Ferhan Kaya Poroy Dudak okuyan bebekler
HABERİ PAYLAŞ

Dudak okuyan bebekler

Yeni duyduğum ve bana çok ilginç gelen bir araştırmayı sizinle paylaşmak istedim. Bu bilgiler ‘Bak Gör Duy’ dudak okuma programının yaratıcısı Prof. Dr. Ahmet Konrot’a ait. Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Profesör Dr. Ahmet Konrot, bebeklerin 12 aya kadar olan süreçte ‘dudak okuma’ stratejisinden etkin biçimde yararlandıklarını söylüyor.

Yani bakmayalım öyle sessiz yatıp anlamsız gözlerle bize baktıklarına... O minnoşlar var ya o minnoşlar, onlar bizim dudaklarımızı da beynimizden geçenleri de bir bir okuyacak kadar kabiliyetli aslında. Prof. Konrot, bu durumu Florida Atlantik Üniversitesi Çocuk Gelişimi Laboratuarı’nda yapılan çok yeni bir araştırmayla açıklıyor: “Prof. Lewkowicks’in araştırmasına göre bebekler 4. aydan itibaren konuşmacının gözlerine odaklanıyor. 6. aydan itibaren ise dudaklara da odaklanmaya başlıyorlar.

Haberin Devamı

Bu durum, özellikle 8. ayda belirginleşmekte. 12. aydan itibaren de ilgisi, konuşmacının ağız bölgesinden tekrar göz bölgesine kayıyor. Görüyoruz ki sözel dil edinimi evresinde görme duyumu da etkin ve seçici bir biçimde devreye giriyor.” Bebekler 12. aydan sonra yeniden işitsel uyaranlarla yetinmeye devam ediyor. Dil edinme sürecindeki bebeğin, ‘aşina olduğu dili’ kullanan konuşmacıya olan görsel odaklanma tepkisi ile ‘yabancı bir dil’ konuşan kişiye olan tepkisi de aynı değil.

Bebekler ‘yabancı bir dil’ konuşan konuşmacının ağız bölgesine odaklanmayı 12 aylıkken de sürdürüyor. Bu durumu ‘bebeklerde gelişen dil bilinci’ diye açıklayan Prof. Dr. Ahmet Konrot; iletişimde görsel ipuçlarının ne denli önemli olduğunun altını çiziyor. Prof. Konrot şöyle diyor: “Konuşma eyleminin sonunda sadece ses değil, görüntü de üretilir. Yani, konuşmada kullanılan seslerin üretimi sırasındaki hareketlerin bir kısmı, özellikle ağız bölgesindeki devinimler, gözle izlenebilir özelliğe sahiptir.

Bebekler üzerinde yapılan bu araştırma bize çok erken dönemlerden başlayarak, karşılıklı konuşmada görsel ipuçlarının kritik bir rolü olduğunu göstermektedir.’’ Demek ki ne yapıyoruz, konuşurken onların gözünün içine bakıyoruz ki o da rahatça dudaklarımızı okusun ve okudukça dil gelişimi hızla ilerlesin. Herkese iyi hafta sonları.

Haberin Devamı

(15.12.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder