Esra Karayel Paraya siyaset karıstı
HABERİ PAYLAŞ

Paraya siyaset karıstı

Küresel piyasalar Amerika Merkez Bankası’nın kararını beklerken yurtiçinde yolsuzluk operasyonları borsayı sarstı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, Amerika Merkez Bankası Fed’in kararına odaklanmışken hafta içinde yurtiçinde yolsuzluk operasyonları ile ilgili gelişmeler gündemi ve paranın yönünü değiştirdi. Fed sonrası gelişmiş ülke borsaları yükselirken endeks, dış borsalardan ciddi bir negatif ayrışma gösterdi.

Önemli destek kırıldı

Operasyon ortamının yarattığı olumsuz psikoloji, Borsa İstanbul’da endekste sert satışları getirdi ve endeks 69 bin 573 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Para piyasalarında Fed’in toplantısı izlendi. Banka tahvil alımlarında küresel piyasalar için olumlu algılanacak bir oran olan 10 milyar dolar indirim yaptı. Buna karşın yurtiçinde yaşanan olumsuz gelişmeler doları sert yükseltti.

Dolar ilk direncini kaybetti

Amerika Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltması ve yurtiçinde yaşanan gelişmeler, dolara alımları getirdi. İlk direnci olan 2.06’yı kırarak 2.089’dan kapattı. Tahvil bonoda gösterge vade (7 Ekim 2015) ise 9.50 direncini kırarak 9.61’den kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Piyasaların yönünde bu hafta gözler, yolsuzluk operasyonlarına yönelik açıklamalarda ve gelişmelerde

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da yönü bu hafta operasyonlar ile ilgili yurtiçi gelişmeler belirleyecek. Bu tür gelişmelere duyarlılık borsada çok fazla olur. Bununla birlikte ortam yatıştığında çok çabuk kayıpların geri alma ihtimalini de yatırımcıların göz önünde bulundurması gerekiyor.

Uzun vadeli yatırımcı olun

2014 mahalli seçimlerinin yaklaşıyor olması nedeniyle operasyonlara yönelik gelişmeler önem arzediyor. Hükümet için ilk kez yaşanan bu gelişme nedeniyle temkinli olmakta fayda var.

Para piyasalarında da gözler yolsuzluk operasyonları sonrası yaşanan gelişmelerde ve açıklamalarda olacak. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalara göre dövizde ve tahvil bonoda faizlerde de dalgalanmaların yoğun yaşanacağı bir hafta olması muhtemel gözüküyor.

Haberin Devamı

Dolarda direnç 2.09

Piyasalarda beklenmeyen gelişmeler nedeniyle yaşanan karışıklık ve beraberinde getirdiği siyasi belirsizlik Dolar/TL’de tansiyonu yükseltmeye devam edebilir. Dolarda önemli direnç 2.09 seviyesinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Sermaye artırımı yapacak

Soru: Burçelik hissem var. Uzun zamandır bekliyorum. Şu ortamda hissemi satmayı düşünmüyorum. Bununla birlikte hissenin maliyeti yüksek. Geleceği hakkında bilgi verir misiniz? Ali DENİZCİ/İstanbul

Cevap: Burçelik ile ilgili son gelişme sermaye artırımı olarak bulunuyor. Şirket, sermayesinin yüzde 20 oranında bedelli artırılması için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan onay aldı. Buna göre 4 milyon 222 bin 800 olan mevcut sermayesi yüzde 20 artırılarak 5 milyon 67 bin 360 TL’ye çıkarılacak. Hissede teknik olarak vade uzun gözüküyor.

Yatırımcı Danışma Merkezi’ni arayın

Soru: Beni bilgilendirirseniz sevinir, teşekkür ederim. Elimde daha doğrusu Takasbank’ta bulunan Çukurova hisseleri ne olacak? Kime sorsam bilmiyor. Bu senetler bana babamdan kaldı. Ben 1933 doğumluyum. Demek istediğim o kadar eski ve bu tahta kapalı. Küçük yatırımcının elinde bulunan bu hisse senetleri ne olacak? Bunun için ne yapmam gerektiğini yazarsanız beni bilgilendirmiş olursunuz. Mete ORTAÇ/İstanbul

Haberin Devamı

Cevap: Bu konuda sağlıklı ve hukuksal açıdan başvurabileceğiniz en doğru adres, Borsa İstanbul Yatırımcı Danışma Merkezi ile Sermaye Piyasası Kurulu yatırımcı merkezleri olarak bulunuyor. Borsa’nın Yatırımcı Danışma Merkezi, herhangi bir sebeple borsada işleme kapalı şirketler konusunda hukuki durum, işleme açılma ve hissedarları tarafından yapılması gerekenler konusunda son güncel bilgileri yatırımcılara iletiyor.

İştiraki ile ilgili

Soru: Anadolu Efes bira üretim tesisini kapatacak diye duydum. Doğru mu? Can AKTEPE/İstanbul

Cevap: Anadolu Efes’in yüzde 100 iştiraki EBI Rusya’daki Rostov bira üretim tesisini kapatma kararı aldı. Tesisin yıllık 1 milyon hektolitre bira üretim kapasitesi bulunuyor. Bu kapasite Rusya’daki toplam kapasitenin yüzde 5’ine denk geliyor. Hatırlanacagı üzere Anadolu Efes yaklaşık bir ay önce Rusya’daki üretim kapasitesinin yüzde 15’ine tekabül eden Moskova’daki bira üretim tesislerini kapatma kararını duyurmuştu. Karar ülkedeki düşük kapasite kullanım oranları nedeniyle alınmıştı. Anadolu Efes Rusya’daki operasyonlarına 6 üretim tesisi ile devam edecek.

Bağlı ortaklığı

Soru: Ereğli Demir Çelik hissesini yakından takip ediyorum. Sermaye artırımı konusunda bilgi istiyorum. Ereğli mi sermaye artırımı yapıyor? Hakan AYDINOĞLU/İstanbul

Cevap: Ereğli Demir Çelik şirketin bağlı ortaklıklarından İsdemir’in sermayesi 2 milyon 900 bin TL’ye çıkartıldı. Rüçhan hakkı kullanımı ile beraber, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın İskenderun Demir ve Çelik’teki payı yüzde 92.91’den yüzde 95.07’ye yükseltildi.

Sözleşme geçen hafta imzalandı

Soru: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri’nin son ihalesi hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Erhan ER/İstanbul

Cevap: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Satın Alma ve İkmal Dairesi Başkanlığı’nca açılan 41 Havalimanı ile Seyrüsefer Yardımcı İstasyonları ve Genel Müdürlük Hizmet Binasına 01.01.2014-31.12.2014 tarihleri arasinda 2148 personelle görev yapmak üzere özel güvenlik hizmeti alımı işine ait 59 milyon 994 bin 979 TL tutarlı ihale sözleşmesi geçen hafta imzalandı. Açıklamaları Kap’tan (Kamuyu Aydınlatma Platformu) takip edebilirsiniz.

Tasfiye hesapları ile ilgili

Soru: Yapı Kredi Bankası’nın tasfiye hesaplarıyla ilgili gelişmeleri iletir misiniz? Umut YÜCEL/İstanbul

Cevap: Yapı Kredi Bankası yönetimi tasfiye hesaplarında izlenen 229 milyon TL nakit anapara tutarındaki kredi portföyünün farklı varlık yönetim şirketlerine toplam 42 milyon TL bedelle satılmasına karar verdi. Satılan tutar bankanın takipteki kredi stoğunun yüzde 7’sine denk geliyor. Banka sattığı tutarın yaklaşık yüzde 19’u kadar gelir elde edecek.

67.5 milyon lira vergi cezası verildi

Soru: Tofaş hissem var. Vergi cezası verildi diye duydum. Konu nedir? Cem AYDIN/İstanbul

Cevap: Tofaş’a yapılan vergi incelemesinde toplam 67.5 milyon TL vergi cezası kesildi. Açıklamada; 2008-2010 yılları arasında dar mükellef kurumlara yapılan bazı ödemeler stopaj ve sorumlu sıfatıyla KDV açısından eleştiri konusu yapıldığından vergi cezası verildiği ifade edildi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder