Ezgi Konucu Çocuğunuza güvenin
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğunuza güvenin

İlk kuralımız çok net: Çocuğunuzu zorlayarak, öğrenmesini hızlandırmaya çalışmayın!

Her yaş, her ay aralığı, kalıtım ve yaşanan sosyal çevre çocuğun gelişiminde büyük etkiye sahip baş faktörlerdir ama ilk önce bilmeniz gereken şey şudur ki; bazı adım ve becerilerin oluşması için zamana ihtiyaç vardır.

Nasıl ki çocuklarınız size inanıyor ve güveniyorsa; sizin de onlara aynı inanç ve güveni göstermeniz gerekir. Çocukların kendilerini ve dünyayı keşfetme meraklarına karşı sizin göstereceğiniz davranışlar onlar üzerinde bir ömür sürecek derin izler bırakır. Bu merak ve keşif yolculuğunda sadece destek olmalısınız.

Haberin Devamı

Çocuğunuza güvenin

Çocuklarda 2 yaş sonrası oluşan “ben, benim” kavramları, kişisel farkındalığa atılan ilk adımlardır. Bu dönemde “ben ve ötekiler” algısı oluşur. Bu farkındalık arttıkça gücünü gösterme, zorluklarla mücadele etme istekleri de en üste seviyeye ulaşır.

Kişiliğin belirlendiği bu yolculukta onlara iyi bir rol model olmalı ve çocuklarınızın güç ve deneyim kazanma çalışmalarına sonsuz güvenmelisiniz. Zorlamak, ısrarcı olmak ya da tam tersi gelişim adımlarını reddetmek, onların hayata korku dolu bakmalarına, mutsuz olmalarına ve kendilerini yetersiz hissetmelerine sebep olur.

Güç ve deneyim kazanmaları için çocuklarınızın bol bol doğada yer almasına özen gösterin. Ağaçlar, çiçekler, göl ya da ufak bir su birikintisi... Zıpladığı, koştuğu, keşfettiği, eğilip toprakta yürüyen bir karıncayı incelediği, çiçekleri kokladığı bir dünyayı onlara sunmanız hem duyusal hem de kas gelişimi için oldukça önemli. Mecburi ve ödev gibi gördüğünüz pek çok “aktivite” aslında sizi anı kaçırmaya, çocukları çok daha erkenden öğrenmeye zorlamaya itebilir. Buna mutlaka dikkat edin ve çocuğunuzun beceri ve zevklerine göre destekler belirleyin ki zaten doğa ile bir bütün olan çocuğun gelişimsel pek çok ihtiyacı orada karşılanır. Bırakın sayıları, okumayı ve daha pek çok şeyi zamanı gelince öğrensin. Pek çok uzman, henüz 2 yaşındaki bir çocuğun (ailede yabancı dil kullanımı ya da yurt dışında yaşama gibi bir durum yoksa) yabancı rakam ve şarkıları ezbere bilmesinin altında ya tv&ipad izleme hatası ya da zorla yabancı dil öğretme arzusu yattığını söyler. Lütfen çocuklarınıza ve gelişim adımlarına özen gösterin ve onların gelişimsel taleplerine kulak verin. Çünkü doğru sadece onların size kendilerini ifade etmelerinde gizli…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder