Esra Karayel Gözler ekonomiye çevrildi
HABERİ PAYLAŞ

Gözler ekonomiye çevrildi

Haberin Devamı

Piyasalar Fitch’in, ekonomideki iyileşme sürerse Türkiye’nin notunu yükseltebileceği açıklamasını olumlu karşıladı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Türkiye piyasaları ilk iki gün bayram tatili nedeniyle kapalı olmasının ardından dalgalı seyrin hakim olduğu üç gün geçirdi. Endeks 66 bin 600’ü test edip 65 bin 654 puandan kapanış yaptı.

Fitch açıklamaları izlendi

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye ile ilgili yayınladığı değerleme raporu, borsaya destek verdi. Türkiye’nin notunun enflasyon ve cari açık rakamlarında iyileşme olması durumunda yükseltilebileceğine dair açıklamaları ilk etapta olumlu karşılandı. Para piyasalarında yurtdışı haber akışı etkili oldu. Avrupa tarafında ‘Liderler Zirvesi’nden Yunanistan’ın borç sorununa yönelik aktif adımların çıkmaması, dış piyasalara paralel yurtiçinde de moralleri bozdu.

Bonolara alış geldi

Piyasalar, yurtdışı haber akışından olumsuz etkilense de Fitch’in Kasım’da gözden geçireceği Türkiye ile ilgili özet değerlendirmesi sonrası moral buldu. Gösterge olan 5 Mart 2014 vade yüzde 7.81 (bileşik) seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Türkiye’nin kredi notunun yükseltilme beklentisi orta vade için endekste yukarı hedefinin canlı tutulmasını sağlayacak


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Bu hafta piyasaları yoğun bir ekonomik gündem bekliyor. Yurtiçinde kapasite kullanım verileri bugün açıklanacak. Cuma günü ise dış ticaret verileri gündemde olacak. Aynı zamanda ikinci çeyrek bilançoların açıklanması için son gün.

Perşembe piyasalar kapalı

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Amerika’da ise salı günü tüketici güven endeksi, çarşamba konut satışları ve perşembe işsizlik başvuruları açıklanacak. Endekste orta vade için yön yukarı. Para piyasalarında ekonomik gündemin yoğun olduğu bu hafta, dalgalı seyrin izlenmesi muhtemel gözüküyor. Tahvil bono piyasasında faizler, dış gelişmelere odaklı hareket edecek.

Altını takibe alın

Yatırımcıların yavaş yavaş altını izlemelerinde fayda var. Özellikle kurban bayramından sonra kademeli olarak yükselişe geçeceğini düşünüyorum. Gösterge olan 5 Mart 2014 vadede destek 7.65, direnç ise 7.89 seviyesinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Güzel bilanço verileri açıkladı

Soru: Esra Hanım, Koza Altın’ın son bilançosu ile ilgili bilgi verir misiniz? Yorumunuz nedir? Dursun KAMİL/İstanbul Cevap: Dursun Bey, Koza Altın yılın ikinci çeyreğinde 157 milyon TL net kâr açıkladı. Buna göre şirketin net kârı geçen yıl aynı dönemde açıkladığı 77 milyon TL net kâr rakamının üzerine çıkmış oldu. Koza Altın’ın net satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 90 oranında artarak 253 milyon TL olarak gerçekleşti. Finansal verileri olumlu gözüküyor. Orta vade için şirket hisselerinin takip edilmesinde fayda var.

Yurtdışı satışlar geriledi

Soru: Esra Hanım, Mardin Çimento hissem var. İki aydır tutuyorum. Son açıklanan bilançosu nasıl? Serhat ÜNAY/İstanbul Cevap: Serhat Bey, Mardin Çimento 2012 ikinci çeyreğinde 13.4 milyon lira net kâr açıkladı. Şirketin 2012 ilk yarı toplam kârı, geçen yıl aynı dönem 39 milyon lira olan kârının yüzde 48 altında 20 milyon lira olarak gerçekleşti. Kârdaki düşüşün ana sebepleri yurtdışı satışlardaki gerileme ve faaliyet giderlerindeki artış olarak görülüyor. Şirketin satış gelirleri, ikinci çeyrekte geçen yıl aynı döneme göre yüzde 7 düşerek 66 milyon lira oldu. İkinci çeyrekte yurtiçi satışlar yüzde 29 artış gösterdi. Yurtdışı satışlar ise Ortadoğu’daki satışların gerilemesiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 düşüş gösterdi. Yurtdışı pazarda artan rekabetin yılın geri kalanında da Mardin Çimento’nun satışlarını etkilemesi muhtemel gözüküyor.

ORTA VADE İÇİN BEKLEYİN


Soru: Esra Hanım, Banvit hissem var. Bilanço kötü geldi deniyor. Sizin yorumunuz nedir? Neden sonuçlar kötü geldi. Ne yapmalıyım? Satayım mı? Cem SERTOĞLU/İstanbul Cevap: Cem Bey, Banvit beklentilerin çok altında (2012 ikinci çeyrek) 2 milyon TL net kâr açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde 11 milyon TL net zarar açıklamıştı. Artan beyaz et fiyatlarıyla iyileşen operasyonel performans ile birlikte düşen kambiyo zararları ve gerileyen finansman giderleri net kâr kalemindeki yıllık iyileşmenin nedenleri olarak öne çıkıyor. Bununla beraber bir önceki çeyrekteki finansman gelirine kıyasla bu çeyrekte kaydedilen finansman giderinin çeyreksel bazda net kârdaki gerilemenin nedeni olarak söylenebilir. İhtiyacınız olmayan bir para ise beklemenizi tavsiye ederim.

Satışlarını ikiye katladı

Soru: Esra Hanım Çimsa ile ilgili yorumunuz nedir? Son bilançosu nasıl geldi? Servet IŞIK/İstanbul Cevap: Servet Bey, Çimsa ikinci çeyrekte 42 milyon liralık net kâr açıkladı. Net kâr 7 milyon olan ilk çeyrek kârının çok üstünde geldi. Ancak geçen yıl aynı dönemin yalnızca yüzde 3 üstünde gözüküyor. Son açıklanan rakamlar şirketin altı aylık kârını 48 milyon liraya yükseltti. Geçen yıl aynı dönemde şirket 58 milyon lira kâr etmişti. Yine geçen yıl ile kıyasladığımızda aynı döneme göre satışları yukarı çekmiş gözüküyor. Ancak 7 milyon lira finansal gider kaydetmesi net kârlılığını düşürdü. Çimsa ikinci çeyrekte 264 milyon lira satışla, birinci çeyrekteki satışlarını ikiye katlamış bulunuyor. Şirket fiyatlardaki düşüşle yurtiçi ve yurtdışı satışlarını artırdı. Geçen yıl ikinci çeyrekte 187 milyon olan yurtiçi satışlarını, artan altyapı çalışmaları neticesinde 211 milyon liraya yükseltti. Yurtdışı satışları ise geçen yıl aynı dönemin yüzde 20 üzerinde 70 milyon lira olarak gerçekleşti. Bilanço verileri iyi gözüküyor ve şirket hisseleri orta vade için olumlu beklentiler yaratıyor

Kâr marjlarında düşüş var


Soru: Esra Hanım, Pınar Süt için neler diyeceksiniz. Kârı nasıl sizce? Ali SARP/İstanbul Cevap: Ali Bey, Pınar Süt bu yılın ikinci çeyreğinde 11 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin yükselen tedarik maliyetlerine ek olarak, sektördeki rekabet sebebiyle şirket satış fiyatlarını bir miktar düşürdü. Bu da kâr marjlarının daralmasına neden oldu. Uzun vade için şirket haberleri ve sektörel gelişmeleri de izleyerek takip etmenizi tavsiye ederim.

İşlem hacmiyle birlikte izleyin


Soru: Esra Hanım, Bagfaş ile ilgili son gelişmeler nedir? Kârı nasıl geldi? Yiğit CAN/İstanbul Cevap: Yiğit Bey, Bagfaş 2012’in ilk çeyreğinde 12.7 milyon TL kâr açıklayan şirket, yılın ikinci çeyreğinde kârını 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 73.8 düşürerek 5.4 milyon TL olarak açıkladı. Orta vade için işlem hacmiyle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Yeni anlaşma imzaladı


Soru: Esra Hanım, Anel Elektrik hissem var. Şirket yeni bir anlaşma imzaladı diye duydum. Bu bilgilere nereden ulaşabilirim. Bilgi verir misiniz. Cem MİRAY/İstanbul Cevap: Cem Bey, Anel Elektrik’in yeni bir anlaşması bulunuyor. Şirket, Rusya’da Koray İnsaat ile 24 milyon dolarlık proje imzaladı. Şirket projenin bir yıl içinde tamamlanmasını planlıyor. Yeni eklenen proje ile Anel Elektrik’in toplam proje büyüklüğü 346 milyon dolar seviyesine yükseldi. Şirketler tarafından yapılan özel açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) adresinden ulaşabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder