Hakan Çelenk CHP listesi
HABERİ PAYLAŞ

CHP listesi

İlk kez bir seçim öncesi CHP Genel Merkezi’nde aday adaylarının görüşme kuyruğu yoktu. Nedeni belli; adayların büyük bölümü önseçimle belirlenmişti. Bu büyük avantaj. O yüzden CHP son 15 yılın en rahat listesini çıkardı. Şöyle bir örnekle anlatalım:

- AKP’nin 6 bin 223 başvuru arasında 550’sini seçeceğini düşünürseniz...
- Buna Erdoğan ve Davutoğlu’nun liste üzerinde itiştiklerini eklerseniz...
- Kılıçdaroğlu’nun kontenjan için sadece 900 başvuru arasından, 187 kişiyi seçtiğini hesap ederseniz...
- Kılıçdaroğlu’nun işinin rakiplerine göre çok kolay olduğunu görürsünüz...
- CHP listesinin rakibi AKP’yle yarışa önde başladığını rahatlıkla söyleriz.

Adayını yüzde 85 tabana sorarak belirlemiş CHP yönetimi avantajlıydı.

CHP’nin son listesinde kısa dönemli oy kaygısıyla listeye konmuş bazı adaylar göze çarpacak. O adayların söylemi, partiyle uyumlu olup olmadığı kaygısıyla dikkatle izlenecek.

Seçmen patrondur

Partilerin seçim çalışmalarına bakıp şöyle diyeni çok gördünüz: “Bunlar iyi çalışıyor oyumu vereceğim.” Belki onlara şöyle itiraz ettiniz: “İyi de çok bayrak asan, her yerde seçmene ulaşan, çalışıyor görünen ama yetersiz adaylar sizi kandırıp oyunuzu alıyorlar. Siyasi pazarlamayı bilmese bile, eğitimli insanları seçmeliyiz.”

Haberin Devamı

İtirazınız pek haklı değil. Neden mi?

* * *

Siyasetçi iş isteyen çalışan, seçmen de iş verecek patrondur.

Patronlar yanlarına alacakları işçinin kendi hazırladığı CV’ye bakar, sonra da mülakatta verdiği izlenime. Kendini beğendiren işçinin iyi çıkacağı garantisi yoktur. Ama bunun başka yolu da yok.

Siyasette durum aynı. Seçmenlerin, istihdam edeceği siyasetçiyle mülakat fırsatı seçim kampanyasıdır. Partinin iktidarda nasıl çalışacağını kampanyada test edebilir. Seçmenin durumu aynen işçi alan patron gibi. Durum ideal değil ama başka yol da yok.

İnsan kaynakları deyimiyle, ‘prezentıbıl’ aday çok önemli.

Seçim mülakatsa, önseçim ön mülakatttır. Önseçim CHP için mutlaka olumlu fark yaratacak. Çünkü adaylar taban önünde ‘prezentıbıl’ olduğunu kanıtladı.

Önseçimin CHP için beş avantajı

1- Olaysız ve temiz bir seçimdi. AKP’li rakipleri, CHP’de iç rekabetin kavga çıkaracağı tezini çöpe atmak zorunda bıraktı.

2- Seçmeni ikna kapasitesi, sunum yeteneği hepsi birer taban seçmeni olan partililer önünde kanıtlayan adaylar önseçimden çıktı.

3- Çalışkanlığı ve medya kullanma yeteneği ön planda olan adaylar sandıktan çıktı.

4- Ağır top denen ancak partideki varlıkları, rakip partilerce karşı propaganda malzemesi olarak kullanılan adaylar elendi.

5- Önseçim kimsenin itiraz edemeyeceği adil bir uygulama olduğu için kampanyada çalışmamaya kadar gidebilen küskünlükler ortaya çıkmayacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder