İnci Tulpar Bir annelik stili: Kaplan Anne
HABERİ PAYLAŞ

Bir annelik stili: Kaplan Anne

Haberin Devamı

Amerika’da çok satan kitaplar (çok tepki alanlar da diyebiliriz) listesinde uzun süre bir numara olan ‘Kaplan Anne’nin Zafer Marşı’ kitabının bizim ülkemizde pek yankısı olmadı. Kısaca kitabı özetleyelim; Harvard Öğretim Üyesi yazar Amy Chua, iki kızını çok sert bir disiplin ve başarıya odaklı sarsılmaz prensiplerle nasıl yetiştirdiğini anlatıyor. Daha ilk sayfada kurallar verilmiş;

- Arkadaşta yatıya kalmak,
- Arkadaşla oynamak,
- Okul tiyatrosunda rol almak,
- Okul tiyatrosunda rol almamaya sızlanmak,
- A’dan düşük not almak,
- Beden eğitimi ve drama dersi
dışında bir numara olmamak,
- Piyano ve keman dışında müzik âleti çalmak,
- Piyano ya da keman çalmamak
-Bilgisayar ve playstation oyunları

YASAK!

Chua’ya göre; Batılı aileler çocuk yetiştirirken duygu ve özgüven konusunda gereksiz bir hassasiyet güdüyorlar! Sıradan performanslara bile “Elinden geleni yaptın” diyerek ful potansiyele ulaşmalarına engel oluyorlar. Çinli anneler ise ‘zorba anne’ etiketini üstlenmek pahasına çocuğu akademik ve profesyonel mükemmelliğe odaklıyorlar.

Chua; özellikle Koreli ve Çinli çocukların pek çok alandaki başarısının ardında, bu prensiplerle yetiştirilmelerinin olduğunu savunuyor! Aslında Batı dünyasının spor yıldızlarının da benzer hikâyeleri var; Tenisçi Andre Agassi, Venus-Serena Williams kardeşler gibi sporun altın isimlerinin başarısının ardında ‘hırslı, disiplinli’ ebeveynler mevcut!

Hepimiz çocuklarımızın ‘Tanrı vergisi kabiliyetlerini’ geliştirmelerini ve ünlü, başarılı, zengin bir geleceğe kavuşmalarını düşleriz. Ama kitabı okurken pek çok kez nefesimi kızgınlıkla dışarı bıraktığımı, Amy Chua’ya karşı antipati geliştirdiğimi, koşup küçük Sophia ve Lulu’ya sarılmak istediğimi itiraf etmeliyim. Kitabı okuduktan sonra vardığım nokta ise; üstün başarılı olsun diye küçük bir çocuğun yaşamını cehenneme çevirmenin, anne-çocuk ilişkisi gibi hayat boyu insan için ‘güvenli bir liman’ olacak kutsal bir ilişkiyi yıkmanın ‘annelik’ kavramı ile bağdaşmadığı... Elbette, her zaman elimiz/gözümüz üstlerinde olmalı. Gelgelim çocuklarımızı ‘küçük insanlar’ olarak değil de birer ‘proje’ olarak görüyorsak, kendimizi en yakın terapistin ofisine atmamızda fayda var!

Koleksiyon mu? Herkes yapabilir!

Gitgide daha çok insan, koleksiyon değeri olan eşyalara, nadir kitaplara veya maddi değeri olmasa da toplamaktan hoşlandıkları koleksiyonlara yöneliyor. ‘Biriktirme’ hobisinden hoşlananların, bu hobiye zaman ayırdıklarını, bu konuda konuşmaktan, bunları sergilemekten zevk aldıklarını görüyoruz. En bilinen koleksiyon eşyaları; menüler, peçeteler, porselen tabaklar, ‘süper kahraman’ oyuncakları, çizgi romanlar, maket uçaklar, şişe kapakları, eski haritalar, satranç takımları, tespih, plastik savaş meydanı figürleri, oyuncak araba/uçak ve para/pul/kitap...

Garip ürünleri toplayan ‘eksantirik koleksiyonerler’ de mevcut; üniforma düğmeleri, Rus hesap makineleri, sırt kaşıma âletleri, yol ve trafik levhaları (yollardan sökülmesi tehlikelidir, genellikle eski levhalar Karayolları Müdürlüğü tarafından satılır), kelepçeler, hapisane kaşıkları, maalesef doldurulmuş av hayvanları... Ünlüler arasında da Angelina Jolie’nin ‘oyma kabzalı bıçaklar’, Britney Spears’ın ‘porselen bebekler’, Tom Hanks’in ise ‘eski daktilolar’ biriktirdiği biliniyor. Johnny Depp enteresan bir koleksiyona sahip: Güvercin iskeletleri, yarasa kemikleri ve böcek biriktiriyor! Melek yüzlü eski manken Claudia Schiffer’ın ise güzelim kelebeklerin kanatlarından asılması ile oluşmuş, kurutulmuş kelebek koleksiyonu var! Bizim evde kızıma ait bir ‘kar küreleri’ ve oğluma ait ‘oyuncak yelkenli maketleri’ koleksiyonu var. Benim de buzdolabını görünmez hâle getiren, çeşitli seyahatlerde toplanmış mıknatıslarım... Eminim sizin de biriktirdiğiniz ‘ganimetler’ vardır. Fotoğraf ve kısa hikâyeleri ile paylaşırsanız, köşede yayınlarız.

Önüm, arkam, sağım, solum Dukan!


Bahar ile birlikte kadınların mutat diyet uygulamaları başladı. Her sene karşımıza ‘mucize rejimler’ çıkar, bu senenin modası da Dukan usulü zayıflama. Çevremde pek çok kişi kendisini bu Fransız mösyönün ezberbozan kitabına teslim etmiş durumda. Kitabı çok satanlar listesinde. Hakkında forumlar, Facebook sayfaları, Twitter hesapları ve en güzelinden bloglar var! Yurtdışında Jennifer Lopez, İngiliz Prensesi Kate Middleton gibi ünlülerin, yurtiçinde ise Çiçek Dilligil ve Berna Laçin’in bu diyeti yaptığı biliniyor. Ünlü doktor Mehmet Öz de programında bu diyetten bahsetti. Dukan diyetini yapmak isteyenlerin önce kitabı okumaları şart. Protein ağırlıklı olan Dukan tipi beslenmenin size uygun olup olmadığını anlamak için de bir doktora danışmanızda fayda var. Diyetle ilgili olarak tecrübe ve tariflerini paylaşan birkaç blog adresi de verelim; isteyenler göz atsın.

http://dukaniche.wordpress.com
http://www.dukandiyetim.com
http://www.dukanella.com

GARİP AMA GERÇEK

‘Garip ama gerçek’ kategorisindeki haberler hep ilgimi çeker nedense. Bu tür bilgileri edinmenin bir yararı ise; tanımadığınız insanlarla yemeğe ya da geziye katıldığınızda işe yarar ‘sohbet konuları’ oluşturmaları... Garip ve uzun bir sessizliğin doğduğunu hissedince “Biliyor musunuz?..” diyerek yeni bir konu atabilirsiniz ortaya. Bazılarını yazalım, dağarcığınızda bulunsun;

-Bir Japon kadın ortalama 84 yıl, bir Afrikalı kadın 39 yıl yaşıyor.
-ABD ve İngiltere, gelişmiş ülkeler arasında en yüksek erken hamilelik oranına sahip.
-Amerikalıların üçte biri, uzaylıların bizi ziyarete geldiğine inanıyor.
-150’den fazla ülkede ‘kanıtlanmış’ işkence var
-Her yıl 120 bin kadın-kız, Batı Avrupa’ya satılıyor.
-Sanayileşmiş ülkelerde insanlar, günde 7 kilo katkı maddesi yiyor.
-Her gün doğan çocukların ortalama 12’si, yanlış anne babaya verilmekte.
-Zürafa, kulağını, 53 santim uzunluğundaki dili ile temizler.
-İnsan midesi iki haftada bir iç zarını yenilemek zorundadır, aksi halde kendini sindirir.
-Suudi Arabistan’da bir kadın kocasına kahve yapmazsa bu, boşanma nedenidir.
-Dünyanın en pahalı telefon numarası ‘666-6666’dır! 2006’da açık artırmaya çıkarılan bu numarayı Katar Arap Emir’i 2 milyon euro’ya satın aldı.

( 14.04.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Sıradaki haber yükleniyor...
holder