Fatih Öztürk Eğitimde çözüm önerileri
HABERİ PAYLAŞ

Eğitimde çözüm önerileri

Geçen hafta Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikaları Merkezi Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder’in dördüncüsünü açıkladığı Eğitim İzleme Raporunu paylaşmış, çözüm önerilerini bu haftaya bırakmıştık. Raporun önsözünde Prof. Dr. Giray Berberoğlu, eğitimde nitelik krizine çözüm olabilecek temel faktörleri şöyle sıralıyor: Eğitim niteliğini özellikle öğrencilerde düşünme süreçlerini geliştirme açısından artırabilmek için pek çok tedbir bulunuyor.

[[HAFTAYA]]

Bunlar, doğru öğretim programları, doğru öğretim yöntemleri, nitelikli öğretmen ve okul yöneticisi, iyi hazırlanmış ders kitapları, öğrencilerin bireysel farklılıklarının ve ihtiyaçlarının dikkate alındığı olumlu sınıf ve okul atmosferinin sağlanması… Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül de ERG'nin çözüm önerilerini paylaşırken Milli Eğitim Bakanlığı’nın önümüzdeki dört yılda da ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağını ve özellikle Bakanlık bünyesinde 2003'ten bu yana hazırlanmakta olan yeniden yapılanmanın gerçekleşmemesinin bu sorunlarla mücadele gücünü ciddi ölçüde sekteye uğrattığını vurguladı.

Haberin Devamı

ERG’nin çözüm önerileri şöyle; “Mevcut birikimin üzerine, veriye dayalı ve katılımcı bir süreçte yeni bir ulusal eğitim stratejisi geliştirilmeli ve bu süreçte Milli Eğitim Şurası yeniden yapılandırılarak işlevsel hale getirilmeli. Milli Eğitim Bakanlığı yeni teşkilat kanunu taslağı katılımcı bir süreçte geliştirilerek TBMM’ye sunulmalı. Eğitimde nitelik sorununun nedenlerini irdeleyen ve anlayan çözümler geliştirilmeli, doğru hedefler bütüncül ve etkili politikalar ve yeterli kaynak ile desteklenmeli.

Öğretmenler ve öğretmen politikaları eğitim reformunun ilk önceliği olmalı. Ortaöğretimde ‘tabela değişikliği’ değil ‘paradigma değişikliği’ yapılmalı. Yeni anayasada Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunlu bir ders olmaktan çıkarılmalı. Yeni anayasada ülkede konuşulan dillerin örgün eğitimde kullanılabilmesinin önündeki engeller kaldırılmalı. Hakları tanımlayan ve koruyan, güncel ve iyi hazırlanmış yasal düzenlemeleri uygulamaya geçirirken daha özenli uygulamaların yapılmasını sağlayacak şekilde kurumsal altyapı geliştirilmeli.” Yeni hükümetin kurulmasından sonra Milli Eğitim Bakanı’nın bu önerileri dikkate alarak eğitimdeki sorunların çözümüne katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder