Esra Karayel Haziran'a ümitle bakalım
HABERİ PAYLAŞ

Haziran'a ümitle bakalım

Haberin Devamı

Türk mali piyasaları dünya ekonomisindeki bozulmalardan güçlü siyasi otoritesiyle az etkileniyor

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Türk mali piyasaları küresel piyasalardaki bozulmalardan etkilenmeye devam etti. Bu etkinin temel nedeni ise bankacılık ve ticari anlamda Avrupa ülkeleri ile olan göbek bağımız.

Siyasi otorite güçlü

Piyasalardaki bozulma, her ne kadar Avrupa ile önemli bağımız olsa da sınırlı kalıyor. Bunun en önemli nedeni ise güçlü bir siyasi otoriteye sahip olmamızda yatıyor. Ayrıca Merkez Bankası’nın sağlam duruşu da olumsuz etkiyi önemli ölçüde azaltıyor. Endeks yurtdışına bağlı haraket etti ve 55 bin 568 kapattı. Para piyasalarında Merkez Bankası sıkılaştırıcı politikalarına devam etti. Piyasaları haftalık ve aylık repo yöntemiyle fonladı. Bonolarda ise cuma günü gelen satışlarla tüm vadelerde faizler yükseldi. Ancak Amerika’da açıklanan veriler sonrasında ise tekrar düşüşe geçildi.

[[HAFTAYA]]

Dolar 1.87 seviyesini gördü


Uluslararası piyasalardaki yükselişini yurtiçinde de devam ettirerek TL karşısında 1.87 seviyesini gördü. Daha sonra düşerek haftayı 1.85 TL kapattı. Euro ise 2.30 TL’den kapanış yaptı.

Amerika Başkanı Barack Obama’nın seçim öncesi piyasaları destekleyeceği tahmini olumlu gözüküyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasalar kötü bir Mayıs ayının ardından Haziran’a ümitle bakıyor. Bu olumlu beklentinin altında ise Kasım’daki başkanlık seçimleri öncesinde Amerika Başkanı Barack Obama’nın piyasaları destekleyeceği öngörüsü yatıyor.

Almanya’dan destek geldi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in piyasaları destekleyici açıklamaları dış borsalarla birlikte endekse de olumlu yansıyacak. Yurtiçinde ise bugün açıklanacak Mayıs enflasyon verileri dikkatle takip edilecek. Para piyasalarında enflasyon verileri önemli. Cuma günü ise Nisan ayı Sanayi Üretim verisi takip edilecek. Avrupa’da ise Çarşamba günü Merkez Bankası’nın faiz kararı dikkatle izlenecek.

1 milyar TL iç borçlanma


Hazine, Haziran ayında 1.6 milyar TL itfasına (geri borç ödeme) karşılık 1 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. Amerika tarafında ise perşembe günü Ben Bernanke’nin açıklamaları piyasalar açısından önem taşıyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Bilançosu çok parlak değil

Soru: Afyon Çimento hakkında bilgi verir misiniz? Mete YENİGÜL/İstanbul Cevap: Mete Bey, Afyon Çimento’nun son mali tablosu pek iyi gelmedi. Şirket, 2012 yılı ilk çeyrek konsolide olmayan bilançosunda 1.6 milyon TL zarar açıkladı. Bir önceki yılın aynı döneminde 832.655 TL, 2011 yılı 12 aylık bilançosunda ise 5.338.551 TL zarar açıklamıştı. Afyon Çimento ile ilgili son gelişme ise 31 Mayıs 2012 tarihinde tamamlanan devir ve kapanış işlemleri sonrasında Afyon Çimento, Çimsa’nın yönetimine geçti. Sabancı Holding iştiraki olan Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret, PARCIB SAS’ın sahip olduğu Afyon Çimento’nun yüzde 51’ini satın aldı. Rekabet Kurulu satın almayı onayladı.

Panik olmanıza gerek yok

Soru: Esra Hanım, Serbest İşlem Platformu (SİP) ortağı olduğumuz şirketin bu ayın 26’sında yapılmış olan genel kurul toplantısında yönetim kurulu, şirket olarak MKK’ya (Merkezi Kayıt Kuruluşu) kayıt olmamızın ve sonra da SİP’te işlem görmemizin bizim aleyhimize olduğunu, hisse senetlerinin ismimize olmayıp da hamiline olmasının bizim için tehlikeli olduğunu ve şirketin kötü niyetli güçler tarafından ele geçirileceğini söyledi. Hepimiz panik olduk. Halka açık şirketlerin hepsi MKK’ya kayıt olmak zorunda mı? Aylin HANOĞLU/İstanbul Cevap: Aylin Hanım, halka açık ve borsada işlem görmeyen bir şirketin belli bir miktarı 2.piyasada işlem görmesi için halka açılıyorsa, prosedürlerin tamamlanmasından sonra şirket ödenmiş sermayesinin tamamını temsil eden değer üzerinden belli bir oranda giriş ücreti vererek MKK’ya üye oluyor. Birincil piyasada işlem gören miktarlar ve küpürler alt bir tanımlama ile ayrıştırılıyor. Bu işlemlerin ortaklara bir zararı yoktur. Tam tersine tüm küpürler digital ortamda daha güvenli olarak takip ediliyor.

Vade uzun gözüküyor

Soru: Esra Hanım, size sorum elimizde Migros hissesi var. Bir kaç zamandır hissede durgunluk söz konusu. Geleceği ne olur? Bilgi verir misiniz. Hakan DOĞAN/İstanbul Cevap: Migros Ticaret AŞ’nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği konsolide finansal tablolarına göre, 2011 yılının ilk çeyreğinde 128 milyon 398 bin lira zarar açıklayan şirket, 2012’nin ilk çeyreğinde ise 61 milyon 529 bin lira kâr elde etti. Şirket ilk çeyrekte satış gelirlerini ise bir önceki yılın aynı döneminde göre yaklaşık yüzde 14.5 artırarak 1 milyar 454 milyon 768 bin liraya yükseltti. Orta ve uzun vade için işlem hacmiyle ve açıklamalarla birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Hesabınızı kontrol ettirin


Soru: Esra Hanım, ben bundan yaklaşık sekiz sene önce İş Bankası C hissesi aldım. Ancak, bu hisseleri satmalı mıyım? Satmak için hangi değere ulaşmalarını beklemeliyim? Bu hisselerin temettü ödemeleri yapılıyor mu? Yapılıyorsa bundan İş Bankası çalışanlarının haberi olmadığına göre, nasıl haberdar olabilirim? Tülay VURAL/İstanbul Cevap: Tülay Hanım, uzun vadeli yatırım yapmakla çok doğru bir karar vermişsiniz. Ancak yatırımınız yaparken vade uzun da olsa bir getiri ve buna bağlı olarak satış hedefi belirlemeniz gerekiyordu. Bana sekiz sene önce aldığınız fiyatı iletirseniz ne kadar bir getiriniz var onu hesaplarım. Buna göre de satış fiyatı belirleriz. İş Bankası C, bu geçen sürede temettü ödemesi yaptı. Öncelikle hisselerinizin aracı kurumunuzda bulunan yatırım hesabınızda olması gerekiyor. Bu ödemeler ise belirlenen tarihe göre otomatik yatırım hesabınıza geçer. Aracı kurumunuzun yatırım uzmanlarının size bu konuda bilgi vermesini talep edin. Gelişmeleri bana da bildirirseniz yapmanız gerekenler konusunda yine yardımcı olurum.

Aselsan bedelsiz dağıtacak

Sor
u: Esra Hanım, Aselsan bedelsiz verecek mi? Bu hisseyi tavsiyeniz üzerine orta ve uzun vadeli almıştım. Şu anda kârdayım. Sizce ne yapmalıyım? Satayım mı? Gürol ŞEN/Edirne Cevap: Gürol Bey, Aselsan 235.22 milyon TL olan çıkarılmış sermayesini iç kaynaklardan 264.78 milyon TL artırarak (yüzde 112.56 bedelsiz) 500 milyon TL’ye yükseltme kararı aldı. Hissede satım zamanınız sizin getiri hedefinize bağlı. Eğer istediğiniz kâra ulaştıysanız beklemenize gerek yok. Satabilirsiniz. Ancak getiri hedefinizi henüz tutmadıysa beklemenizi tavsiye ederim.

İhaleye teklif verdi


Soru
: Esra Hanım, Çelebi ile ilgili son gelişmeler nedir? Selim ARDA/İstanbul Cevap: Selim Bey, yer Hizmetleri şirket Çelebi ile ilgili son gelişme Mumbai Uluslararası Kargo Terminali ihalesine teklif vermesi olarak bulunuyor. İhale kapsamında mevcut dış hatlar terminalinin geliştirilmesi, modifikasyonu bulunuyor. Ayrıca 2 Mayıs 2036 tarihine kadar terminali işletme haklarını da veriyor. Mumbai Uluslararası Kargo Terminali 2011 yılında toplamda 475 bin ton kargo taşımıştı. Şirket 13 Nisan 2012 tarihinde de, NAS Havacılık Hizmetleriyle beraber Mumbai İç Hatlar Kargo Terminaline teklif vermisti. Bu yıl içerisinde ihalelerin sonuçlanması bekleniyor.

İşlem hacmiyle takip edin


Soru: Esra Hanım, Ata Yatırım Ortaklığı hissem var. Bedelli artırımı varmış. Bilgi verir misiniz? Vade nedir? Nuray CAN/İstanbul Cevap: Nuray Hanım, Ata Yatırım Ortaklığı 7.95 milyon TL çıkarılmış sermayesi Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına dönüşüm işlemleri kapsamında, 1.65 milyon TL’si bedelsiz, 14.15 mn TL’si ortakların pay alma hakkı kısıtlanarak bedelli olmak üzere 23.75 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder