Esra Karayel Dalgalı harekete devam
HABERİ PAYLAŞ

Dalgalı harekete devam

Piyasalar geçen hafta hem yurtiçi hem de yurtdışından gelen açıklamalara göre çok duyarlı hareket ederek dalgalı seyir izledi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul (BIST 100) geçen hafta karışık bir seyir izledi. Haftanın ilk yarısında yükselen endeks Cuma günü yüzde 4.2 düşüşle 73 bin 111 seviyesinden kapattı.

Enflasyon verileri üzdü


TÜFE’nin (Tüketici Fiyat Endeksi) beklentileri aşması ve Mısır’da ordunun yönetime el koyması, borsaları düşürdü. Amerika Merkez Bankası’ndan parasal genişlemeye devam kararı ise yükselişi getirdi. Para piyasalarında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, yaptığı açıklamada yeni faiz indirimleri olabileceğini söyledi.

Uzun vadelere alış geldi


Mario Draghi’nin açıklamaları sonrasında TL’deki değer kazancına paralel, uzun vadeli kıymetlerde de alıcılı bir hareket oldu. Piyasalarda gösterge olan 13 Mayıs 2015 vadede bileşikler yüzde 7.79 seviyesinden kapandı.

[[HAFTAYA]]

Borsa 73 bin desteğini kırarsa 70 bine kadar geri çekilebilir. Tepki alımı gelmesi durumunda ise 75 bin 800 test edilebilir

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da bu hafta da dalgalı hareketler görülecek. Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye devam kararı, para girişinin sürmesi demek.

Haber akışı önemli

Piyasalarda olumlu gelişmelerin yanı sıra gerginlik yaratan siyasi gelişmeler de oluyor. Bu nedenle haber akışına bağlı olarak inişli çıkışlı hareketler görülmeye devam edecek. Para piyasalarında Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye devam kararı orta vadede Türk tahvilleri için olumlu gözüküyor. Açıklamalar yakından takip edilmeli.

Direnç 8.00 seviyesinde

Gösterge vadede (13 Mayıs 2015) yeniden 8.00 seviyelerine kadar artışlar yaşadı. Bu seviyeyi kırmakta zorlanıyor. Geri çekilmelerde 7.78 seviyesini test edecektir. Dolarda ise önemli destek 1.9380 seviyesinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Beklemenizi tavsiye ederim

Soru: İki senedir pazartesi günlerini sizin yazılarınızı fikirlerinizi okumak için heyecanla bekliyorum. Sizden ricam beni Logo Yazılım konusunda biraz aydınlatmanız. Logo aslında sektöründe lider kârlılıkta da iyi ama hissede hacim yok. Şirketin mali tabloları dört dörtlük. Sizin fikirleriniz, görüşleriniz nedir? Hasan ALİ/İstanbul Cevap: Logo Yazılım, Türkiye’nin halka açılan ilk bilişim şirketi olma özelliğini taşıyor. Şirket 2009’dan bu yana çift haneli büyüme özelliği gösterirken 2013’te üç haneli büyüme gerçekleştirdi. Temel analiz açısından son bilançolarında görülen değerler olumlu gözüküyor. Hissede beklentiler olumlu olduğu ve veriler iyi geldiği için yatırımcılar beklemeyi tercih ediyorlar. İhtiyacınız olmayan bir para ise hareket başlayana kadar beklemenizi tercih ederim. Bazı hisseler olumlu bilanço ve verilere daha geç tepki verebilir. Bazen endeks artarken yükselmez. Bu, hisseyi elinde tutan yatırımcıların beklentilerinden kaynaklanır.

Hissenin maliyeti önemli

Soru: Büyük şirket hisseleri (İş Bankası, Koç ve Sabancı Holding gibi hisseler) elden hiç çıkarmadan 2 veya 3 sene ya da daha fazla tutulduğunda zarar etme olasılığı çok düşük veya hiç yok diyorum. Sizce nasıl ve mesela son 10 yıldır bu tip hisselerin grafikleri nasıldır? Bununla ilgili bilgilendirme yaparsanız sevinirim. Hakan Korkmaz/İstanbul Cevap: Borsada orta ve uzun vadeli yatırım, piyasa koşullarına göre vade açısından en doğru seçim. Bununla birlikte hisseyi alım fiyatınız çok önemli. Eğer maliyetiniz yüksekse yani teknik analiz yapmadan hisse alım fiyatı belirlenmemişse çok uzun süre beklense de hisse prim yapmayabilir. Yatırım kararında en önemli kriterler öncelikle teknik analize göre fiyat, sektörel özelliklere göre hisse ve beklentilere göre vade konulmasıdır. Piyasa değeri yüksek olan hisselerde (holdingler, bankalar) de bu özellikler geçerlidir.

Aselsan’ın yeni anlaşması var

Soru: Aselsan yeni bir anlaşma imzaladı haberleri doğru mu? Bu bilgileri en sağlıklı nereden takip edebiliriz? Murat TURAN/İstanbul Cevap: Aselsan geçen haftalarda yeni bir anlaşma imzaladı. Şirket ile yurtdışı bir müşterisi arasında çeşitli elektro-optik cihazların satışına yönelik olarak toplam bedeli 1.15 milyon dolar tutarında bir sözleşme yapıldı. Bu bilgileri Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sitesinden takip edebilirsiniz.

Satış hedefinizi belirleyin

Soru: Gözde’yi uzun zamandır takip ediyorum. Banka satışı derken hissenin halen bu seviyelerde durması normal mi? Bununla ilgili görüşlerinizi öğrenebilir miyim? Sibel Filiz/İstanbul Cevap: Hissede yükseliş beklentisi olan yatırımcılar hareket henüz başlamadığı için beklemeyi tercih ediyor. Size tavsiyem bu aşamada maliyetinize göre satış hedefi belirlemeniz yönünde bulunuyor.

Haber ve veri akışı takip edilmeli

Soru: Amerika Merkez Bankası’nın QE3’ü sınırlayacağı ihtimali yüzünden 93 bin seviyesinden ileri gidemedik ve 73 bin seviyesine düştük. Tekrar 93 bin ve 110 binli seviyelere çıkmamız için ne olması lazım? Şener Ünlü/İstanbul Cevap: Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi gelişmeler ve arkasından Amerika Merkez Bankası tarafından yapılan açı klamalar, piyasaları olumsuz etkiledi. Sene başında uzun vadede verdiğimiz (bir yıl ve daha üstü) 90 bin hedefi tutmuş olmasına rağmen son yaşanan gelişmelerle endeks geri çekildi. Piyasaların ihtiyacı siyasi ve ekonomik anlamda belirsizliği giderecek açıklamaların yapılması ve hareketlerle güvenin sağlanması. Bahsettiğiniz 110 bin hedefini öngörmüyorum. Benim uzun vade için bahsettiğim koşullar sağlandığında hedefim 100 bin seviyesi olarak bulunuyor. Ancak mevcut durumda piyasalarda kırılganlık var ve bu zor gözüküyor. Yurtiçi ve yurtdışı haberleri yakından izlemenizi tavsiye ederim.

Yeni gelişmeler bulunuyor

Soru: İş Girişim hissesini uzun zamandır tutuyorum. Piyasa düştüğü için de satmak istemiyorum. Son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Birol AKAR/İstanbul Cevap: İş Girişim Sermayesi Aras Kargo’daki yüzde 20 hissesinin tamamını Avusturya menşeli Austria Post’a 100 milyon TL karşılığında sattığını duyurdu. Taraflar daha önce ön münhasırlık anlaşması imzalamıştı, ancak devir fiyatı yeni duyuruldu. Aras Kargo 18.2 milyon TL değeri ile iş Girişim Sermayesi’nin portföyünün yüzde 7’sini oluşturuyor. Şirket, Aras Kargo’yu Kasım 2011’de 17.5 milyon TL değerle satın almıştı. Satış bedeli 82.5 milyon TL kâra işaret ediyor. Anlaşma ön şartların yerine gelmesi ve rekabet kurulunun onayına bağlı olarak gerçekleşecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder