Esra Karayel Ekonomik veriler izlenecek
HABERİ PAYLAŞ

Ekonomik veriler izlenecek

Borsa, faiz ve dövizin yönünde bu hafta yurtiçinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun sürpriz kararları etkili oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsada geçen hafta yönde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı sonuçları etkiliydi. Banka, toplantı öncesinde verilen sinyallerin aksine faiz idirimine gitti. Bir sonraki kurul toplantısına kadar banka karşılık oranlarında yeni bir artırım yapılacağı sinyalini de verdi. Bu gelişme, bankacılık sektörü maliyetlerini artırıcı etki yaratacağı beklentisiyle banka sektörü hisseleri önderliğinde borsaya sert satışlar getirdi. Amerika’da ise beklentilerden iyi gelen bilançolar ve ikinci el konut satış verileri izlendi. Endeks bu gelişmelerle 65 bin 927 kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında da Merkez Bankası’nın sürpriz faiz kararı etkiliydi. Bankanın Ocak ayının ikinci yarısına ilişkin beklenti anketi sonuçları da takip edildi. Enflasyon beklentilerinde bozulma oldu ve TÜFE artış beklentisi yüzde 6.61’e yükseldi. Bono piyasası: Bonolarda satış baskısı dikkat çekti. Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler, Cuma gününü yüzde 7.68 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: TL, hem dolar hem de euro karşısında değer kaybetti. Dolar cuma günü 1.5670 TL, euro ise 2.1270 TL seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Piyasalar, yurtdışında Amerika’da açıklanacak önemli ekonomik verilerle birlikte yurtiçi haber akışını izleyecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsa, bu hafta ağırlıklı olarak Amerika verilerine ve dış borsalara odaklı seyir izleyecek. Amerika’da Çarşamba günü açıklanacak yeni konut satış verileri, Perşembe günü dayanıklı tüketim malı sipariş verileri dikkatle takip edilecek. Cuma günü ise dördüncü çeyrek büyüme verisi ekonomik gidişata ilişkin önemli sinyaller vermesi açısından önem arz ediyor. Yurtiçinde ise bugün açıklanacak Ocak ayı kapasite kullanım verisi izlenecek. Ekonomik verilerin olumlu gelmesi ve dış borsalarda yönün yukarı olması durumunda endekste de tekrar alımların gelmesi muhtemel gözüküyor

-Para piyasalarında da yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler izlenecek. Bununla birlikte Amerika Merkez bankası Fed’in Çarşamba günü toplantısı sonrası faiz kararı önemli. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 7.60-7.70 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolar ve euro’da yüksek fiyat oynaklığının bu hafta da sürmesi bekleniyor. Dolarda dirençler 1.5700 ve daha üstte 1.5750 TL’de. Destekler ise 1.5650 ve daha altta 1.5600 TL seviyelerinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Yumurtaları aynı sepete koymayın

Soru: Ben 60 yaşında bir ev hanımıyım. Benim şu anda bir miktar param var. Sizce bu parayı en iyi şekilde nasıl değerlendirebilirim? Bildiğiniz gibi banka faizleri çok düşük. Beni bilgilendirirseniz sevinirim. Şirin TEKİN/İstanbul Cevap: Şirin Hanım, yatırımlarda en genel kural bilinmeyen riskleri azaltmak adına yumurtaları aynı sepete koymamak esasına dayanır. Her yatırımın tahmin edilebilir finansal riskinin yanında bir de finansal olmayan riski bulunur. Hangi yatırım aracına yatırım yaparsınız yapın beraberinde bu riskleri de almış olursunuz. Örneğin; hisse senedi almış iseniz hem yurtiçi hem de yurtdışı ülke riskini de almış olursunuz. Beklenmedik ekonomik ya da siyasi açıklamalar, yatırımınızı etkiler. Başka bir örnek vermek gerekirse, dünya ülkeleri arasında siyasi gerilim borsa, döviz ve faiz ya da altının yönünde her biri için farklı değişimlere yol açar. Bu nedenlerden ötürü yatırıma yatıracağınız tutarı üç ya da dört parçaya ayırın. Ancak bunların ağırlıkları farklı olsun. Borsayı yakından takip edemeyeceğinizi düşünüyorsanız A tipi yatırım fonlarından birini tercih edebilirsiniz. Bu konuda işlem yapacağınız, paranızı yatıracağınız aracı kuruluşunuzun yetkili yatırım uzmalarından bilgi ve yardım alabilirsiniz. Onlara vadenizi ve ne kadar risk alabileceğinizi belirtin. Buna göre bir yatırım fonu belirlesinler. Bunun dışında vade süresinin dolmasına altı ay kalmış bonolardan tercih edebilirsiniz. Bir kısmıyla da içerisinde altın olan fonlara yatırım yapabilirsiniz. Size tavsiyem bütün paranızı tek bir yatırım aracına yatırmayın.

Haberin Devamı

Teknik analizi takip edin

Soru: Hissenin düşüş ya da yükseliş trendinde olduğunu nasıl anlarız? Bu konuyu nasıl öğrenebilirim? Seyhan ŞİMŞEK/İstanbul Cevap: Bir hissenin düşüş ya da yükseliş trendinde olup olmadığını teknik analiz yöntemiyle anlıyoruz. Teknik analiz yöntemleri arasında her uzmanın kullandığı belirli metodlar var. Bu konuda eğitim aldıktan sonra bu yöntemleri uygulayabilirsiniz. Çeşitli üniversitelerin sermaye piyasası bölümlerinde teknik analiz dersleri mevcut. Ya da yine üniversitelerin bu konuyla ilgili sertifika programları bulunuyor. Piyasada konu ile ilgili pek çok kitap da mevcut. Bana göre en sağlıklısı ise uzmanından eğitim almak.

Borsanın web sitesine göz atın

Soru: Esra Hanım merhaba. Ben askerden yeni geldim. Askerde sizin borsa sayfanız dikkatimi çok çekti ve şu anda borsaya ben de girmek istiyorum. Ancak nedir, nasıl yapılır, hiçbir fikrim yok. Bu konuda bana yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkürler. Murat EROĞLU/İstanbul Cevap: Murat Bey, eğer hisse seçimini kendiniz yapmak istiyorsanız size tavsiyem öncelikle borsanın Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitelerinde yer alan eğitim bölümlerine bakmanız. Bu sitelerde temel olarak borsa ve diğer piyasalarla ilgili kavramlar tanıtılıyor. Temel kavramları öğrenmeniz yatırım araçlarını tercih etmenizde önemli rol oynar. Daha sonra çeşitli özel ya da devlet üniversitelerinin sermaye piyasası ve borsa ile ilgili eğitim programları bulunuyor. Bu programlara devam edip sertifika sahibi olabilirsiniz. Hisse senedi alım satımı yapmak için seçtiğiniz aracı kuruluşun yatırım uzmanlarından da hisse ve yatırım araçları seçimleri konularında tavsiyeler alabilirsiniz.

Orta vade için hacimle izleyin

Soru: Bosch Fren hakkında bilgi verir misiniz? Ersin KURAN/İstanbul Cevap: Ersin Bey, Bosch Fren yıllık bazda iyi bir getiri sağlamış. Hissenin yüzde 124 getirisi var. Orta vade için trend yönü yukarı gözüküyor. İş Menkul ise yıllık bazda yüzde 62.22 getiriye sahip. Kısa vadede yön yatay gözüküyor. Ancak işlem hacmi önemli. Hacim azalırsa yön aşağıya çevrilebilir.

Kâr ve satış trendi ile borçlar önemli

Soru: Temel verilerden şirketin bilançosuna baktığımızda şirketin mali durumu ve finansal durumlarının analizinde bilançoda neye bakacağız. Kâra mı satışlara mı? Biraz açıklar mısınız? Ozan AKSOY/İstanbul Cevap: Ozan Bey, bir şirketin finansal durumunu incelerken öncelikle bazı temel verilere bakmamız gerekir. Bu temel verilerin başında ise şirketin satışları, borçluluk durumu, kârlılık oranları, esas faaliyet kâr marjı gelir. Şirketin son üç yıl bazında satışlarını ne oranda artırdığına bakılır. Kısa vadeli ve uzun vadeli borçların aktif değerlerine oranı önemlidir. Yine son üç yıl bazında kârlılık oranlarında değişim incelenir. Satışların maliyeti oranı yine çok önemli olan bir diğer orandır. Sağlıklı bir analiz için öncelikle hem satışların durumunun hem de kârlılık gidişatının incelenmesi gerekir. Bu veriler, şirketin temel durumu hakkında genel bir bilgi verir. İkinci aşamada ise daha ayrıntılı bir analiz yapılmalıdır.

Kitapları inceleyin

Soru: Pazartesi günleri gazetenizdeki köşenizi zevkle inceliyorum. Çok çeşitli kaynaklardan haber okuduğum için bocalıyor, zaman zaman yanlışlar yapıyorum. Tavsiyeniz üzerine Sermaye Piyasası Kurulu ve borsanın web sayfasından faydalanacağım. Ancak sizden doğru teknik ve temel analiz yapabilmek için mümkünse doküman listesi de istiyorum. İbrahim GÖRKEM/İstanbul Cevap: İbrahim Bey, piyasada konu ile ilgili pek çok kitap bulunuyor. Ancak bu kitapların bazıları çok teknik. Size en uygun kitabı bulabilmeniz için kitapçınızda bu konu ile ilgili olan kitapları incelemenizi ve ona göre karar vermenizi tavsiye ederim.

Trend yönü yukarı

Soru: Otokar’da trend yönü nedir? Hissede destek ve dirençleri söyler misiniz? Cem GÜL/İstanbul Cevap: Cem Bey, Otokar’da trend yönü orta vade için yukarı gözüküyor. Hissede ilk direnç 24.00’da. İkinci direnç ise 24.50 seviyelerinde bulunuyor. Hissede destekler ise 23.00 ve daha altta 22.50 seviyelerinde seyrediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder