Op. Dr. Evrim Uçkunkaya Cildimizin en büyük düşmanı: Sağlıksız beslenme
HABERİ PAYLAŞ

Cildimizin en büyük düşmanı: Sağlıksız beslenme

Beslenme, sağlıklı yaşamanın ve yaşlanmanın en önemli unsurlarından biri. Beslenme şeklimiz ve alışkanlıklarımız değiştikçe vücudumuz da bu değişikliğe tepki göstermeye başlar. Vücudumuzun en büyük organı cildimiz, o yüzden ne yersek bedenimizde ona dönüşüyor. Beslenmeye dayalı yaşadığımız herhangi bir sorun, cildimize oldukça görünür bir şekilde yansıyor. Biz losyonlarla, kremlerle, maskelerle, serumlarla ne yaparsak yapalım aslında yediğimiz şeyler bizi daha çok ele veriyor. Cildimizin esas besin kaynağı tükettiğimiz gıdalardır.

Haberin Devamı

Cildimizin en büyük düşmanı: Sağlıksız beslenme

Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Ancak günümüzde özellikle hızlı atıştırma kavramı, 'ne bulursam onu yerim' zihniyeti, biraz da kolaya kaçmak sağlığımızı büyük oranda tehdit ediyor. Tabağınız ne kadar renkli olursa, cildimizin gücü o kadar fazla olur. Güzel ve sağlıklı yaşlanmak birkaç kurala sürekli uymamızı gerektirir. Düzenli uyumak, düzenli beslenmek, cilt bakımı yapmak cilt sağlığımızı olumlu yönde etkiler.

Tüm bunlara rağmen beslenmemize lifli besinler, antioksidanlar, sağlıklı yağlar, su ve temel elementleri tüketimimize eklediğimizde, vücudumuz da bize teşekkür ediyor. Bu teşekkürü ise en büyük organımız olan cildimizle de bize sunuyor.

Sağlıklı beslenmede 9 anti-aging yiyecek

Sağlıklı beslenirsek sağlıklı meyveler, sebzeler, içecekler tüketirsek daha sağlıklı bir görünüme kavuşuruz. Cildimizin güzelliğini ortaya çıkarırız. Sağlaması çok basit, ne yersek biz oyuz aslında. Ne kadar sağlıklı beslenirsek o kadar iyi görünürüz. Cildimize iyi gelen 9 önemli besini gelin birlikte inceleyelim.

1 - Su teresi:

Çok lifli ve çok su tutan bir sebze. İçinde bol kalsiyum, potasyum, manganez, fosfor, vitamin A, C, K, B1 ve B2 vitaminleri bulunuyor. Su teresi cildimizin içten antiseptiği niteliğindedir. Hem ciltteki lenfatik dolaşımı artırır hem de birçok minerali barındırdığından cildin bariyerini güçlendirir. Cildin oksijenlenmesini sağlar. A ve C vitaminleriyle yüklü olması da yüksek antioksidan etkisi oluşturur. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlar ve kırışıklıklarımızın azalmasına yardımcı olur. Bu sebzeyi özellikle salatalarınıza katarak kullanabilirsiniz. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirimin kolaylaşmasını, içindeki iyottan dolayı da troidlerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

Haberin Devamı

2- Kırmızı biberler:

Antioksidanlarla doludurlar. Bu da anti-aging için çok kıymetli. İçindeki yüksek C vitaminin haricinde kollajen üretimi için çok önemli bir besin. Barındırdığı karoteonidler, yani kırmızı pigmentliler, kırmızı ve turuncu sebzelerde görülür. İçlerinde özellikle antienflamatuvarlar taşırlar. Bu da güneşten etkilenen ya da güneş hasarlı ciltler için çok etkilidir. Çevresel faktörlerden etkilenen ciltler için de toksinleri temizlemesi açısından oldukça önemlidir. Salatalarınıza karıştırabilirsiniz, garnitür olarak çiğden yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

3- Papaya:

Cildimizin en büyük düşmanı: Sağlıksız beslenme

Bu lezzetli meyve oldukça önemli antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içerir. Bunlar cildimizin elastik yapısının artmasında ve ince çizgilerin oluşmasında engeller. İçinde bolca bulunan A, C, K ve E vitaminleri sayesinde bir antioksidan hazinesidir. Peki antioksidanlar nasıl bir fayda sunar? Hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşır ve yaşlanmanın getirdiği olumsuz etkileri önlemeye yardımcı olur. Cildin yaşlanma etkilerini geciktirir. Papaya da, papain adında bir tür enzim içerir. Bu enzim cildimizin iyileşmesine, parlamasına daha diri görünmesine destek olur. Suyu içilebilir, meyve gibi yenebilir ve maskelerini yapabilirsiniz.

4- Yaban mersini:

Cildimizin en büyük düşmanı: Sağlıksız beslenme

A, C, E ve K vitaminleriyle kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi vücudumuz için gerekli birçok minerali içinde barındırır ve yaşlanmayı engelleyen antioksidanlar içerir. Bize pek tanıdık gelmese de vücudumuza ilaç gibi gelen antosiyaninlerdir (kırmızı veya mor renkli meyve sebzeler); kişiyi kanser, kalp hastalıkları, aşırı kilodan koruyan en önemli yiyeceklerin başında gelir. Bileşenlerinde yüksek miktarda antioksidan özelliği bulunan bu besinleri tüketmek, kişiyi hastalıklardan korunmanın dışında yaşlanmayı önler, cildinizin iyi ve zinde görünümün devamlılığını sağlar.

5- Brokoli:

Cildimizin en büyük düşmanı: Sağlıksız beslenme

Lif, selenyum ve lutein içerir. Ayrıca folik asit, demir ve A vitamini yönünden zengin olduğu için vücudu temizler. Antioksidan özellikleri vücutlarımızda detoks etkisi yaratır, daha güzel ve genç görünmemizi sağlar. Brokoliyi buharda pişirmeyi deneyebilirsiniz. Böylece hem içerdiği fito-kimyasalları ve besleyici maddeleri kaybetmemiş olursunuz.

6- Ispanak:

Cildimizin en büyük düşmanı: Sağlıksız beslenme

Ispanak içinde bulundurduğu besin değerli açısından sağlığa faydalı bir sebze. İçeriğinde A, C, D ve K vitaminlerini bulunduran ıspanak ayrıca demir, iyot, potasyum, sodyum, bakır, çinko, lutein, kalsiyum, protein ve folik asit açısından da oldukça zengindir. Saç sağlığımıza, cilt sağlığımıza ve metabolizmamız için iyi gelen antioksidanlar içerir.

7- Badem:

Cildimizin en büyük düşmanı: Sağlıksız beslenme

E vitamini açısından zengin olan bu besin cildin yenilenmesinde, sıkılaşmasında, nemlenmesinde ve UV ışınlarından alınan zararlarda cildin kendini yenilemesinde önemli rol oynar.

8- Ceviz:

Cildimizin en büyük düşmanı: Sağlıksız beslenme

Antioksidan bakımından oldukça zengindir. Yoğun Omega-3 barındırır. Bu da cilt hücrelerinin güçlenmesini ve güneş hasarına karşı cildimizin savaşmasını ve cildimizin parlamasını sağlayarak cildin yağ bariyerlerini korur.

9- Avokado:

Cildimizin en büyük düşmanı: Sağlıksız beslenme

Doğal vitamin ve bitkisel yağ içeriği sayesinde herhangi bir ürünle karıştırılmadan da cilde uygulanması olumlu sonuçlar verir. Ezerek püre haline getirilen avokadoyu direkt cilde sürdüğümüzde cildin nemlendiğini, beslenip canlandığını, esneklik kazandığını görebiliriz. İçeriğindeki A, C, E vitaminleri sayesinde cildi güneşin zararlı ışınlarından korur, besler ve dış etkilere karşı daha güçlü hale getirir. Cildi temizler ve ölü hücrelerden arındırır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder