin 2013’te 3 milyon tona çıkarılması hedefleniyor. Bu yıl içinde vagon üretimine başlayacağı da belirtildi.

Satış hedeflerini büyüttü

Soru: Esra Hanım, Gübretaş hakkında bilgi almak istiyorum. Şirket temettü verecek mi? Esra GÖKBAYRAK/İstanbul Cevap: Esra Hanım, Gübre Fabrikaları, İran’daki bağlı ortaklığı Razi Petrochemical şirketinden 203 milyon lira kâr payı elde ettiğini duyurdu. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasından sonra şirket hisselerine alım geldi. Gübretaş geçen yıl itibariyle başarılı bir performans sergiledi. Şirket bu yılki hedeflerini ise açıkladı. Buna göre 2012 yılında ise Türkiye’de 1 milyon 600 bin ton satış hedefliyor. Ayrıca yurtiçinde 1 milyar 440 milyon TL ciro, konsolide olarak da mevcut kurla 2.5 milyar TL ciroya ulaşmayı planlıyor.

Temettü tarihini açıkladı


Soru: Esra Hanım, Arçelik hissem var. Uzun vadeli almıştım. Şirket temettü verecekti. Son durum hakkında bilgi verir misiniz? Gürsel YİĞİT/İstanbul Cevap: Gürsel Bey, Arçelik daha önceki haftalarda temettü vereceğini açıklamıştı. Şirketin kâr payı kararı genel kurulda onaylandı. Buna göre şirket, daha önce açıklandığı gibi hisse başına 0.40 TL net nakit temettü ödeyecek. Kâr payı dağıtımı 5 Nisan’da başlayacak. Toplam ödenecek temettü tutarı 300 milyon TL, 2011 net kârına oranı yüzde 59 ve temettü verimliliği yüzde 5.7 seviyesine denk geliyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder