Fatih Öztürk İstanbulluların trafik eğilimi
HABERİ PAYLAŞ

İstanbulluların trafik eğilimi

Hayatın çeşitli alanlarında yapılan araştırmaları, toplumu anlamak, analiz etmek ve bu doğrultuda adımlar atmak açısından değerli buluyor ve önemsiyorum. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar araştırma sonuçlarını bu köşeden sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Türkiye’nin ‘lojistik’ temalı yükseköğretim kurumu Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun, ‘İstanbul İli Trafik Eğilimleri’ temasına yönelik yaptığı araştırmanın sonuçları oldukça ilginç.

[[HAFTAYA]]

Üniversite, İstanbul’un 39 ilçe merkezinde toplam 1200 kişi ile yüz yüze görüşerek bu çalışmayı gerçekleştirmiş. Trafik özellikle tüm dünyada büyük metropollerin en önemli sorunlarından biri. İstanbul’da yaşayanlar da trafik konusunda büyük sıkıntı yaşıyor.

Haberin Devamı

Zaten araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbulluların yüzde 62.5’luk bir oranı trafiği ‘ciddi sorun’ olarak algılıyor ve hafta içinde ortalama günde 96.9 dakikasını, hafta sonunda ise ortalama günde 86.2 dakikasını trafikte geçirdiğini söylüyor. İnsan hayatında bir dakikanın bile önemi büyükken, 100 dakikayı trafikte geçirmek ciddi bir süre anlamına geliyor. İstanbulluların yüzde 59.4’ü ‘araç sayısı fazlalığını’ trafik sorunu için en önemli neden olarak görüyor. Her şeye rağmen, İstanbullunun yüzde 66.9’luk gibi yüksek bir oranı da ‘İstanbul’da trafik sorununa çözüm bulunabileceğine’ inanıyor. Trafiği stres ve yaşam kalitesini düşüren etken ve zaman kaybı olarak görenlerin oranı yüzde 25 civarında. Araştırmada İstanbullunun trafik eğilimlerini görmek mümkün. Mesela İstanbullu her gün işe ya da okula giderken yoğunlukla otobüs (yüzde 49.7), şahsi otomobil (yüzde 28.3) ve metrobüs (yüzde 24.8) kullanıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 50’si ise işe ya da okula giderken her gün aynı yolu kullandığını söylemiş. Yani alışkanlıklar hâlâ çok önemli. Aslında trafiği rahatlatacak en önemli alışkanlıklardan biri toplu taşıma araçlarını kullanmak. Ancak İstanbullular toplu taşıma kullanmama nedenleri arasında çok kalabalık olmasını ve toplu taşımanın yavaş olmasını gösteriyor. Toplu taşımayı kullananlar ise ucuz olduğu tercih ettiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

İstanbul’u yönetenler trafik sorununun çözümü için çalışıyor. Vatandaş olarak biz de sorumluluk hissedip kendi üzerimize düşeni yapmalıyız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder