Esra Karayel Faiz kararı önemli
HABERİ PAYLAŞ

Faiz kararı önemli

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda açıklanan olumsuz veriler sonrası dış borsalarla birlikte endekse de satışlar geldi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel borsalar, veri akışına bağlı olarak dalgalı seyir izledi. Son ekonomik verilerin Dünya ekonomisinin gidişatına yönelik olumsuz sinyaller vermesi, moralleri bozdu. Endeks cuma günü gelen satışlarla, haftalık bazda yüzde 1.47 değer kaybıyla 61 bin 417 kapattı.

Çin’den kötü haber geldi


Dünyanın en büyük petrol tüketicisi Çin’in benzine 1.5 ayda ikinci kez zam yapması, piyasaları olumsuz etkiledi. Ayrıca Çin ekonomisinin yavaşlama sinyali vermesi borsalara satışları getirdi. Para piyasalarında Merkez Bankası tarafından gelen açıklamalar faizlerde ve dövizde yönde etkiliydi. Banka, enflasyonun öncelikli hedefleri olduğunu ifade etti ve haftalık repo ihalesi açmadı. Kontrollü parasal sıkılaştırmaya devam etmesi ve piyasaya para vermemesi (likiditenin düşmesi) bono piyasasına satışları getirdi

Dolar gevşedi

faiz yükseldi Gösterge olan 5 Mart 2014 vadede faizler ise yükselerek yüzde 9.67’den kapattı. Dolar 1.7990 TL’ye geriledi. Euro ise 2.3870 TL’den kapanış yaptı.

Merkez Bankası’nın faiz kararı ve açıklanacak ekonomik veriler endekste yönde belirleyici olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasaların gündeminde bu hafta Türkiye için Mart ayı kapasite kullanım oranları ve Şubat ayı dış ticaret verisi var. Yurtdışında ise Almanya ve Fransa’da enflasyon, İngiltere ve Fransa’da büyüme, Amerika’da ise güven endeksleri diğer önemlikonubaşlıklarıolarakbulunuyor.

Veriler dikkatle izlenecek

Borsadaki yükseliş trendinin devam etmesi açısından ekonomik verilerin iyi gelmesi önemli. Teknik olarak 61 bin 600’ün üzerine hacim desteğiyle çıkılırsa ilk hedef 63 bin direnci. Para piyasalarında Merkez Bankası’nın salı günü Para Politikası Kurulu toplantısı önemli. Ayrıca yine Banka’nın repo ihale miktarları öne çıkacak gelişmelerin başında geliyor.

Faizlerde değişiklik olmayabilir

Merkez Bankası’nın faizlerde değişikliğe gitmemesi durumunda, dolar kuru biraz daha gevşeyebilir. TL’nin ise döviz sepeti karşısında değeri artabilir. Piyasada gösterge olan 5 Mart 2014 vadede faizler yüzde 9.57- 9.65 aralığında seyir izleyebilir

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Halka arzı var

Soru: Esra Hanım, Sabancı Holding’te yeni bir gelişme var mı? Halka arzı olacak diye duydum. Doğru mu? Olursa ne zaman yapılacak? Enver YAMAN/İstanbul Cevap: Enver Bey, Sabancı Holding ile ilgili son gelişme Teknosa’nın yüzde 10’unu halka arz etmesi olarak bulunuyor. Holding Yönetim Kurulu, Teknosa’da sahip olduğu yüzde 70.3 hisseden yüzde 10’unun halka arzı yönünde karar aldı. Tarih belirtilmemekle birlikte halka arz ikinci çeyrek sonunda olabilir.

Orta vade olumlu


Soru:
Esra Hanım, size bir sorum olacaktı. Sinpaş hakkında bilgi verebilir misiniz? Serkan TOK/İstanbul Cevap: Serkan Bey, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2012 hedeflerini açıkladı. Şirket, 2012 yılında ön satış gelirlerinde geçen yıla göre yüzde 22 artışla 850 milyon TL’ye ulaşmayı hedefliyor. Biri İstanbul’da diğeri ise Ankara’da olmak üzere iki yeni proje tanıtımı olacak. Sektörün de yüzde 5-7 büyümesini fiyatların da geçen seneye göre yüzde 10 artmasını bekliyor.

Fabrika yatırımı var

Soru: Petkim’in yatırımları konusunda ayrıntılı bilgi verir misiniz? Sizin görüşünüz nedir? Cihan GENÇCAN/İstanbul Cevap: Cihan Bey, Petkim kablo sektörünün temel hammaddesini üretecek yeni fabrika yatırımına bu yıl başlayacak. Şirket üst düzey yetkilileri ar-ge çalışmaları kapsamında geliştirilen ve kablo sektörünün temel hammaddesi olan çapraz bağlanabilir polietilen (XLPE) üretecek yeni fabrika yatırımına bu yıl başlayacakları açıkladı. Üretime ise 2014 yılında geçilecek. Hedef, hem iç talebi karşılamak hem de ihracat yapmak. Yatırım programı ve petrokimya sektöründe görülen kısmi toparlanma, şirket için uzun vadeli beklentiler doğuruyor. Orta ve uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip etmenizde fayda bulunuyor. Gelişmelerle birlikte izleyin.

Kâr payı dağıtımı onaylandı

Soru: Esra Hanım, Ford Otosan temettü dağıtacak mı? Belli oldu mu? Aybars CAN/İstanbul Cevap: Aybars Bey, Ford Otosan nakit temettüyü onaylandı. Şirketin geçen hafta gerçekleşen genel kurulunda daha önce teklif edilen hisse başına brüt 1 TL, net 95.1 kuruş nakit temettü 2 Nisan’dan itibaren dağıtılacak. Buna göre toplam ödenecek temettü 350.9 milyon TL, 2011 net kârına oranı yüzde 53 ve temettü verimliliği ise yüzde 6.2’ye denk geliyor

Finansal verileri kötü

Soru: Esra Hanım, sizden bir kaç hisse senedi hakkında bilgi almak istiyorum. Ufak bir yatırımcı olarak 1.30 ortalamayla Euro Trend Yatırım Ortaklığı aldım. Altı aydır yükseliyor diye bekliyorum. Ne zaman yükselme trendine girebilir? İkincisi Denizbank’ın satışıyla ilgili durumu nasıl olur? Üçüncü sorum Kardemir D şu anki durumundan kurtulup yükselişe geçer mi? Mustafa SABRİ/İstanbul Cevap: Mustafa Bey, Euro Trend Yatırım Ortaklığı’nın temel verilerine baktığımızda finansal verileri çok iyi değil. Son dönem bilançosunda sonuçlar kötü. Teknik olarak ise son bir yıldır hisse kuvvetli ayı piyasası (düşüş trendi) etkisi altında. Hisse 0.78 seviyesine kadar devam eden uzun vadeli düşüş trendinin ardından burada taban oluşturmaya çalışıyor. Aynı seviyeden gelen alımların etkisiyle kısa-orta vadeli yükseliş trendine girdi. Son kapanışını 300 ve 90 günlük hareketli ortalamalarının altında 30 ve 10 günlük hareketli ortalamalarının ise üstünde gerçekleştirdi. Fiyattaki artışa rağmen işlem hacminin gerilemesi nedeniyle ilk direnç 1.01 noktasında kâr realizasyonu düşünülebilir. Denizbank’ta ise satış sürecinin başladığı 18 Ekim’den bu yana bakıldığında altıncı aya girildi. Banka üst düzey yetkilileri tarafından mali açıdan güçlü ve iyi finanasal verilere sahip olan bankanın her iki duruma da hazırlıklı olunduğu ifade edildi. Kardemir D hissesini uzun vade için takip edebilirsiniz. Kısa vade için hissede yön yatay gözüküyor.

Hisse prim yaptı


Soru: Esra Hanım, yine bilginize ihtiyacım var. Doğrudan soruyorum. Soda Sanayi hisselerine yatırım yapılır mı? Cevaplarsanız çok memnun olurum. Gülay DİNÇER/İstanbul Cevap: Gülay Hanım, Şubat ayında Soda ile ilgili tavsiyem konusundaki sorunuza olumlu cevap vermiştim. Şirketin temel analiz açısından iyi verilere sahip olduğunu belirtmiştim. O tarihten sonraki son gelişmeye baktığımızda Soda, dördüncü çeyrek bilançosunda 184.5 milyon TL kâr açıkladı. Şirkten geçen yılın aynı döneminde 69.4 milyon TL kâr açıklamıştı. Bilanço öncesinde yatay seyreden hisseler, yüksek kâr rakamı sonrası yükselişe geçti. Bu seviyelerden alırsanız bir miktar primli almış olacaksınız. Bununla birlikte hissede yön orta ve uzun vade için yukarı gözüküyor. Eğer vadeniz uzun ise yatırım yapabilirsiniz. Hisseyi almadan önce işlem hacmiyle birlikte izlemenizde fayda bulunuyor.

Beklentiler olumlu

Soru: Esra Hanım, Karkim Sondaj hakkında ne düşünüyorsunuz? Nasıl bir şirket? Yatırımları bulunuyor mu? Uzun vade için yatırım yapmayı düşünüyorum. Sizin görüşünüz nedir? Mehmet ALGAN/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Karkim Sondaj’ın geçen sene Mayıs ayında halka arzı yapılmıştı. Yurtiçinde jeotermalde, yurtdışında ise Irak başta olmak üzere petrol sondajında şirket açısından önemli potansiyel var. Ayrıca Dünya ham petrol fiyatlarının 2012 ve sonraki yıllarda da yükseleceği uzmanlarca öngörülüyor. Bu seviyeler petrol arama faaliyetlerinin artması için ideal seviyeler olarak gözüküyor. Sonuç olarak bu durum Karkim’in iş hacminin artmasını sağlayabilir. Ayrıca başta Irak olmak üzere Azerbaycan ve diğer Türki Cumhuriyetleri’ne de 2012 yılında hizmet sunumu ve ürün satışına başlanabileceği de açıklanmıştı. Söz konusu projelerin gerçekleşmesi halinde ciro ve kârlılık oranlarında ciddi artışlar olabilir. Uzun vade için bu beklentiler olumlu gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder