Hakan Çelenk Cizre'den nasıl çıkılır?
HABERİ PAYLAŞ

Cizre'den nasıl çıkılır?

Haberin Devamı

Cizre’de 120 bin kişi bir haftadır hapis. Sokağa çıkamıyor, ilçeyi terk edemiyor, hastaneye gidemiyor, ölenin defnedilmesi gecikiyor, ticaret durdu, gıda sıkıntısı var. İstanbul’da Ankara’da başımıza geldiğini düşünün. Cizre’dekilerin hayatı mahvoldu.

Polis, devletin silah kullanma tekelini elinden almaya çalışan ve siviller arasında eli bombalı dolaşanlara operasyon yapar. Bunda karşı çıkacak bir durum yok. Devletin silah tekelini kaybetmesinin sonuçları ağırdır, Suriye’de gördük.

Sorun şu ki operasyon yapılırken 120 bin sivilin hayatını kabusa dönmesi kabul edilebilir değil. Ayrıca devletin bekaası için akıllıca görünmüyor.

Demirtaş çözebilir mi?

- PKK’nın özerklik ilanlarına karşı açıkça tavır alan Demirtaş, Cizre’ye girse belki sorunu çözecek.

- TBMM’de legal siyaset yapan Demirtaş, Cizre’ye girse ve kamu otoritesi de sözlerine biraz kulak verse, sivillerin PKK’nın silahlı fantezileriyle
kararan hayatı rahatlayacak.

- PKK’nın silahlı eylemlerine karşı olduğunu açıklayan Demirtaş’a yol verilse, halkta silahların değil siyasetin kendilerine mutluluk getireceği yönünde fikir oluşacak.

- Demirtaş’a Cizre izni çıksa belki 5 terörist kaçar ama sivil siyasetin inisiyatif alması için tarihi bir adım atılır.

- Demirtaş’a bu şansın verilmemesi iktidarın insiyatifin eli silahlılarda kalması yönünde tercih kullandığı şüphesini doğuruyor. Galiba asıl derdimiz de bu.

PKK bocaladı

Demirtaş dün Cizre’ye girip çıksaydı belki bir şey başaramazdı. Ama PKK’nın inisiyatif kaybetmesi konusunda tarihi bir şans vardı. Adı üstünde şans. Garantisi yok ama ufak da olsa, ihtimal. Devlet bunun farkında değilken, PKK pür dikkat izliyordu. Demirtaş’ın Cizre kapısında olduğu saatlerde PKK ayaklanma çağrısı yaptı. Ne de olsa sivil siyasetçi bir işe yaramayacaktı. Kaba kuvvet için mazeret çıktı. Peki Demirtaş, Cizre’ye girip sorunu çözmeseydi ne olurdu? Belki 5-10 terörist bundan faydalanıp kaçardı ama polis operasyona devam edip orayı temizlerdi. Devletin en kötü durumda kaldığı bu senaryoda bile PKK’ya insiyatif alma fırsatı verilmezdi. PKK’nın sokakta isyan çağrısına yüzü olmazdı.

Silahsız geçmek yasak!

- Demirtaş Cizre önündeyken İçişleri Bakanı Selami Altınok dün “Müsade etmeyeceğiz” diyerek kestirip attı.

- Keşke, Cizre’de Çözüm Süreci boyunca eli silahlı yol kesen PKK’lılara müsade edilmeseydi.

- Keşke bunu haber yapanları AKP’li basın hain ilan etmeseydi.

- Keşke, Demirtaş’ı ve iki bakanı elleri boş şekilde Cizre’ye sokmamaktaki kararlılık, o dönem eli silahlıları Cizre’ye yerleştirmemek için kullanılsaydı.

- O dönem güvenliği umursamayan iktidar bugün özgürlükleri umursamıyor.

O gün niyetinden kuşku duyulan bir iktidar vardı bugün de var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder