Neslihan Arslan Bu yazıda Aleyna Tilki ile Kerimcan Durmaz karşılaştırılmıştır
HABERİ PAYLAŞ

Bu yazıda Aleyna Tilki ile Kerimcan Durmaz karşılaştırılmıştır

Bu yazı, son 5 senedir Türkiye'den çıkan ilk dünya starı olması beklenen Aleyna Tilki'nin Retrograde şarkısı ve klibi ile Kerimcan Durmaz'ın Peşimde şarkısı ve klibinin karşılaştırması için yazılıyor.

Evet. Neden diyeceksiniz. İki şarkının kulvarları aynı değil. Biri piyasaya şarkıcı olarak çıkan 21 yaşında birinin pop şarkısı, diğeri senelerdir sosyal medya fenomeni ve DJ olarak anılan birinin Trap şarkısı diyeceksiniz. Eyvallah. Ben uzun zamandır Kerimcan'ı takip ederim hikayelerini haftada birkaç kez denk geldikçe izlerim. Aylardır her izlediğimde klibinden ve şarkısından bahsetti. Şarkının yazıldığı günlerden klibin çekildiği güne, Kerimcan'ın o gün eve nasıl yorgun argın döndüğünü, klibin yayınlanacağı tarihin defalarca ertelenmek zorunda kaldığını, klip yayınlanma tarihi netleştirmeye çalıştıklarına kadar her şeyi hatırlıyorum. Kısaca, nereden baksan 4-5 aydır tek gündemi buydu. Dolayısıyla klipteki emek, dans, prodüksiyon her şey de bunu kanıtlar nitelikteydi. Diyeceksiniz ki 'E sen sıkı bir Kerimcan fanıymışsın, bu kıyaslaman adil değil ki'. Bir dakika, zaten henüz kıyaslamaya başlamadım. Aleyna'yı da nasıl sıkı takip ettiğimi ve son birkaç ayını anlatacağım.

Haberin Devamı

Kerimcan'ın son 4-5 ayında tüm enerjisini şarkıya ve klibe verdiğini söylemiştim. Aleyna'ya gelecek olursak... Aleyna'nın Exxen'de yayınlanan dizisi 'Bu Benim Masalım'ın çekimleri de uzun zamandır devam ediyor. Aleyna bu diziye çok emek sarf ediyor, şarkılar yazıyor, bu şarkılar için stüdyoya giriyor, ayrıca çekimlere gidiyor. Tam zamanlı bir iş. Temposunu tahmin dahi edemiyorum. Onun da Retrograde ile ilgili çalışmaları uzun zamandır devam ediyor. Bir sene öncesinde şarkının tanıtımında sürekli öne çıkarılan Diplo ile fotoğraf altlarında yorumlaştılar defalarca, herkes bu samimiyetin nereden geldiğini sorguladı. Aleyna ise Eylül ayında ilk kez alelade bir magazin röportajında "İngilizce 'albüm' yapıyorum" dedi. Klibe baktığımızda da Kerimcan'ın ki kadar efor sarf edilmiş bir durum yoktu. Demek istediğim, maalesef Aleyna enerjisini ikiye bölmüş. Dizi büyük ihtimalle ağır basmış. Çünkü Aleyna spot ışıklarını çok seviyor ve bir dizi başrolü onu çok heyecanlandırdı. Sesine ve dış görünüşüne güveni de tam. Bu nedenle Retrograde'e tam asılmamış.

Haberin Devamı

Karşılaştırıyorum çünkü. Az önce anlattığım gibi, Kerimcan'ın klibi yayınlayacağı tarih uzun zamandır belli. Instagram'da başka hiçbir şeyden bahsetmedi aylardır. Karşılaştırmayayım, yapmayayım, kulvarları farklı dedim dedim ama dayanamadım. Herkes gibi... Aynı gün aynı saatte yayınlanan iki iddialı İngilizce şarkı söz konusu. Klip yayınlanma gününü Kerimcan'dan sonra duyuran Aleyna'nın yaptığı, bile bile ladesti. Tabii ki isimleri yan yana gelecekti.

Aleyna'nın enerjisi neden o kadar düşük?

Klipte toplam 7 dansçı var. Sade, fütüristik ve Aleyna söylemese uzay aracı olduğunu çok da anlamayacağımız bir mekanda geçiyor. Bu arada Aleyna klip için "Bilim adamı yönümü göstereceğiz" demişti. Böylesine iddialı girdiği bir işte Aleyna'nın çatır çatır dans etmesini beklerdim. Ama kendisi klibin başında bir dans edecek gibi oluyor, heyecanlanıyoruz sonra yarıda kesip kameraya şuh bakışlar atmaya devam ediyor. Saçlarını savuruyor ve salına salına yürüyor. Autotune yüzünden zaten Aleyna'nın sesi olduğu anlaşılmıyor, üstüne bir de klipte sadece yürüyen bir kız. Cool olmak için ciddi bir çaba söz konusu. Ama o beline kadar sarı saçlarındaki fırça izleriyle çok da mümkün değil. Dudakları da maalesef hareket etmeme noktasında Aleyna'nın. Keşke dolgu yaptırdığı günün ertesinde klibi çekmeseydi. Keşke saçlarını biraz kısaltsa ve açıcılarla bu kadar yıpratmasa Aleyna. Çok daha iyisini yapabileceğini, istese çok güzel dans edeceğini, gerçek sesinin autotune'lu haline bin basacağını biliyoruz. Bir şey daha, şarkı 'Dua Lipa'nın artığı' diye dalga geçildi ama pop tarihinde onlarca hitin, asıl götürülen starın beğenmediği parçaları olduğunu biliyoruz. Örnek çok. Sonuç olarak Aleyna'nın biraz tembellik ettiği, dansa çalışmadığı, birkaç sene önce oynadığı bir reklam için öğrendiği direk dansın ekmeğini yediği, mix-masteringe bile hiç uğraşılmamış bir klibi olarak aklımızda kalacak Retrograde. Aleyna'nın playback'inin bile kötü olduğu bir klip olarak... Maalesef yeni bir şey yoktu. Yine bir pembe ayı -artık Aleyna'nın imzası olmaktan çıkan-, yeni hiçbir şey göstermeyen stylingler. Çiğ pembe şortlar... Adını duyduğumuz ilk günden beri 'Bu kız dünya starı olacak' dediğimiz kişi.

Haberin Devamı

Kerimcan varını yoğunu ortaya koymuş

Kerimcan'ın sesi kötü evet ama kimse onu hiçbir zaman şarkıcı kategorisine koymayacak zaten. O bir performans insanı. Nitekim olduğu kadar bilgisayar ortamında sesini bir şeye benzetmeye çalışmış, onca dansçıyı bir araya toplamış, dansa çalışmış, çok da yakışmış. Üzerinde hiçbir şey eğreti durmamış. Enerjisi tavan! Prodüksiyon olay. O gökkuşaklı Hermes çantadan, arabaya, rengarenk ve defalarca değişen stylinge kadar. O sarı protez saç, klibin sonunda Kerimcan'ın bir TikTok challenge'ı ile drag queen'e dönüştüğü sahneden bahsetmiyorum bile. Böyle bir dönemde... Klibin yönetmeni Ecem Lawton ilk işinde iyi iş çıkarmış ortaya tebrik etmek lazım. Klipte elbette kötü duran özenti detaylar da vardı. Artık bu kadarı gereksiz dediğimiz yoğun ışık kullanımı, havuzdaki sahnede şişme yatağın üstünde alakasız incirler vs.

Ama bu iki genç insanın şarkısında ve klibindeki emek... Bence gün gibi ortada. İkisinin de yolu açık olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder