Opr. Dr. Hande Akbaş 10 yıldan uzun süre kullanmayın
HABERİ PAYLAŞ

10 yıldan uzun süre kullanmayın

Doğum kontrol hapları hem istenmeyen gebeliklerden korunmada etkili hem de kadınların korkulu rüyası yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Ama bu ilaçların kesinlikle 10 yıldan uzun süre kullanılmaması gerekiyor...

Yeniden anne olabilir miyim?

34 yaşındayım, 16 Temmuz’da suni doğum ile 2.5 aylık bebeğimi aldırdım. Yeniden çocuğum olur mu? Ne zaman çocuğum olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her işlemin kendine özgü bazı riskleri bulunur. 10 haftalık gebeliğinizi sonlandırma kararınızın da doğal olarak birtakım olumsuz sonuçları olabilir. Yapılan işleme göre kanama, enfeksiyon ve rahim içi yapışıklık oluşma riski olabilir.

Haberin Devamı

Bunları anlamanın en kolay yolu sizi muayene etmek, gerekirse bir rahim filmi çektirerek rahim ve yumurtalıklarınızı görmektir.

İlaçlar kansere neden olur mu?

28 yaşındayım, 2 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Doğum kontrol hapının yan etkisi var mı? Bazıları kansere yol açtığını söylüyor, diğer yandan bazı hastalıklara engel oluyormuş. Hangisi doğru?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının kısa dönemde bulantı, baş ağrısı, memelerde ağrı gibi yan etkileri olurken uzun yıllar kullanımı sonrası (10 yıldan fazla) meme kanseri riskini arttırdığı saptanmıştır. Bu ilaçların kısa dönem yan etkilerine vücut hızla alıştığı için genç çiftlerde en çok tercih ettiğimiz korunma yöntemidir. Hem istenmeyen gebeliğe karşı koruması yüzde 99’a yakındır hem de yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltır. Kullanım sırasında 1-2 yılda bir ara vermek, 10 yıldan uzun süre kullanmamak kötü etkileri en aza indirdiğinden genellikle bu yöntem tercih edilir.

Akıntı ve kaşıntı var

23 yaşında, bakire kızım. Solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle doktor antibiyotik başladı. Akıntım olmazdı ama 2 gündür beyaz peynir kıvamında akıntı ve aşırı kaşıntı var. Bakire olduğum için muayene olamıyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süreli antibiyotik kullanımı sonrası sıklıkla vajinal bölgede mantar gelişebilir. Bunu bakirelerde bile görebiliriz. Size önerim bir kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olmalı ve mantar olduğunuzu kesinleştirdikten sonra ona yönelik ilaçlara başlamalısınız. Kısa zamanda tedaviye yanıt alacak ve rahatlayacaksınız, merak etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder