Esra Karayel Endekste ilk hedef 82 bin
HABERİ PAYLAŞ

Endekste ilk hedef 82 bin

Küresel borsalar yurtdışı olumlu ekonomik veri akışı sonrası gelen alımlarla yukarı hareket gerçekleştirdi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, haftayı yüzde 5.2 artışla 79 bin 868 puan seviyesinden kapattı. Yükselişte Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamaları etkili oldu. Küresel borsalara gelen alımlar, yurtiçinde de endekste yukarı hareketi destekledi.

Yeni konut verileri iyi geldi

Amerika’da geçen hafta açıklanan yeni konut satış verileri, son dört yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bir diğer önemli veri olan tüketici güven endeksi de beklentilerden iyi geldi. Küresel borsalar iyi gelen ekonomik verilere alımlarla tepki verdi.

Haberin Devamı

Para piyasalarında Fed’in merakla beklenen açıklamaları piyasalar tarafından iyi karşılandı. Fed Başkanı Ben Bernanke’nin Amerika Kongresi ve Temsilciler Meclisi’nde tahvil alımlarını destekleyen açıklamaları sonrası piyasalarda hava, olumluya döndü.

Faizler yatay seyir izledi

Gösterge olan 7 Ocak 2015 vade bileşiklerinde hafta genelinde yatay hareketler gerçekleşti ve yüzde 5.75 bileşik seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Hafta genelinde ise kısa vadeli tahviller satış baskısı altında kaldı.

Borsada endeks para akışı devam ettiği takdirde kısa vadede ilk etapta 82 bin seviyesini test edebilir.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda geçen hafta tekrar başlayan para akışının devam etmesi halinde, kısa vadede endekste ilk hedef 82 bin seviyesinde gözüküyor. Bu hafta özellikle yurtiçinde önemli ekonomik veriler açıklanacak. Piyasaların beklentisi dahilinde veriler açıklanırsa yukarı trend tekrar hız kazanarak devam eder.

Enflasyon verisi önemli

Yurtiçinde bugün açıklanacak Şubat ayı enflasyon verisi önemli. Cuma günü ise sanayi üretim rakamları izlenecek. Yurtdışında ise Amerika’da tarım dışı istihdam ve işsizlik oranları takip edilecek.

Para piyasalarında yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler izlenecek. Ekonomik veriler, dolar ve euro’daki gidişat açısından önem arzediyor. Bugün Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı önemli. Perşembe günü İngiltere, Merkez Bankası faiz kararı izlenecek.

Haberin Devamı

Altın güven kaybetti

Ben Bernanke’nin parasal genişlemeyi savunan açıklamasından sonra spot altının onsu Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeyi test (1,615 dolar) etti. Sonra tekrar düştü. Dalgalanmalar alım için uygun zaman olmadığını gösteriyor.

[[HAFTAYA]]

Bilanço verileri umut verici

Soru: Esra Hanım, sizin yardım ve önerilerinize gerçekten çok ihtiyacım var. Yaklaşık olarak iki yıl önce borsaya girdim ve acemice yaptığım ilk hareket bana çok pahalıya patladı. Birilerine danışmam ve bilgi almam gerekirdi. Aslan Çimento aldım. Alış seviyem 190 TL. Daha sonra düşmeye başlayınca tekrar aldım. O süreden beri bekliyorum. Bekleyen kazanır dediler ama hiç kazanamadım. Sizden ricam bu hisse ile görüşlerinizi almak. Acaba başka bir senede yönelsem mi? Ya da önerebileceğiniz bir hisse var mı? Serkan/İstanbul

Cevap: Serkan Bey, yatırım konusunda iyi bir tecrübe sahibi olmuşsunuz. İyi tarafından bakalım. Öncelikle hisseniz bilanço verileri açısından umut veriyor. Bununla birlikte hisseyi alım maliyetiniz çok yüksek gerçekleşmiş. Bekleyen kazanır doğru ancak maliyet ve alım zamanı önemli. Aslan Çimento ile ilgili son gelişme KAP’a yaptığı açıklama olarak bulunuyor. Buna göre şirket yönetim kurulu kararına istinaden, 24.01.2012’de KAP’ta yapılan özel durum açıklamasında, baca gazı atık ısıdan elektrik enerjisi üretimi konusunun değerlendirilmesi çalışmalarına başlandığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Otoprodüktör lisansı alındı

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’ndan otoprodüktör lisansı alındı. Kurulu gücü 7.5 MWh olan atık ısı enerji santralinin 24 ay içinde devreye alınması planlanıyor. Bu amaçla 1 Mart 2013’de Shanghai Triumph firması ile yapım anlaşması imzalandığı bildirildi. Gelişme olumlu gözüküyor. Şirketin son bilançosuna bakıldığında ise kârındaki yükseliş oranı iyi. Sayfamda yer alan hisseler orta ve uzun vade için temel ve teknik analiz açısından beklentisi olan hisseler. Bununla birlikte yatırımızı hiç bir zaman tek bir hisseye yapmayın. Bir kaç farklı sektöre ait hisseler ile birlikte farklı yatırım (bono, mevduat vb.) araçlarına yapmanızda fayda var.

Bir miktar azalma var

Soru: Esra Hanım, Bank Asya hissem var. Yakından takip ediyorum. Son kârı nasıl geldi? Bir de şirketin sukuk ihracı vardı. Bu konuda bir gelişme var mı? Nihat KAMİL/İstanbul

Cevap: Nihat Bey, Asya Bank 4. çeyrekte piyasa beklentisinin bir miktar altında 36.1 milyon TL net kâr açıkladı. Böylece Banka, 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12 azalışla 190.4 milyon TL net kâra ulaştı. Şirketle ilgili son bilgi ise kaynak kuruluş olarak yer alacağı, Asya Varlık Kiralama tarafından gerçekleştirilecek 75 milyon TL’lik sukuk ihracına ilişkin başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandığı açıklandı.

KAP’TAN İZLEYİN

Soru: Esra Hanım, ORGE Elektrik hissem var. Şirket sermaye artırımı yapacaktı. Tarih belli oldu mu? Murat SUKAN/İstanbul

Cevap: Murat Bey, ORGE Elektrik daha önce açıkladığı 7 milyon TL’lik bedelsiz sermaye artırımının başvurudaki hisse senedi ihraç primi kalemiyle Sermaye Piyasası Kurulu formatındaki tutarların farklı olması nedeniyle farklılığın giderilmesi için geri çekilip yeniden hesaplanarak ileride değerlendirilmesine karar verildiğini açıkladı. Konuyla ilgili gelişmeleri, Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan takip edebilirsiniz.

Pazar payında artış gerçekleşti

Soru: Esra Hanım, Gübre Fabrikaları hissesini iki aydır izliyorum. Şirketle ilgili yeni bir gelişme var mı? Yeni bir anlaşma ya da açıklama bulunuyor mu? Servet KAMİL/İstanbul

Cevap: Servet Bey, şirketle ilgili son gelişmeler, üst düzey yetkililer tarafında yapılan açıklamalar olarak bulunuyor. Buna göre Gübre Fabrikaları üst düzey yetkilileri tarafından şirketin on yıl önce yüzde 15 civarında olan pazar payının yüzde 30 seviyelerine yükseldiği ifade edildi. Ayrıca 2013 yılında 2.4 milyar TL ciro hedeflendiği ve tesis yatırımlarının hız kazanacağı belirtildi.

Kısa vade için hareketlenebilir

Soru: Esra Hanım, Adana Çimento’nun kârı nasıl geldi? Yorumunuz nedir? Hakan DİLER/İstanbul

Cevap: Hakan Bey, Adana Çimento dördüncü çeyrekte güçlü bilanço sonuçları açıkladı. Şirket bu dönemde 34.5 milyon TL net kâra ulaştı. Bu kârın 32 milyon TL’lik kısmı finansal gelirlerden elde edilirken bu 32 milyon TL’lik kısmın ise 29 milyon TL’si Çimsa hisselerinin satışından geldi. Şirketin net satışları ise 73 milyon gerçekleşti. Bu veriler, kısa vade için hissede hareketlenmeye neden olabilir.

Yatırım uzmanına danışmanız gerek

Soru: Esra Hanım, vadeli işlemlerde işlem yapmak istiyorum. Borsadan farklı mı? Nasıl işlem yapabilirim? Mert KESERİ/İstanbul

Cevap: Mert Bey, vadeli işlemler ayrı bir uzmanlık alanı. Bu piyasada işlem yapmak için borsadaki sistemden ve bilgilerden farklı bir birikime sahip olmak gerekiyor. Bu nedenle en doğru ve sağlıklı yol, aracı kurumunuzun vadeli işlemlerde bilgili yatırım uzmanına danışmanızı tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder