Fatma Demirok Bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar
HABERİ PAYLAŞ

Bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar

Geçen hafta yazımda bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaları detaylı olarak anlatmıştım. Bu yazımda bitkilerin gücünü anlatacağım.

İnsanlık tarihinde bilinen en eski ilaçlar bitkilerden yapılmış. Bitkiler günümüzde de yüzyıllar öncesindeki gibi insanlara şifa oluyor. Eskiden bazı özel insanların bitkilere dokunarak hangi bitkinin hangi sağlık problemine iyi geldiğini hissederek bu karışımlarla insanları iyileştirdiği ve sonraki nesillere bu karışımları ve bitkileri anlattığı ile ilgili çokça efsane var.

Haberin Devamı

1- Yeşil çay

Bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar

Japonlara göre bu çay bütün hastalıklara şifa. Aslında bildiğimiz siyah çayın ham ve işlem görmemiş hali olan yeşil çay, yüzyıllardır şifa kaynağı olduğuna inanılarak kullanılıyor. Faydaları saymakla bitmez. Çok güçlü bir bağışıklık güçlendiricidir. Çünkü çok yüksek oranda antioksidan içerir. Kalp sağlığını korur, tip 2 diyabete yakalanma riskini düşürür. Kanser düşmanıdır. Yaşlanma karşıtıdır. Kan basıncını düzenler. Metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakımına yardımcı olur. Günde 4 fincanı geçmeden tüketmek gerekir.

2- Kuşburnu

Bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar

Tam bir C vitamini deposu olan kuşburnu, turunçgillerin hepsinden daha fazla C vitamini içeriyor. Ayrıca magnezyum, polifenol, demir, likopen, A, B, E ve K vitaminleri bakımından zengin kuşburnu, bağışıklık sistemini destekler. Kolesterolün düşürülmesi, solunum yolu hastalıklarının iyileştirilmesi, kansere karşı koruma sağlar. Hücre yenilenmesinde etkilidir.

3- Karahindiba

Bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar

Çok zengin bir beta-karoten kaynağı olup vücutta A vitamini haline dönüşür. C vitamini, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor içerir. Yüksek antioksidan içerdiğinden zararlı toksinlerin yok edilmesini sağlar. Ağız ve diş hastalıklarında, zatürre ve ülser gibi rahatsızlıklarda tedavi amaçlı tüketilebilir. 1 tatlı kaşığı karahindiba sıcak suya ekleyip 10 dk. kaynatın. İçerisine tercihen limon veya tarçın ekleyip tüketebilirsiniz.

4- Ihlamur

Bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar

Öncelikle ıhlamur alırken yapraklarının bir faydası olmadığını, sadece çiçeklerinin faydalı olduğunu unutmayıp. Alırken çiçek tercih edin. A,C vitaminleri, kalsiyum, demir ve magnezyum mineralleri içerir. Çok güçlü bir antioksidandır. Vücudun toksinlerden arınmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine sebep olur. Sakinleştirici özelliği vardır. Öksürüğe iyi gelir. Bağırsak temizliğine yardım eder. İdrar söktürücüdür. Antibakteriyel olduğundan bakterilerin artmasını önler. 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı ıhlamuru ekleyip 5 dakika kaynattığınızda çayınız hazır olur.

Haberin Devamı

5- Ekinezya

Bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar

Son yıllarda yapılan çalışmalar ekinezyanın düşünüldüğü kadar faydalı olmadığını savunsa da, günümüze kadar savunulan faydalarını yazalım. Migrenden kaynaklanan baş ağrılarını giderir. Kas, eklem ağrılarına ve soğuk algınlığına iyi gelir. Ekinezya özü iltihap, egzema ve mantar rahatsızlıklarında kullanılır.

6- Zencefil

Bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar

B3,B6, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içerir. Aynı zamanda lizin, treonin, triptofan, valin ve fenilanin gibi amino asitleri içerir. Özellikle soğuk algınlığı ve öksürük gibi hastalıklarda başvurduğumuz zencefil taze, kurutulmuş ve toz halinde bulunur. Mide bulantısına iyi gelir, sindirim ve hazmı kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Kas ağrılarını azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Antibakteriyeldir. Kan sulandırıcı etkisi olduğundan kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar zencefil tüketmemeli. Sıcak suyun içine 1 halka (küçük pamağınız kalınlığında) zencefili ekleyip 5 dk demlediğinizde çayınız hazır olur. Bal ekleyip tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bağışıklık sitemini güçlendiren karışık bitki çayları

Bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar

Bitkilerin yan etkileri olduğu da biliniyor. Özel sağlık sorunu olanlar, hamile ve emziren kadınlar veya ilaç kullananlar doktorlarına danışarak tüketmeli. Tarifi verilen bütün karışık çaylara tercihen limon, bal ekleyebilirsiniz. Veya kaynatırken hem vitamin hem şeker olsun derseniz meyvelerden faydalanabilirsiniz. Mesela ıhlamuru kaynatırken içerisine elma ya da armut ekleyebilirsiniz. Karışık bitki çaylarını sıcak tüketmeye özen gösterirseniz vücudunuzdan toksinleri ter yoluyla daha kolay atabilirsiniz.

Özel tarifler

Ekinezyalı karışık bitki çayı tarifi: 500 ml sıcak suya birer tutam Ihlamur, yeşil çay, ekinezya ekleyin, kısık ateşte 5-10 dk kaynatın.

Kakuleli karışık bitki çayı tarifi: 500 ml sıcak suya bir halka zencefil, bir tutam kakule, çeyrek limon, 1-2 tane karanfil ve bir tutam yeşil çay ekleyip kısık ateşte 5-10 dk demleyin.

Kuşburnu ve karahindiba çayı tarifi: 500 ml sıcak suya 1 tutam kuşburnu ve ıhlamur, 1 çubuk tarçın, 1 tutam karahindiba ekleyip kısık ateşte 5-10 dk demleyin.

Kış çayı tarifi: Öyle bir çay yapayım ki bir kerede tüm aileye şifa olsun diyorsanız bu çay tam size göre. 750 ml suya 1 halka zencefil, yarım limon, birer tutam hibüsküs, karahindiba, yeşilçay, ekinezya, ıhlamur, yeşilçay, 1 çubuk tarçın, 2-3 karanfil ekleyip 10 dakika kısık ateşte demleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder