Esra Karayel Liderler cesur olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Liderler cesur olmalı

Haberin Devamı

Avrupa ülkelerinde yaşanan olumsuz gelişmeler dünya piyasalarına yön vermeye devam etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Avrupa’da yaşanan gelişmeler dünya piyasalarına yön vermeye devam etti. Avrupa Birliği liderlerinin geçen haftaki toplantılarında somut kararlar alınamadı. Bununla birlikte Çin’de zayıf açıklanan ekonomik veriler, Almanya ve Avrupa’nın genelinde bozulan göstergeler küresel borsalarda yönü satış ağırlıklı bir tabloya çevirdi.

Banka endeksi çok düştü

Borsa haftalık bazda yüzde 8.56 düşerek 54 bin 809 seviyesinden kapanış yaparken banka endeksinde kayıp yüzde 5.13 oldu. Para piyasalarında faiz ve dövizin yönünde Avrupa’da yaşanan krize ilişkin liderlerden gelen açıklamalar etkiliydi. Merkez Bankası bir haftalık repo ihalesiyle piyasaya 2 milyar TL verdi.

[[HAFTAYA]]

Dolarda yükseliş devam etti


Avrupa tarafından gelen açıklamalar paritede kısa süreli tepki haraketlerine neden oldu. Bununla birlikte hafta boyunca euro’da değer kaybı devam etti. Dolar cuma gününü 1,8430, euro ise 2,3070 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Avrupalı liderler tarafından atılacak cesur bir siyasi hamle piyasaların yönünü olumlu değiştirebilir

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasalar ekonomik gündemin yoğun olduğu bir haftaya girdi. Yurtiçinde ekonomik verilerin iyi gelmesine rağmen borsada Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı birlikten çıkarma ihtimali fiyatlanıyor. Bu gerçekleşirse euro paritesi 1’e inebilir ve Avrupa bankacılık sistemi çok zarar görür.

Liderler cesur olmalı


Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, asil hamlenin siyasetten gelmesi gerektiğini ve liderlerin bu konuda cesur bir atak yapması gerektiğini ifade etti. Para piyasalarında yurtçinde açıklanacak ekonomik verilerle birlikte Avrupa tarafından gelecek haberler de dikkatle izlenecek.

Merkez’in toplantısı önemli


Salı günü Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısı yapılacak. Piyasanın beklentisi faizleri değiştirmeyeceği yönünde bulunuyor. Yurtiçinde perşembe günü dış ticaret dengesi verisi (beklenti 7 milyar dolar) açıklanacak. Amerika’da ise açıklanacak tarım dışı istihdam verisi de dikkatle takip edilecek.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


DOĞRU YOLDASINIZ

Soru: Esra Hanım, çocuklarım için küçük birikimlerle hisse senedi alıyorum. Öyle hemen satma düşüncesiyle değil. Sanki arsa almışım da uzun yıllar bekleme düşüncesiyle aldım. Sizden her küçük yatırımcı gibi yardım ve önerinizi bekliyorum. Elimde 50 lot Bağfaş var. Beklemeye devam mı etmeliyim? Mayıs ayında temettü verecek dediler. Onu da pek anlamadım. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Ersin ALTIN/Mersin Cevap: Ersin Bey, borsada hisse senedi alarak yapılan yatırım uzun vadeli bir yatırımdır. Siz çok doğru bir karar vermişsiniz. Uygun sektör ve hisse seçildiğinde uzun vadede çok büyük kazançlar elde edebilirsiniz. Bununla birlikte aldığınız hisseye ne kadar vade ile ne kadar getiri hedefleyerek yatırım yapacağınızın kararını da vermeniz gerekiyor. Yatırım yapacağınız hisseleri sektörel olumlu beklentileri olan düzenli temettü ödemesi yapan ve bilanço verileri iyi şirketler arasından seçmeniz önemli. Bağfaş yönetim kurulu, genel kurula teklif edilmek üzere 2011 yılı dağıtılabilir karından 29.531.592 TL nakit temettü (kâr payı) dağıtma kararı almıştı. Hisse başına brüt 9.84 TL’ye denk gelen temettü dağıtımına 31 Mayıs’ta başlanması planlanıyor. Buna göre genel kurulda verilmesi planlanan temettü tutarı onaylandığı takdirde elinizde bulunan hisse senedi miktarına göre yatırım hesabınıza geçer.

Kârlılık düşük geldi


Soru: Esra Hanım, Ünye Çimento hissem var. Şirketin son bilançosuyla ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cüneyt KAYA/İstanbul Cevap: Cüneyt Bey, Ünye Çimento 5.6 milyon lira net kâr açıkladı. Şirket kârlılığı kötü hava şartları nedeniyle yurtiçi talebin azalması ve artan üretim maliyetleri nedeniyle bir miktar azaldı. Satış gelirleri yıllık yüzde 7, çeyreklik yüzde 33 azalarak 41 milyon liraya geriledi. Yurtiçinde 39 milyon lira gelir elde etti. Yurtdışında satışlar yıllık yüzde 67 azaldı ve 2 milyon lirada kaldı. Bununla birlikte yılın ikinci yarısında yarım kalan projelerin canlanmasıyla beraber çimento talebi artabilir.

Halkbank krediyi yenileyecek


Soru
: Esra Hanım, Halkbank kredi aldı mı? Aldıysa miktarı nedir? Mert DEMİR/İstanbul Cevap: Mert Bey, Halkbank sendikasyon kredisini yenileyeceğini açıkladı. Bankadan yapılan açıklamaya göre toplam 1 milyar dolara eşdeğer tutarda iki dilimden oluşan ve vadesi 18 Temmuz’da dolacak olan sendikasyon kredisinin yenilenmesi amacıyla genel müdürlük yetkili kılındı. Bankanın vadesi dolan sendikasyon kredisinin maliyeti Libor/Euribor + 110 baz puan düzeyindeydi. Bankanın Libor/Euribor + 145 baz puan maliyetle borçlanmasının tamamını çevirmesi mümkün görünüyor.

Temettü dağıtımı yapmayacak


Soru: Esra Hanım, Kaplamin hissem var, Şirket temettü verecek mi? Aslı CANDAN/İstanbul Cevap: Aslı Hanım, Kaplamin yönetim kurulu toplantısında, bu yıl temettü dağıtımı yapılmaması kararlaştırıldı. Şirket Olağan Genel Kurul toplantısının ise 13 Haziran tarihinde yapılmasına karar verildi.

Dava tekrar gündemde

Soru: Esra Hanım, Ereğli hissem var. Şirkete yeniden dava açıldığını duydum. Doğru mu? İçeriği ne? Yardımlarınız için teşekkürler. Mehmet BOZTEPE/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Ereğli Demir Çelik’in müşterilerinden Enerjia şirketin kendisini zarara uğrattığı iddiası ile 68.4 milyon dolar istemişti. Mahkeme ise bu davayı Nisan 2010’da reddetmisti. Karara itiraz eden Enerjia’nın temyiz talebi Yargıtay tarafından uygun bulundu ve dava Nisan 2012 itibarı ile bozuldu. Bu durumda dava bir alt mahkemede tekrar görüşülecek. Gelişme hafif olumsuz olmakla birlikte sonucun Ereğli aleyhine sonuçlanacağını düşünmüyorum

Yakından izlemeniz gerekiyor


Soru: Afyon Çimento hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Mete YENİGÜL/İstanbul Cevap: Mete Bey, Afyon Çimento ile ilgili son gelişme ilk çeyrek bilançosu olarak bulunuyor. Şirket 2012 yılı ilk çeyrek konsolide olmayan bilançosunda 1.6 milyon TL zarar açıkladı. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 832.655 TL zarar açıklamıştı. Bilanço verilerinin olumsuz olması nedeniyle yakından takip etmenizi tavsiye ederim.

Temettüye karar verilecek


Soru: Esra ablacığım ben sizin köşenizi her pazartesi okumaya çalışıyorum. Sizin bilgilerinize çok ihtiyacım var. Bir miktar Turcas hissesi aldım. Köşenizde yazmıştınız Turcas’ın Mayıs toplantısından ne çıkacak? Barış ATAN/İstanbul Cevap: Barış Bey, Turcas yılın ilk çeyreğinde 16,4 milyon TL kâr açıkladı. Şirket geçen yılın aynı dönemine göre karını bir miktar yükseltti. Turcas temettü ödeyeceğini açıkladı. Şirket yönetim kurulu genel kurula sunulmak üzere 7.500.000 TL nakit kâr payı dağıtılmasını teklif edecek. Dağıtılacak temettü miktarı hisse başına brüt 0,033 TL, nakit 0.28 TL olarak bulunuyor. Bu miktar yüzde 1.2 temettü verimliliğine denk geliyor. Genel kurulda temettü ile ilgili onay kararı sunulacak.

Citibank hisselerini satıyor


Soru: Akbank ile ilgili son gelişmeler nedir? Cihan ER/İstanbul Cevap: Cihan Bey, Akbank ile ilgili son gelişme hisse satışı konusunda bulunuyor. Banka tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamaya göre Citibank, Akbank’ta sahip olduğu yüzde 20 hissesinin yarısından fazlasını (404 milyon adet hisseyi) satıyor. İşlem hisse başı fiyatı 5.24 TL fiyattan gerçekleşti. Citibank, işlemden sonra üç yıl boyunca Akbank hisselerini satmama taahhüdünde bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder