Opr. Dr. Hande Akbaş 4-5 ay beklemek gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

4-5 ay beklemek gerekiyor

Dış gebelik erken dönemde fark edilirse kadına bir iğne yapılıyor ve gebelik kendiliğinden yok oluyor. Ama hemen hamile kalmak isterseniz bebekte bazı anormallikler görülebilir. Bu nedenle sağlıklı bir çocuk sahibi olmaları için çifte 4-5 ay korunmaları önerilir.

Anne olmak istiyorum

Dış gebelik geçirdim, enjeksiyon tedavisi gördüm. Yeniden gebe kalmak için ne yapmalıyım? Brokoli, soğan kürünün dış gebelikten korunmak için faydası olur mu? Yapılan enjeksiyon tedavisi mantarı da yok eder mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebeliğin nasıl tedavi edildiğine göre korunma süresi de değişiklik gösterir. Ameliyatla tedavi yapıldıysa genellikle kanda gebelik hormonu normale dönene kadar korunma öneririz. Sonraki, ilk adetle birlikte psikolojik olarak hazırsanız tekrar hamilelik düşünülebilir. Bazen erken dönemde yakalandığında kalçadan iğne şeklinde uygulanan bir ilaçla dış gebelik kendiliğinden yok olur. Bu iğne yapıldıysa yakın zamanda oluşacak bir hamilelikte bebekte anormalliğe yol açacağından çiftlerin bu ilaç sonrası en az 4-5 ay korunmaları önerilir. Brokoli ya da soğan kürünün dış gebeliği önlediğine dair herhangi bir bilimsel yazı yoktur. Ayrıca bu enjeksiyon mantarı yok etmediği gibi bağışıklık sistemini de bir miktar zayıflatır. Mantar gelişme riskini de arttıdığından mantarın tedavisi için mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Niye gebe kalamıyorum?

2 yıllık evliyim, 35 yaşındayım. Çocuğumuz olmuyor. Rahim filminde bir tüpümün tıkalı olduğu söylendi. Hamile kaldım. Ama bebek gelişmediği için kürtaj oldum. Bunun nedeni nedir? 6 ay geçti ama gebe kalamadım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerden biri fonksiyon görmese bile diğer tüp ile hamilelik oluşabilir. Nitekim gebe kalmışsınız. Yaşınız 35 olduğu, bir tüpünde zaten sorun bulunduğu ve kürtaj sonrası 6 ay geçmesine rağmen tekrar gebelik oluşmadığı için artık daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek merkezine başvurmanızı öneririm.

Kanamam sürüyor

2 ay önce kürtaj oldum. Hâlâ kanamam var. 36 gün oldu, arada kesiliyor ama sonra yine başlıyor. Doktoruma gitti, ultrasonla baktı, herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ultrasonla işlemi yapan doktor bakmalı ve içeride parça kalmadığından emin olmalıdır. Kürtaj işlemi sonrası bitmeyen kanamalar en sık içeride bebeğe ait dokuların kalmasından kaynaklanmaktadır. Nadiren enfeksiyonlar da bu duruma sebep olabilir. Bir de kürtaj materyalinin patolojisine bakılmalı ve kanda gebelik hormonunun (bhcg) 5’in altına indiğinden emin olunmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder