Op. Dr. Evrim Uçkunkaya Aşırı terleme bir sağlık sorunudur ve tedavisi mümkündür
HABERİ PAYLAŞ

Aşırı terleme bir sağlık sorunudur ve tedavisi mümkündür

Koltuk altlarınız terlediğinde ne yaparsanız yapın çözüm bulamıyorsanız, elleriniz sürekli terlediği için insanlarla tokalaşmaktan çekiniyorsanız, koku sorunu yaşıyorsanız, yalnız sıcak ortamlarda değil; gün içinde de devamlı terlediğinizi düşünüyorsanız, hiperhidroz aşırı terleme hastalığına sahip olabilirsiniz. Hiperhidroz; koltuk altı, baş bölgesi, ayak ve elde görülen aşırı terleme bir sağlık sorunudur ve tedavi edilebilir. Bu hafta aşırı terleme, yani hiperhidroz hastalığını ve tedavi yöntemlerini birlikte inceleyelim.

Haberin Devamı

Aşırı terleme kadın, erkek herkesin yaygın karşılaştığı bir problem. Aşırı terleme hem sosyal hayatta hem de iş hayatında pek çok soruna yol açabilir. Kişi, sosyal hayattan uzaklaşır, karşı cinsle iletişimden kaçınır. Hatta iş hayatında sıkıntılar yaşar. Yoğun koltuk altı terlemeleri, kıyafette renk değişimi, ter kokusu, tokalaşmak istemeyecek kadar el içi terlemeleri, ayak terlemeleri ve dolayısıyla ortaya çıkan koku problemi, kalabalıkta ayakkabı çıkaramama durumu, yoğun baş bölgesi terlemeleri, en sık belirtilen şikâyetler.

Aşırı terleme bir sağlık sorunudur ve tedavisi mümkündür

Bu nedenle günümüzde artık basit bir sorun olarak kabul edilmesi mümkün olmayan hiperhidroz aşırı terleme, sosyal ve psikolojik boyutları da olan, bölgedeki ter bezlerinin diğer ter bezlerine oranla daha fazla ter üretiyor olma durumunun yaşandığı, ancak kolay tedavi edilebilen dermatolojik bir hastalık.

Çözüm: Botoks

Aşırı terleme için en doğru çözüm olan Botoks’tur.

İşlemi baş bölgesine 10 dakika, koltuk altlarına 15 dakika, eller ve ayaklara 15'er dakika uygulanır. Uygulanan bölgede kızarma, morarma, ağrı da olmadığı için kişi sosyal hayatına hemen devam edebilir. Uygulanan botoks’un faydası, 7-10 gün süre içerisinde kendini gösterir.

  • Kısa süreli bir uygulamadır.
  • Maksimum 10 gün sonra faydası görülür.
  • Morarma, kızarma, yara izi olmadığı için hayata anında kaldığı yerden devam edilebilir.
  • 8 ay ile 1 sene arasında kalıcılık gösterir, sonrasında tekrarlamak gerekir.
  • Her mevsim, her zaman yaptırılabilir.
  • Hiçbir yan etkisi olmaz.
  • 18 yaşını doldurmuş kadın, erkek herkes için uygun bir yöntemdir.

Bir diğer çözüm 'kürataj yöntemi'

Aşırı terleme problemi için bir diğer çözüm ise cerrahi bir işlem olan küretaj uygulaması. Bu yöntemle koltuk altlarındaki ter bezlerini temizlemek mümkün. Genel anestezi ile koltuk altına yaptığımız küçük bir kesi ile ter bezlerini alıyoruz. Bu işlemde koltuk altındaki yoğun lenfatik sistem çabuk etkilenebildiği için hasta aşırı ödem gibi sorunlarla karşılaşabilir. Oluşan şişlik ve morluklar nedeniyle kişi sosyal hayata hemen karışamaz. Hasta, 3 günlük dinlenme sürecinin sonunda sosyal hayatına geri dönebilir. Bu nedenle hastalarımıza daha kolay ve hızlı bir yöntem olan botoksu öneriyorum.

Haberin Devamı

Aşırı terleme tedavisinde uygulanan botoks enjeksiyonlarının yan etkisi yoktur. Ancak elde ve ayakta sinirler çok yüzeydedir, yanlış yapılan uygulamalarda sinir hasarları olabilir. Bu ortadan kaldırılabilir bir sorundur ama yine de istenen bir durum olmadığı için, doktor seçimi, bilinen-güvenilen kliniklerde bu uygulamaların yapılması önemli. Koltuk altı, baş bölgesi, el ve ayak bölgesine yapılan botoks, o bölgelerdeki terlemenin yok edilmesi, bir sağlık sorununa neden olmaz. Ayrıca, bir bölgedeki terlemenin botoks ile yok edilmesi, başka bir bölgede terleme artışına sebep olmaz. Yani koltuk altınıza botoks yapılınca el ya da ayaklarınızda terlemede artış olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder