Opr. Dr. Hande Akbaş 40 yaşından sonra mamografi şart
HABERİ PAYLAŞ

40 yaşından sonra mamografi şart

Sekiz kadından 1’inde görülen meme kanserinin erken tanısı için en etkili yol mamografi. Memede şüpheli lezyon yoksa kadınlara 40 yaşından sonra önerilen mamografi memelere zarar vermez, endişelenmeyin.

Çikolata kisti tehlikeli mi?

29 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Çikolata kistim var. Doktorum alınması gerektiğini söyledi. Çikolata kistleri çıkarılma ameliyatlarının riskleri nelerdir? Kötü huylu olma ihtimali var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç, kist boyutunuz büyük değilse ve çocuğunuz yoksa zorunda kalmadıkça çikolata kistlerine müdahale etmeyi tercih etmeyiz. Yumurtalıklarınıza yapılacak her müdahale yumurtalık rezervinizi de etkileyebileceğinden ileride çocuk sahibi olmak istediğinizde problem yaşayabilirsiniz. Çikolata kistleri zemininde gelişen nadir kanser tipleri vardır. Ama bunun görülme ihtimali çok düşüktür. Eğer kistler hızlı büyüyorsa, dopler ultasonografi veya MR’da şüphe varsa o zaman çıkarılıp patolojiye gönderilmesi doğru olacaktır.

Haberin Devamı

Kanama oluyor

Bir yıldır korunmuyoruz. 2 ay önce kimyasal gebelik yaşadım. Birçok doktora gittim, yumurtalıklarım ve hormonlarımda sorun yokmuş. Eşim sperm testi yaptırdı, orada da sıkıntı yokmuş. Hâlâ bekliyorum. Yumurtlama günlerimde kanama oluyor ve bazen 1 hafta sürüyor. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlama günlerinde bazı kadınlarda leke şeklinde 1 gün süren kanama görülebilir. Ama bu durum kesinlikle 1 hafta sürmez. Size önerim jinekolojik bir ultrason yaptırarak rahminizin içinde polip, myom gibi yer kaplayıcı ve lekelenmeye neden olabilecek bir yapı var mı mutlaka baktırmanız. Rahim filmi çekilmediyse çektirmenizi öneririm. Bu filmle de rahim içi ve özellikle tüpleriniz değerlendirilebilecektir. 2 ay önce hamile kalabilmişsiniz. Panik yapmadan bu tetkikleri yaptırdıktan sonra konuşmak iyi olur.

Memelere zarar verir mi?

40 yaşındayım. Mamografi çekimi esnasında uygulanan sıkıştırma işlemi memelere zarar verir mi? Yani deformasyona neden olur mu? Sarkma yapar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mamografi memede şüpheli bir lezyon gözlenmediği müddetçe 40 yaş sonrası yapılmasını önerdiğimiz meme kanseri tarama yöntemidir. Çekilme sırasında sıkıştırma çok abartıldığı kadar acı verici olmayıp meme yapınızda hiçbir soruna yol açmayacaktır. 40 yaşından sonra yaşa bağlı bazı meme deformasyonları, sarkma zaten başlar. Mamografinin estetik etkilerinden çok 8 kadında 1 görülen meme kanserinin erken tanısı için mamografi yöntemini bir sorun çıkmadığı sürece 2 yılda bir muhakkak yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder