Esra Karayel Piyasalarda kader haftası
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalarda kader haftası

Küresel piyasalarda olumsuz hava Suriye ile ilgili gelişmeler ve Avrupa Merkez Bankası açıklamaları sonrası sona erdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, Suriye’ye yönelik olası operasyon beklentisini azaltan gelişmeler ve Avrupa Merkez Bankası’nın ucuz ve bol likiditeye devam edeceği açıklamalarıyla, yukarı hareket etti. Endeks haftalık bazda yüzde 6.5 artışla 71 bin 635 puan seviyesinden kapanış yaptı.

Piyasalar nefes aldı

Yurtiçinde beklentilerin üzerinde açıklanan sanayi üretim verisi ve büyüme rakamları, borsada yükselişi destekledi. Bankalarda haftalık kazanç yüzde 4.9, sanayi hisselerinde yüzde 6.1 oldu. Para piyasalarında Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamaları izlendi. Banka faizleri değiştirmedi. Yurtiçinde ise Merkez Bankası Erdem Başçı’nın kurdaki oynaklığa müsade edileceği ve faiz dalgalanmasının azaltılacağı hedefleneceği açıklamaları sonrası dolarda hızlı geri çekilmeler yaşandı.

Bono piyasasında seyir olumlu


Piyasada gösterge vadede (13 Mayıs 2015) faizlerde önemli geri çekilmeler gerçekleşti. Gösterge vadede faizler, haftaiçinde yüzde 9.00 önemli destek seviyesini test etti ve cuma gününü yüzde 9.13 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Borsa, faiz ve dövizde kısa vade için trend yönünün çok önemli verilerin açıklanacağı bu hafta belli olması muhtemel


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Bu hafta yoğun gündeme bağlı olarak sıcak gelişmeler olacak. Yurtiçinde Merkez Bankası’nın faiz kararı var. Piyasanın beklentisi ise faizde ve faiz bandında herhangi bir değişiklik yapılmaması yönünde. Toplantılarda yapılacak açıklamalar dikkatle takip edilecek.

Gözler Amerika’da

Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantısı çok önemli. Küresel borsalarda yön, toplantıdan çıkacak sonuçlara göre belirlenecek. Beklentiler tahvil alım programını (10 milyar dolar) bir miktar kısabileceği yönünde bulunuyor. Para piyasalarında da yurtiçinde Merkez Bankası ve yurtdışında ise Fed (Amerika Merkez Bankası) toplantıları dikkatle izlenecek. Yurtdışında Amerika’da açıklanacak ekonomik veriler, ikinci el konut satışları diğer önemli konu başlıkları olarak gözüküyor. Kurlarda ve faizlerde yönde toplantı sonuçları belirleyici olacak.

Dolarda 2.02 seviyesi önemli

Dolarda geri çekilmelerin devam etmesi için 2.02 önemli destek noktasının aşağı yönde kırılması gerekiyor. Gösterge vadede ise yüzde 9.00 destek seviyesi önemli. İkinci destek 8.74 seviyesinde.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Orta vadede yukarı

Soru: Vakıfbank’ı takip ediyorum. Bankanın bono ihracı olacaktı. Vadeleri hakkında bilgi verir misiniz? Bir diğer sorum da teknik olarak hisesede yön nedir? Orta ve uzun vade için trend yönü nasıl gözüküyor? Gürsel SAĞBİL/İstanbul Cevap: Vakıfbank, 28 Şubat 2014 vadeli 175 günlük 450 Milyon TL nominal değerli ve 22 Ağustos 2014 vadeli 350 günlük 150 Milyon TL nominal değerli banka bonoları ihracını tamamladı. Orta ve uzun vade için trend yönü yukarı gözüküyor. İşlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda var.

Üretime devam ediyor

Soru: Deva’yı takip ediyorum. Üretime ara verdiği söylentileri var. Bu konuda yardımınızı rica ediyorum. Şirket tarafından yapılan açıklamlara nereden ulaşabiliriz? Can EREN/İstanbul Cevap: Deva, İstanbul-Topkapı tesislerinde üretime son verildiğini, tesiste üretilen ürünlerin Kartepe ve Çerkezköy tesislerinde üretileceğini açıkladı. Şirketle ilgili açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan ulaşablirsiriz.

Kârı beklentilerin üzerinde

Soru: Bim hissem var. İkinci çeyrek sonuçları nasıl geldi? Hakan CANOĞLU/İzmir Cevap: Bim bu yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde kâr rakamı açıkladı. Şirket belirtilen dönemde 93 milyon TL net kâra ulaştı. Geçen yıla göre kârlılık 34 artış gösterdi. Bim’in satış büyümesinde yüzde 20.4 seviyesine çıkması, kârlılığın artmasında etkili oldu.

Olumlu gelişmeler var


Soru: Ford Oto hissem var. Son gelişmeler nedir? Mehmet AKIN/İstanbul Cevap: Ford Otosan üretmiş olduğu Ford Cargo Kamyon ve Ford Transit araçlarında kullanılmak üzere yeni 6 ve 4 silindirli motor imalatı ve motor üretim kapasitesi artışı için yapacağı yatırımda, Ekonomi Bakanlığı tarafından 187.38 milyon TL tutarında öncelikli yatırım kapsamında Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendiğini açıkladı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan takip edebilirsiniz.

Yeni anlaşma Yaptı

Soru:
Aselsan yeni bir anlaşma yaptı diye duydum. Şirketin yeni bir anlaşması var mı? Doruk ÇELİK/İstanbul Cevap: Aselsan ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında, Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar Projesi Konsept Gösterim Fazı ile ilgili olarak 200 milyon TL tutarında sözleşme imzalandı. Bununla birlikte yine şirket ile Havelsan arasında Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) projesi kapsamında 10 milyon 302 bin 845 TL tutarında başka bir sözleşme de bulunuyor.

Elektrik satışına başlandı

Haberin Devamı

Soru: Zorlu Enerji’de yeni bir açıklama ya da gelişme var mı? Murat Can/İstanbul Cevap: Zorlu Enerji, bağlı ortaklığı Zorlu Doğal Elektrik Üretimi tarafından Denizli- Sarayköy mevkiinde yapımı devam eden 80 MW güce sahip Kızıldere II projesi kapsamındaki jeotermal santralinin 60 MW’lık ilk fazının performans ve güvenilirlik testleri başrıyla tamamlandığını ve Bakanlık resmi kabulünün yapımının ardından santral ticari elektrik satışına başlandığını açıkladı.

Genel kurul onayında

Soru: İş Girişim Sermayesi hissesini izliyorum. Temettü vermesiyle ilgili açıklama yapıldı mı? Birol TOKCAN/İstanbul Cevap: İş Girişim Sermayesi, Aras Kargo satışından elde ettiği kâr üzerinden 13.33 milyon TL (hisse basşına 0.20 TL) nakit brüt temettü ayrılmasına ve 1 Ekim tarihinde genel kurulun onayına sunulmasına karar verdi. Böylece ödenmiş sermayenin yüzde 20’si oranında temettü (kâr payı) dağıtılacak. Temettü 4 Ekim tarihinde ödenmeye başlayacak.

Sermaye artırımı yapacak

Soru: Anadolu Cam hissem var. İki aydır tutuyorum. Şirket sermaye artışı yapacak mı? Halil GÜMÜŞ/İstanbul Cevap: Anadolu Cam, iştiraki Anadolu Cam Eskişehir San. sermayesini 110 milyon TL’den 100 milyon TL’lik bedelli sermaye artırımıyla 210 milyon TL’ye çıkarma kararı aldı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder