Memet Özer Kestane kebap yemesi sevap
HABERİ PAYLAŞ

Kestane kebap yemesi sevap

Değerli Posta okuyucuları, kışın kendini hissettirmesiyle beraber sokaklarda, üzerinden mis gibi kokular yayılan kestane tezgahları içimizi ısıtmaya başladı. Ben de bu hafta sizlerle, çok besleyici ve çok lezzetli olan kestane ile yapılan farklı tarifler paylaşmaya karar verdim. Tabii iyi bir kestane kebabın, ya da güzel bir kestane şekerinin yeri hepimizin gönlünde ayrı. Ancak benim bu hafta vereceğim tarifleri denerseniz memnun kalacağınızdan da eminim. Özellikle çikolata ve kestanenin birbirine olan uyumu harikulade sonuçlar veriyor. Ama tuzlu yemeklerde de kullanıldığı zaman, gerçekten dengeleyici ve lezzetli bir unsur oluyor. Tariflere geçmeden önce, en temel kestane pişirme şekli olan ‘kestane kebap’ için sizlere birkaç püf noktası vermek istiyorum. Öncelikle kestaneleri bıçakla kestaneye değecek şekilde iyice kesin. Fırınınızı önceden 190 derecede ısıtın. Fırın tepsinizin içine çok az sıcak su dökün ve kestaneleri yerleştirin. Arada kontrol ederek su bittiği zaman çok az sıcak su ekleyin. Bu, kestanelerinizin nemli kalmasını sağlayacaktır. Su tamamen çektiği zaman 15 dakika kuru olarak pişirmeye devam edin. Şimdi de tarifler. Afiyet olsun...

Haberin Devamı

EV YAPIMI KESTANELİ ÇİKOLATA

MALZEMELER

350 gr bitter çikolata

450 gr kestane (iyice çizilmiş)

6 kaşık tereyağı

150 gr şeker

250 ml süt

1 tatlı kaşığı vanilya

1 kaşık portakal likörü (isteğe bağlı, dilerseniz portakal kabuğu rendesi)

Üstünü kaplamak için bitter toz kakao

HAZIRLANIŞI

Çizilmiş olan kestaneleri kaynamış suya atın. Kabukları rahat soyulabilecek bir kıvama gelene kadar pişirin. Kabuklarını soyun. Bir tencere içinde süt ve 50 gr şekeri karıştırın. Soyduğunuz kestaneleri içine alın, vanilya ekleyip, kısık ateşte kestaneler iyice yumuşayana kadar pişirip, soğumaya bırakın. Bu arada kaynar su koyduğunuz bir tencerenin üzerine bir kap yerleştirip, parçalanmış çikolataları da bu kaba koyarak kısık ateşte eritin. Tereyağı ve kalan şekeri iyice çırpın. Erimiş olan çikolatayı yavaşça ekleyerek çırpmaya devam edin. Soğuyan kestaneleri ve sütü mutfak robotunda püre haline getirin ve çikolatalı karışıma ekleyin. Hep beraber homojen bir kıvama gelene kadar yoğurun. Bir mutfak kağıdının üzerine kakao dökün. Karışımınızdan küçük toplar hazırlayıp yoğurun ve kakaoya bulayıp soğutun.

Haberin Devamı

ADAÇAYLI VE MANTARLI KESTANE ÇORBASI

MALZEMELER

300 gr kestane (önceden yumuşayıncaya kadar haşlanmış)

2 adet soğan (yemeklik)

2 adet kereviz sapı (yemeklik)

1 adet patates (küp şeklinde)

2 yaprak adaçayı (bulamazsanız defne yaprağı)

1 diş sarımsak rendesi

8 adet kültür mantarı (irice doğranmış)

2 kaşık krema

2 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

1 litre tavuk suyu (ya da et veya sebze suyu)

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tavada 1 kaşık zeytinyağını kızdırıp tuz ve karabiber serptiğiniz mantarları yüksek ateşte çok fazla öldürmeden soteleyin. Çorba tencerenizde kalan zeytinyağı ve tereyağını eritin. Soğan ve kereviz saplarını ekleyip, tuz ve karabiber serpin. Sarımsakları ekleyip 3 dakika birlikte kavurun. Daha sonra tavuk suyunu, patatesi ve kestaneleri ekleyin. Adaçayı yapraklarını ekleyip patatesler iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Adaçayı yapraklarını çıkarın. Mutfak robotunda pürüzsüz bir hale gelene kadar çekip tekrar tencereye alın. Sotelediğiniz mantarları ve kremayı ekleyip bir taşım kaynatıp altını kapatın. Kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

KESTANELİ KUZU YAHNİSİ

MALZEMELER

500 gr kuzu kuşbaşı (kol tarafından, ya da but tarafından)

200 gr kestane (fırınlanmış ve kabuğu soyulmuş, yukarıda verdiğim tarif şeklinde)

2 adet soğan (yemeklik)

1 adet havuç (küçük küpler halinde)

1 adet kereviz (küçük küpler halinde)

2 diş sarımsak rendesi

1 adet patates (küp şeklinde)

1 kaşık un

1 kaşık sirke

2 bardak tavuk suyu

1 adet defne yaprağı

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 kaşık tereyağı

1 kaşık zeytinyağı

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tencerenizi kızdırın. Zeytinyağını ilave edin ve tuz, karabiber serptiğiniz etleri, yüksek ateşte etrafları nar gibi olana dek çevirin. Etleri bir kenara alın. Aynı tencereye tereyağını da ekleyip, soğanlarınızı içine alın. Tuz, karabiber serpin. Havuçları ve sarımsak rendesini ekleyip, un serperek sotelemeye devam edin. Salçayı ekleyip 3 dakika kavurun. Sirke ilave edip çekmesini ve kokusunun gitmesini bekleyin. Bu aşamada tavuk suyunu ekleyip kaynamasını bekleyin. Etleri tencereye alın, defne yaprağını ekleyin. 1 saat kısık ateşte pişirin. Etler yumuşamazsa bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz. Daha sonra, patatesleri, kerevizi ve kestaneleri ekleyin. 30 dakika bu şekilde kısık ateşte pişirin. Defne yaprağını içinden alarak servis yapabilirsiniz.

ÇİKOLATA SOSLU KESTANELİ KEK

MALZEMELER

2 bardak süt

500 gr kestane (önceden haşlanmış ve kabukları soyulmuş)

100 gr bitter çikolata

1/2 bardak tereyağı

4 yumurta

1/2 bardak şeker

3/4 bardak çekilmiş tuzsuz ve kabuksuz badem (mutfak robotunda iyice un şekline gelecek kadar çekilmiş)

2 çay kaşığı mısır nişastası

1 portakal kabuğu rendesi

ÇİKOLATA SOS İÇİN

100 gr bitter çikolata

50 gr tereyağı

1 yemek kaşığı şeker

1 çay bardağı krema

1 fincan süt

HAZIRLANIŞI

Fırınınızı 160 derecede ısıtın. Kek kalıbınızın her tarafını tereyağı ile yağlayıp buzdolabında bekletin. Kestanelerinizi süt ile birlikte bir tencereye alın. Kaynadıktan sonra 20 dakika kısık ateşte pişirin. Ilınmaya bırakın. Ilındıktan sonra mutfak robotunuzda püre haline getirin. İçinde kaynar su bulunan bir tencere üzerine bir kap yerleştirip, çikolata ve tereyağını bu kapta eritin. Ayrı bir yerde bir mikser ile yumurta ve şekeri iyice çırparak bir krema kıvamına getirin. Toz badem, nişasta ve portakal rendesini ekleyip çırpın. Daha sonra hafif ılıyan çikolatanızı, kestane püresini ekleyerek bir tahta kaşık yardımı ile homojen bir kıvama getirip, fırın kalıbınıza dökün. 160 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirip ılınmaya bırakın. Bu arada sos için, krema, süt ve tereyağını kaynatın. Çikolatalarınızı küçük parçalar halinde kırıp bir kase içine alın. Kaynayan sütlü karışımı çikolataların üzerine döküp karıştırarak erimesini sağlayın. Ilınan kekinizin üzerine dökerek servis yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder