Opr. Dr. Hande Akbaş 2-3 ay kadar beklemek gerek
HABERİ PAYLAŞ

2-3 ay kadar beklemek gerek

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapıyla korundunuz ve anne olmak istiyorsunuz. Bu hapları bıraktıktan sonra 2-3 ay kadar bekleyin. 2 ay sonra bu ilacı hiç içmemiş birinin gebelik şansı ne kadarsa sizin de o kadar olur

Sağlıklı bebek için ne yapmalıyız?

Eşim kanser tedavisi için ilaçlar kullanıyor. Sağlıklı bir bebek için ne yapmalıyız? CEVAP Değerli okuyucum, eşinize çok geçmiş olsun. Keşke kemoterapiye başlamadan önce bir üreme tıbbı uzmanına başvursaydınız. İleride çocuk isteyecek olmanız nedeniyle hızlıca eşinizin yumurtalarını dondursaydınız da şimdi tedaviye başlamış olsaydınız. O zaman eşinizin yumurtaları etkilenmemiş olacaktı. Hastalık geride kaldığı zaman hamilelik için uygun olduğunda bu yumurtaları kullanılabilecekti. Şimdiyse kemoterapi hem yumurtalık rezervini etkilemiş hem de yumurtanın çekirdeğinde bazı kırıklar yaratarak birtakım genetik hastalıkların görülme riskini arttırmış olabileceğinden mutlaka üreme tıbbı uzmanına başvurarak muayene olun. Gebelik için şansınız ne, olursa ihtimal ne kadardır doktor tüm bunların bilgisini size eşinizi muayene ettikten sonra söyleyebilecektir.

[[HAFTAYA]]

Ne zaman gebe kalırım?


4 yıldır doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Ancak 1 ay oldu, hap kullanmayı bıraktım. Ne zaman hamile kalabilirim? CEVAP Değerli okuyucum, doğum kontrol ilaçlarını bıraktıktan sonra 2-3 ay içinde yumurtlama eski haline döner. 1-2 ay sonra bu ilacı hiç kullanmamış birisini her ay şansı ne kadarsa sizin de o kadar olacaktır. Sağlıklı bir çiftin her ay korunmadan hamile kalma ihtimali yüzde 20-25 civarıdır.

Tek yumurtam var


Yumurtalığın biri dış gebelik nedeniyle geçen yıl alındı. Şimdi ikinci çocuğu istiyoruz. Ama tek yumurtalık nedeniyle olmuyor. Bir de yeniden dış gebelik olacak diye korkuyorum. Tiroidim var. Bunun için doktora gitmem mi gerekiyor yoksa beklemem mi? CEVAP Değerli okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ama yumurtalıklarınızdan biri alındığı için yumurtalık rezerviniz azalmış olabilir. 6 ay içinde gebe kalamazsanız doktora başvurarak yumurta rezervinize baktırmalı, tüplerinizde ya da eşinizin sperm analizinde sorun olup olmadığına baktırmalısınız. Tiroid bezinizde de sıkıntı olduğunu yazmışsınız. Bunun için de endokrinoloji uzmanına başvurarak hamilelik planladığınızı söyleyip hormon düzeylerinize baktırın. Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde ufak da olsa tekrar dış gebelik gelişme ihtimali var. Bu nedenle ultrasona girmeli ve bebeğin rahmin içine yerleştiğinden emin olmalısınız. Takiplerinizi düzenli yaptırdığınız sürece korkacak bir şey bulunmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder