Fatma Demirok Yılbaşında beslenme
HABERİ PAYLAŞ

Yılbaşında beslenme

İyisiyle kötüsüyle koskoca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Şimdi önümüzde yepyeni bir sene var. Bu sene sağlıklı beslenme ile ilgili kararlar aldığınız, vücudunuza sadece kilo vermesini istediği dönemlerde iyi bakmadığınız bütün sene genel olarak onu iyi beslediğiniz ve arada keyifle kaçamaklar yaptığınız bir yıl olsun.

Özel günlerde diyet yapma

Yılbaşı gecesi, doğum günü, bayram gibi özel zamanlarda diyet yapılmasını doğru bulmuyor, danışanlarıma da böyle zamanlarda mola veriyorum. Sağlıklı beslenmek sağlığınıza yaptığınız en büyük yatırımdır. Diyet yapmakta öyle. Eğer moda bir diyet değil, her gıdadan belirli porsiyonlarda tükettiğiniz bir diyet yapıyorsanız aslında sadece sağlıklı besleniyorsunuz demektir. Bu mantıkla yaklaştığımız zaman, genel hayatınız da sağlıklı beslenmeyi seçtiğinizi düşünelim. Böyle bir yaşam tarzında özel günlerde de diyet yapacaksam, asla canımın istediklerini yemeyeceksem, yemekle ilgili hiç mutlu hissetmeyeceksem ne anlamı var vücuduma iyi bakmamın? Özel günlerde diyeti düşünmeden sevdiklerinizle o günün tadını çıkarmaya çalışın. Önemli olan sizin kendinizi mutlu ve sağlıklı hissetmeniz. Siz öyle hissettiğiniz sürece her şeyi başarırsınız.

Haberin Devamı

Yılbaşı günü için örnek beslenme programı

Akşam kaçamak yapacağınızı biliyorsunuz. Ama günü de dengelemek istiyorsanız size örnek bir menü yazıyorum.

Kahvaltı : 4 yemek kaşığı yoğurt + 1 meyve + 1.5 yemek kaşığı keten tohumu + 2 ceviz

Öğle: ızgara veya haşlama sebze + 1 su bardağı yoğurt + sınırsız yeşil salata

İkindi: 2 yumurtalı omlet + 1 -2 dilim beyaz peynir + bol söğüş

Akşam: hindi + meze + pilav + salata + 2 kadeh alkollü veya alkolsüz içecek

Yılbaşı günü dikkat edilecek önemli notlar

• Kahvaltıda ve diğer öğünlerde karbonhidrat tüketmemeye çalısın

• Öğle yemeğini hafif geçirin

• Mutlaka ikindide sağlam bir ara öğün yapın. (örnek menüde belirttiğim gibi). Ve en erken saat 16.00 da olsun.

• 16.00-18.00 arası yapacağınız sağlam bir ara öğün akşam masaya daha aç oturmanızı engeller. Böylece gereksiz kalori almamış olursunuz.

• Akşam tercihinizi daha çok yemeklerden yana kullanmaya çalısın.

• Eğer abartmak istemiyorsanız tatlı, abur cubur ve kuru yemişlerden uzak durun.

Haberin Devamı

• Gün içinde 2.5 litre su içmeye özen gösterin.

Yeni yılın ilk günü

Eğer yeni yıl kahvaltısını bütün aile bir arada yapıyorsanız o öğünde de abartmadan kaçamaklar yapın ve sonrasında artık sağlıklı beslenmeye veya mevcut diyetinize dönüş yapın. Dün gece çok kaçırdığınız için mutlaka gün içinde ve sonra ki bir gün 2 litre su ve yarım litre ödem çayı tüketin.

Ödem çayı tarifi:

500 ml kaynar suya, ¼ demet maydanoz, 1 avuç kiraz sapı, 1 halka zencefil, ½ limon ekleyip 5 dk kaynatın, 5 dk demleyin ve 1 bardağını aç karna gerisini gün içinde tüketin.

Hepinize sevgiyle beslendiğiniz, istediğiniz vücut ölçülerine kavuştuğunuz sağlıkla kaldığınız bir yıl diliyorum. İyi seneler…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder