Esra Karayel Haziran enflasyonu önemli
HABERİ PAYLAŞ

Haziran enflasyonu önemli

Borsa, faiz ve dövizde yönde Türkiye’de ve Amerika’da açıklanan verilerle birlikte Yunanistan mali paketi etkili oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

* İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeksin yönünde Türkiye’de ve Amerika’da açıklanan ekonomik veriler etkili oldu. Amerika’da olumlu gelen veriler sonrasında dış borsalar yükselişe geçti. Türkiye ekonomisinde 2011 ilk çeyrek büyüme verisinin dünya rekoru kırmasına rağmen (yüzde 11) Mayıs dış ticaret açığı (10.1 milyar dolar) moralleri bozdu. Yunanistan’da mali planın kabul edilmesi ise piyasalarca olumlu karşılandı. Bu gelişmelerle endeks haftalık bazda yüzde 1.92 artışla 63 bin 264 seviyesinden kapanış yaptı.

Haberin Devamı


[[HAFTAYA]]

*Para piyasalarında da ekonomik veriler izlendi. Yunanistan’da mali tedbir paketinin Meclis’te onaylanması euro’ya değer kazandırdı.
Bono piyasası: Dış ticaret verilerinin beklentilerin çok üzerinde gelmesiyle faizler yükselişe geçti. Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler yüzde 9.29’a kadar yükseldi. Haftayı yüzde 9.09 seviyesinden kapattı.
Döviz piyasası: Dolar haftayı düşüşle geçirirken TL ve euro değer kazandı. Dolar, Cuma günü 1.6110 TL, euro ise yükselişle 2.3330 TL seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Piyasalar bu hafta yurtiçinde Haziran enflasyonunu ve Amerika’da tarım dışı istihdam verisini dikkatle takip edecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

* Türkiye alınan tedbirlere rağmen hız kesmeden tüketim ve yatırım kaynaklı büymesini sürdürüyor. 2010 yılında Çin’den sonra en hızlı büyüyen ülke olan Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde Çin’i de geçerek dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi ünvanı aldı. Ancak büyüme gibi dış ticaret açığı rekoru da bizde.
Son açıklanan veriler ilave parasal sıkılaştırma tedbirleri demek. Bu nedenle faiz ve döviz üzerinde baskılar artacak. Bu hafta piyasalar içte
enflasyon, Amerika’da ise tarım dışı istihdam verisini dikkatle izleyecek.

*Para piyasalarında gözler enflasyon verisinde olacak. Enflasyon verisi beklentilerden kötü gelirse Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalara güven
bir hayli azalacak. Hazine, Temmuz’da yapacağı 3 ihale için toplam 7.5 milyar TL iç borç servisine karşılık 5.5 milyar TL iç borçlanma hedefliyor.
Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler, yüzde 9.10-9.15 aralığında hareket gerçekleştirebilir.
Döviz piyasası: Dolarda direnç 1.6200, destek ise 1.6100 seviyelerinde.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Karar Ereğli lehine verildi

Soru: Esra Hanım, verdiğiniz bilgilerin doğruluğuna güvenim sonsuz. Bizi büyük bir zahmetten kurtarıyorsunuz. Ereğli Demir Çelik hissem var. Aleyhine açılan bir dava olduğunu duydum. Lütfen bu konuda bilgi verir misiniz? Ersin KURAN/İstanbul Cevap: Ersin Bey, Ereğli Demir Çelik, Enerjia Metal tarafından açılan iflas davasının mahkeme tarafından reddedildiğini duyurdu. Şirketin müşterisi olan Enerjia Metal, global ekonomik kriz esnasında hızla düşen çelik fiyatları nedeniyle zarara uğradığı iddiası ile 68.4 milyon dolar talep ederek Mart 2010’da Ereğli aleyhine bir iflas davası açmıştı. 23 Haziran 2011’de görülen davada mahkeme, Enerjia Metal’in talebini reddetti. Gelişme olumlu gözüküyor.

Beş yıl vadeli kredi aldı

Soru: Esra Hanım, Garanti Bankası’nın aldığı kredi hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Yiğit SENCER/İstanbul Cevap: Yiğit Bey, Garanti Bankası
225 milyon dolar ve 50 milyon euro’luk iki dilimden oluşan seküritizasyon kredisi aldı. Banka havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı altında gerçekleştirdiği işlem ile 225 milyon dolar ve 50 milyon euro tutarında dış finansman sağlarken vade ise 5 yıl olarak belirlendi.

1 milyar dolar kredi sağladı

Soru: Esra Hanım, Halkbank kredi aldı diye haberler çıktı. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Yağız DERELİ/İstanbul Cevap: Yağız Bey, Halkbank uluslararası piyasalardan 1 milyar dolar karşılığı 145 milyon dolar ve 607 milyon euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan 1 yıl vadeli sendikasyon kredisi sağladı. Böylece geçen yıl aynı dönemde sağladığı krediyi yüzde 180 oranında çevirmiş oldu. Kredi dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak. Bankanın borçlanma maliyeti diğer Türk bankalarının yakın vadedeki borçlanma oranlarıyla aynı düzeyde gerçekleşti.

Sermaye artırımı yapacak

Soru: Türk Hava Yolları sermaye artırımı yapacak mı? Aslı TAŞKIN/İSTANBULCevap: Aslı Hanım, Türk Hava Yolları yüzde 20 bedelsiz sermaye artırımı yapacak. Şirketin 200 milyon TL bedelsiz sermaye artırımı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kurul kaydına alındı. Artırım sonrasında şirketin
ödenmiş sermayesi 1 milyar TL’den 1.2 milyar TL’ye çıkacak. Bedelsiz sermaye artırım tarihi ise henüz belli değil.

Yurtdışına yatırım çalışmaları var

Soru: Şişe Cam hissem var. Son gelişmeler nedir? Serhat ULU/İstanbul Cevap: Serhat Bey, Şişe Cam yetkilileri son olarak Mısır, Yunanistan ve Çin’de yatırım imkanları üzerinde çalıştıklarını, Rusya’da yeni bir yatırım için sonuca varmak üzere olduklarını, Irak’ta yatırım için çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtti.

Yeni ihracat bağlantısı yaptı

Soru: Esra Hanım Penguen Gıda hissem var. Üç aydır hisseyi tutuyorum. Satıp satmamakta kararsızım. Ne dersiniz? Şirketle ilgili yeni bir haber var mı? Hasan ŞAHİN/İstanbul Cevap: Hasan Bey, Penguen Gıda Avrupa’nın ünlü bir market zinciriyle gerçekleştirdiği anlaşmayla
beraber toplam 15.5 milyon euro’luk ihracat bağlantısı yaptı. Şirket açısından olumlu bir gelişme olarak gözüküyor. Satış zamanı için maliyetiniz ve getiri hedefinize göre karar vermelisiniz.

Sermayesi 300 milyon TL olacak

Soru: Anadolu Hayat hissesini bir süredir takip ediyorum. Şirketle ilgili son gelişmeleri öğrenebilir miyim? Sermaye artırımı olacak diye duydum. Bu bilgi doğru mu? Bir de ne zaman satış yapmamı tavsiye edersiniz? Şükrü AKIN/İstanbul Cevap: Şükrü Bey, Anadolu Hayat geçen Cuma günü bedelsiz sermaye artırımına başladı. Şirket ödenmiş sermayesini yüzde 20 artırarak 250 milyon TL’den 300 milyon TL’ye çıkaracak. Satım zamanınızı belirlemede maliyetiniz ve sizin getiri hedefiniz önemli. Bu iki kritere göre karar vermeniz sağlıklı olur. Satış fiyatınızı belirlerken teknik analiz yöntemlerini kullanarak doğru fiyatı saptamış olursunuz.

SPK’dan yardım alabilirsiniz

Soru: Esra Hanım benim Çukurova Elektrik hisse senetlerim vardı. Fakat bu şirket tasfiyeye uğrayınca hisse senetleri elimde kaldı. Şimdi ne yapabilirim, beni bilgilendirirseniz çok memnun kalırım. İyi günler. Demir Dilek/istanbul Cevap: Demir Bey, konuyla ilgili en sağlıklı bilgiye Sermaye Piyasası Kurulu (www.spk.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz. Sitede yer alan ‘bilgi edinme formu’nu doldurduğunuzda yetkililer tarafından tarafınıza
geri dönüş yapılacaktır. Ayrıca İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yatırımcı Danışma Merkezi’nden de konuyla ilgili yardım alabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder