Opr. Dr. Hande Akbaş 32’nci haftada cinselliğe mola
HABERİ PAYLAŞ

32’nci haftada cinselliğe mola

Hamileyseniz ve her şey yolundaysa eşinizle ilişkiye girebilirsiniz. İlişkiden sonra 48 saat içinde yoğun kırmızı kanama olursa doktoru arayın. 32’nci haftada ise ilişkiye erken doğum riskini önlemek için ara vermek gerekir.

İlişkiye girilebilir mi?

30 yaşındayım ve 18 haftalık gebeyim. Acaba gebelik sırasında cinsel ilişkiye girilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz sorunsuz devam ediyorsa cinsel ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca yoktur. İlişkiden sonraki 48 saat içinde hafif pembemsi bir lekelenme olabilir, bu korkulacak bir durum değildir. Yoğun kırmızı kanama olması halinde ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 32’nci haftadan sonra erken doğum riskini önlemek amacıyla cinsel ilişki pek önerilmemektedir.

Haberin Devamı

Yanma ve ağrı var

38 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. 2 yıldır idrara çıkarken vajinam yanıyor. Eşimle de birlikte olamıyorum. Adetim yaklaştıkça yanma artıyor. Arada akıntım oluyor. Kadın-doğum uzmanı “Yara var” dedi. Bir sene önce dondurdum. Sıkıntılarım geçmedi. Üroloji uzmanı, enfeksiyon var dedi, sistoskopi yapıldı. Sonuca ulaşılamadı. Doğum yapmadım. Bazı uzmanlar, yarayı dondurmazsam erken doğum ve düşük riski olduğunu söylüyor. Bir kısmı da yara dondurulursa floranın bozulacağını anlatıyor. Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzında yara var dedikleri şey aslında kadınlarda uzun süren vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesine bağlı oluşuyor. Eğer sizden smear alındıysa ve temiz çıktıysa, eşinizle ilişki sonrası herhangi bir kanama yaşamıyorsanız rahim ağzınıza gereksiz bir müdahalede bulunulmasına izin vermeyin.

Yara ile erken doğum ya da düşük arasında hiçbir bağlantı yoktur. En önemli yaklaşım enfeksiyonu gidermek olacaktır. Bir de bu kadar ağrılarınızın arkasında endometriozis denilen yaygın pelvik ağrı yapan bir durum olabilir. Üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir kadın doğum hekimine başvurarak onun da fikrinizi almanızı öneririm.

Kabızlık arttı

7 aylık hamileyim, önceden de kabızlık sorunum vardı. Şimdi çok arttı. Geçen gün makatımdan kan geldi, doktora gittim. Basur oluşmuş. Çok acı çekiyorum, bana ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Önceden var olan kabızlık maalesef gebelikte daha da şiddetlenebiliyor. Sizin durumunuzda birçok hastada olduğu gibi basur oluşumuna yol açabiliyor. Gebesiniz, size çok fazla ilaç kullanmanızı önermem.

Keza kullandığınız bu ilaçlarla bağırsaklarınız daha da tembelleşebilir ve bu ilaçlara bağımlı hale gelebilir, onları kullanmadan dışkınızı yapamaz duruma gelebilirsiniz. Bu sebeple ben daha çok doğal yöntemlerle kabızlığı azaltmayı öneriyorum. Özellikle elma, kepek, buğday, bamya, kayısı, erik kurusu gibi yüksek lifli gıdalarla beslenmek ve tabii ki bol sıvı tüketmek sizi rahatlatacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder