Op. Dr. Evrim Uçkunkaya Vücut germe ameliyatlarına ne zaman başvurmalıyız?
HABERİ PAYLAŞ

Vücut germe ameliyatlarına ne zaman başvurmalıyız?

Son yıllarda hareketsiz yaşam, aşırı karbonhidrat, şeker ve sağlıksız yağlar içeren yiyeceklerin yoğun olarak tüketilmesi, teknolojinin gelişimiyle neredeyse yerimizden hiç kımıldamadan yaşamımızı sürdürüyor olmamız, obezitede hızlı bir artışı beraberinde getirdi. Dünya genelinde her geçen gün daha da artan obez insan sayısı, açlık sıkıntısı çekenlerden çok daha fazla!

Üstüne üstlük aşırı karbonhidrat, yağ ve şeker içeren sağlıksız yiyeceklerin bağımlılık yapan bir etkisi de bulunuyor. Hareketsiz yaşamı benimseyen insanları da yeniden hareketli yaşama alıştırmak hayli güç! Bütün bunlar obeziteyi giderek yaygınlaştırırken, diyet ve sporla fazla kilolarından kurtulmayı da zorlaştırıyor. Kronik hastalıklarında eşlik ettiği verilemeyen fazla kilolar nedeniyle başvurulan mide ameliyatları, sağlık sorunun giderilmesinde başarılı sonuçlar verse de asıl sorun ve mücadele daha sonra başlıyor.

Haberin Devamı

Öncelikle şunun çok iyi anlaşılması gerekiyor: Obezite sorunlarının giderilmesi hiç de kolay olmayan uzun ve ciddi bir süreçtir. Kilo verme ya da mide ameliyatı sürecinden vücudun estetik olarak toparlanma sürecine kadar uzanan tüm aşamalar, ilgili uzmanlar tarafından dikkatle ele alınmalıdır. Mide küçültme konusunda uzman genel cerrah, vücut toparlama ameliyatlarında uzman plastik cerrah, obezite konusunda deneyimli bir beslenme uzmanı, obezite, yeme bozuklukları ve bağımlılık konusunda uzman bir psikiatr ve psikolog, spor hocası ve yaşam koçu gibi bu konuda bilgi ve deneyim sahibi olan uzmanların dâhil olmasıyla bu süreç sağlıklı bir şekilde yönetilebilir. Aşırı sigara içenler, psikiyatrik rahatsızlığı olanlar veya diyabet, yüksek tansiyon, ağır kansızlık gibi yüksek cerrahi risk taşıyan kişiler operasyona alınmadan önce risk yaratabilecek herşey minimuma indrilmelidir ve eğer bunlar kontrol edilemiyorsa ameliyata alınmamalıdır.

Aşırı kilolu kişilerin, bu kilolardan kurtulma sürecinde vücutlarında istenmeyen birçok deformasyon meydana gelebiliyor. Ameliyatla veya ameliyatsız olarak aşırı kilolar verildikten sonraki en önemli problem, vücutta cilt sarkmaları olarak karşımıza çıkıyor. Vücudun hemen hemen her kısmında; yüz, boyun, memeler, kollar, karın, popo, kalça, kasık ve uyluklarda sarkıklık ve gevşeklik meydana gelebiliyor. Kişinin yaşı, genetiği, yan hastalıkları, yaşam tarzı ve en önemlisi deri kalitesi bu deformasyonların büyüklüğünde önemli rol oynuyor. Verilen kilo miktarı arttıkça sarkma ihtimali de artabiliyor. Özellikle genç hastalarda kilo kaybederken yapılan spor ileri dönemdeki cilt sarkmalarını önemli ölçüde azaltıyor. Kilo veren kişilerde 3-4 beden küçülme olsa da bir süre sonra, neredeyse ciltleri bol gelebiliyor.

Haberin Devamı

Bedensel olarak, obezite ameliyatlarından sonra eseteik cerrahinin devreye girebilmesi için, kişinin kalp ve tansiyon değerleri, şeker ve tiroid problemleri, böbrek ve karaciğer fonksiyonları gibi faktörlerin tekrar sağlıklı hale dönmesi beklenmelidir. Kilo verme sürecinin diyet ve egzersizle desteklenmesi, ileriki dönemlerde kiloyu stabil tutmak, sarkmaları bir nebze de olsa sıkılaştırabilmek açısından önemlidir.

Haberin Devamı

Çok fazla kilo verme sonrası oluşan vücut şekil bozukluklarını gidermek için plastik ve rekonstrüktif cerrahinin uzmanlık alanı olan (Post-Bariatrik Cerrahi) yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem ile vücut sarkıkları tekrardan istenilen forma sokularak zayıflama sonrası oluşan istenmeyen sarkık görüntülerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Burada bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta, obezite cerrahisinden sonra kişileri bambaşka bir hayatın beklediğidir! Bu yüzden hastalar en başından multidisipliner olarak birçok doktor tarafından bilgilendirilmeli ve gelecek yeni hayatına uzmanlar tarafından alıştırlmalıdır. Fazla kilolardan kurtulma döneminin hemen ardından kişilerin deformasyona uğrayan akan fazla ciltleriyle savaşı başlar. Bu noktada kişileri ileride olabilecek ameliyatlar, yara izleri ve istirahat süreci hakkında önceden bilgilendirmek önemlidir. Vücut sarkıklarını toplarlama ameliyatları birçok etapta yapılmaktadır. Ameliyatlardan sonra yapılan işlemin büyüklüğüne göre hastanede kalış süresi 2 ile 5 gün arasında değişmektedir. Bu ameliyatlardan sonra vücudun 4 hafta boyunca bir korse ile desteklenmesi de şarttır. Germe işlemleri sonrasında yıllara bağlı olarak solabilen izler kalabilmektedir.

Post Bariatrik Cerrahi ile vücut şekillendirmede doğru zaman mide ameliyatlarından sonra 1- 1.5 yıl beklemektir. Kişiler, obezite ameliyatlından sonra ilk 6 ayda hızlıca kilo verecek, sonraki 6 ayda ise daha yavaş kilolarını vermeye devam edecektir. Hedeflenen kiloya ulaşılması yaklaşık bir yıl sürecektir. Burada önemli olan hedeflenen kilo değil, bu kiloyu en az 6 ay sabit tutabilmektir. Hedeflenen kilonun sabit kalması, planlanan germe ameliyatının gidişatını ve sonuçlarını etkileyecektir. Germe ameliyatından sonra kişi kilo vermeye devam ederse ciltte yine sarkmalar olacaktır. Ameliyatlardan sonra cilt kilo vermeyi 8 kiloya kadar tolere eder ama sonra yeniden sarkmaya başlar ve ameliyat boşuna yapılmış olur. Ya da kişi eski yeme alışkanlığına ameliyattan sonrada devam ederse yeniden kilo alma olacak, farklı deformiteler ve rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. Bu standartlar sağlandığında, kişinin isteğine ve sağlık durumuna göre düzeltme ameliyatları planlanmaya başlanmalıdır.

Obezite tedavisi sonrası uygulanan vücut şekillendirme operasyonları

• 360 derece Vücut Germe

• Abdominoplasti Karın Germe

• Popo Germe

• Mamoplasti Göğüs Dikleştirilmesi

• Jinekomasti

• Üst Kol Germe

• Üst Bacak Germe

• Alt Beden Germe

• Yüz Gençleştirme

• Genital Germe

• Sırt Germe

Sıradaki haber yükleniyor...
holder