Fatih Öztürk Sokakta ilk adımlar
HABERİ PAYLAŞ

Sokakta ilk adımlar

Haberin Devamı

Havalar ısınıyor, artık ‘hayat sokaklarda’ deyip evlerden çıkacağız, tatile gideceğiz. Ancak, daha fazla dışarı çıkmak demek daha fazla kaza riski demek. İstatistiklere göre Türkiye, trafikte çocuk ölümlerinin erişkin ölümlerine göre en yüksek oranda olduğu ülkelerden biri. Bunun başlıca nedenleri arasında; kuralsız kentleşmenin bir sonucu olan oyun parklarının azlığı, kent ulaşım mimarisindeki çarpıklıklar, çocuklara erken yaşta yol güvenliği eğitiminin ve bilincinin verilmemesi ile aşırı hız, dikkatsizlik gibi trafik kuralı ihlalleri yer alıyor. Çocukların gelişme evresinde kendi fiziksel kapasitelerinin farkına varamamaları da ciddi bir sorun. Örneğin; çocuk bir taşıtın arkasından geçerken, boyu nedeniyle sürücülerin kendisini fark edemeyeceğini düşünemiyor. Bu ve benzeri hatalar, dikkatsizlikler, ne yazık ki trafikte çocuk ölüm, yaralanma ve sakatlanmalarının da en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
İşte bu nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik olarak Renault tarafından 2002-2003 eğitim öğretim yılında başlatılan ‘Sokakta İlk Adımlar’ adını taşıyan yol güvenliği eğitim projesi, çocukların erken yaşta yol güvenliği bilinciyle tanışmalarını amaçlıyor. Avrupa’da da uygulanan proje, aynı zamanda Türkiye’de sürdürülen en uzun soluklu yol güvenliği eğitim projesi.
Total Türkiye ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin de desteklediği Sokakta İlk Adımlar, bu yıl 40 ilde uygulanacak. Özel olarak hazırlanan eğitim setleri 500 bin çocuğa ulaşmış durumda. Sokakta İlk Adımlar’ın 2012 sonunda ulaşmak istediği öğrenci sayısı bir milyon gibi önemli bir rakam.
Trafik konusunu Bilfen Okulları da çok önemsiyor. İki yıl önce Çamlıca’daki okul bahçesi tam bir eğitim parkuru haline getirildi. Gerçeğiyle bire bir simüle edilmiş trafik kavşağı, trafik işaret levhaları ve sinyalizasyon sistemi öğrencilerin görsel ve kapsamlı trafik eğitimi almalarını sağlıyor. Anaokulu ve ilköğretim okulu öğrencilerimiz eğitimlerini zincirli araçlar ile uygulamalı olarak alıyor. Sinyalizasyon ışıkları uzaktan kumandalı, şarj edilebilir ve taşınabilir özelliklere sahip. Sadece bahçede değil okul koridorlarında da trafik lambası ve trafik işaretleri ile sık sık karşılaşan öğrenciler, bu bilinçle büyüyor. Amacımız, çocuklarımızı küçük yaştan itibaren trafik konusunda bilinçlendirerek, trafikte çocuk ölümlerini ortadan kaldırmak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder