Gizem Topsakal Hayat seçimlerden ibarettir
HABERİ PAYLAŞ

Hayat seçimlerden ibarettir

Bir tırtıl olarak kozada kalmak da, kelebek olup özgürce uçmak da, yapılan seçimlerde saklıdır.

İnsan, karşılaştığı engellerde hızlıca oradan uzaklaşmaya odaklanarak vazgeçme eğilimindedir. Doğası gereği konfor alanından çıkmak ve zor durumlarla yüzleşmek istemez. Fakat hayatın kırılma noktası tam da burada gizlidir. Başarılı insanlar tam da bu kırılma noktasında kendi farklarını ortaya koyarlar.

Bu nedenle insanlar başarılı ve başarısız insanlar olarak ayrılır. Başarısız insanlar ilk engelde vazgeçerken, başarılı insanlar pes etmemeye, vazgeçmemeye ve alternatif üretmeye odaklıdır.

Haberin Devamı

Başarılı insanlar başarısızlardan farklı olarak ne yapar?

Hayat seçimlerden ibarettir

1. Kendilerine inanır ve güvenirler. Çünkü inanmak başarmanın yarısıdır.

2. Harekete geçmekte pasif kalmazlar. Zamanın ve hızlıca aksiyon alabilmenin değeri kavranması gereken bir gerçektir.

3. Başarısız olmaktan korkmazlar. Başarısız olmak sürekli bir durum değil, fırsata çevrilecek bir krizdir. Önemli olan ders almaktır.

4. İş ve özel yaşam dengesini doğru kurgularlar. Önemli olan içsel motivasyon ve ruh sağlığıdır. Eğer bu denge kurulmazsa bir zaman sonra ruhsal çöküntüye girme oranı artar. Bu durum başarıdan uzaklaştıracak temel bir sorundur.

Hayat seçimlerden ibarettir

5. İlgi alanından ziyade etki alanını geliştirmeye odaklanırlar. Buradaki odak noktası önce bireysel gelişime, sonra çevresel gelişime yönelmektir. Etkili olmayı hedef belirlemeli, "Daha iyi nasıl olabilir? Nasıl geliştirilir?" gibi düşüncelerde gezmeli; "O öyle demiş, bu böyle yapmış, o ondan ayrılmış, kim ne giymiş, yemiş" gibi hayatımıza olumlu etki etmeyecek ıvır zıvır işlere takılıp kafa yorulmamalıdır.

6 Bir plan dâhilinde yaşarlar. Hayat belli ölçüde planlı yaşanmalı, doğru zamanda doğru yerde olmaya odaklanılmalıdır. Gereksiz şeylere fazla, gerekli şeylere az zaman ayırma eğiliminden uzak durulmalıdır.

7. Reaktif* değil, proaktif** insanlardır. Herhangi bir durumda park edip beklemektense, sorumluluk bilinciyle aksiyon almak gerekir. Çözüm üreten, problem çözen taraf olunmalıdır.

Hayat seçimlerden ibarettir

8. Acele kararlar almazlar. Önemli olan doğru zamanda doğru kararlar alabilmek. Acele ve ani verilen kararlar durumdan zararlı çıkarabilir. Sonuçlarını doğru değerlendirmeli ve adımları atarken emin olunmalı.

Haberin Devamı

9. Başarının sabır işi olduğunu bilirler. Sabretmek dünyanın en zor eylemlerinden ama unutulmamalı ki her istenen şey anında gelmez. Her güzel şey anını bekler.

10. Yapılacaklar listesini doğru bir önceliklendirme ile yürütürler. Önceliklendirme eğrisini günlük hayatta uygulayarak daha programlı ve mantıklı bir süreç yürütülmelidir.

11. Bol okur ve sürekli güncellenen ayaklı kitap olurlar. Kendi düşünce yapınıza uygun ve karşıt birçok kitap okumalı, artı bakış açıları geliştirilmelidir. Çok okuyup bol düşünülmelidir.

Hayat seçimlerden ibarettir

Yukarıdaki adımlar zihnen ve bedenen uygulanmaya başlandığı anda hayata ve bakış açısına dair büyük değişimler yaşandığı gözlemlenir. Bu sayede engellerle baş etmenin daha kolay olduğu, bakış açısı değiştiği için daha farklı çözümler üretilebildiği, daha üretken bir zihin yapısının oluştuğu, daha kaliteli zaman geçirildiği ve daha yerinde kararlar alınabildiği gözlemlenir.

Haberin Devamı

Peki tüm çabalara rağmen herhangi bir durumda başarısızlıkla karşılaşıldığında neler yapılmalı, hangi adımlar atılmalı ve sorulması gereken sorular neler olmalı?

• Öncelikle amacım neydi, ne oldu, ne durumdayım?

• Planlarımı yaparken doğru yapmadığım ya da atladığım bir adım var mıydı varsa neydi?

• Adım atmaktan çekindiğim adımlar oldu mu?

• Yol alırken beni engelleyen neydi, engellerim nelerdi?

• Bu engellere nasıl tepkiler verdim?

• Eksiklerim var mıydı ve bunlar nelerdi?

• Başarısızlığımdan olumlu hangi geri bildirimi almalıyım?

• Başarısızlığımı nasıl etkisiz hale getirebilirim ve faydalı hale getirebilirim?

• Bu işin başında olsam neleri tekrarlamaz, nelere daha fazla önem verirdim?

• Şimdi ne yapacağım?

Yeni bir adım atmadan önce bu soruları sorarak ve gerçekten objektif cevaplar vererek ilerlenmeli. Enerjiyi başarıya odaklamalı, engellerin yıldırmasına izin verilmemeli.

En önemli detay: İçsel motivasyonun yüksek tutularak; başarısızlıklardan alınan derslerin doğru algılanması başarının anahtarını verecektir.

Hayat seçimlerden ibarettir

*Reaktif insan: Çözüme değil probleme odaklanan, negatif ve pasif düşünce yapısına meyilli, kendi potansiyelini yükseltmekten ziyade başkalarını eleştirip düşürmeye çalışan kişilik yapısı.

**Proaktif insan: Çözümcü düşünce yapısı olan, aktif, hareketli, pozitif düşünce yapısında, kendi potansiyelini geliştirip kendini gerçekleştirmeye odaklı kişilik yapısı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder