Opr. Dr. Hande Akbaş Adet dönemi yaklaştıkça
HABERİ PAYLAŞ

Adet dönemi yaklaştıkça

Adet dönemi yaklaştıkça kadında duygu durum değişiklerine rastlanır. Bu dönemde kadın daha hassas, duygusal olabiliyor, bu normal. Ama ağlama nöbetleri, sürekli gerginlik hali gibi sorunlar varsa uzmana gidin. İlaç ve psikoterapi işbirliğiyle sıkıntıdan kurtulabilirsiniz.

Çok sıkıldım

3 yıldır çocuk istiyoruz. Bir kez düşük, bir kez dış gebelik geçirdim. Sağ tüpümü aldılar. Yumurtlama için ilaç verdiler, iğne yapıldı. Bu ilaçları 2 ay kullandım, 5.5 santimlik bir kist oluştu. Doktor “Normal, doğum kontrol hapı ile yok ederiz” dedi. Çok sıkıldım. Eşimin sperm sayısı 20 milyon çıktı. Ne yapmamızı önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle rahim filmi çektirmenizi öneririm. Rahim ve tüpleriniz incelenerek düşük ya da dış gebeliği açıklayacak bir sorun var mı araştırılmalı. Ayrıca sizin ve eşinizin genetiğine bakılmalı, anormal bir durum var mı ortaya konulmalı.

Bunlar normal gelirse yumurtlama hapları v.s ile vakit kaybetmek yerine üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana başvurarak aşılama veya daha sonraki adımlara geçebilirsiniz. Eşinizin sperm sayısı normal sınırlarda.

Aşırı kanama var, normal mi?

6 ay önce sezeryanla doğum yaptım. İlk defa adet gördüm, aşırı kanamam var, normal mi? Baş dönmesi de başladı, 3 gün oldu. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanamanızın aşırı olması normal değil. Baş dönmesi belki de kansızlığa bağlı olabilir. Bunun için de bazı kan tetkikleri gerekir. Size önerim kapsamlı bir sağlık kuruluşuna başvurarak önce muayene olmanız, doktorunuzun önereceği tetkikleri yaptırmanız.

Sebebi hormonlar mı?

29 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adetim yaklaştıkça çok sinirli oluyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet yaklaştıkça ortaya çıkan duygu durum değişikliklerine premenstrüal sendrom denir. Kadınların bu dönemde normalden fazla hassaslaşması veya duygusal olarak daha durgun olmaları normal kabul edilir.

Ama hayatınızı zorlaştıracak kadar gerginlik, başkalarına patlayacak kadar mutsuzluk ve ağlama nöbetleri varsa o zaman bir uzmana başvurmanızı öneririm. Yaşam şeklinizde bazı değişikliklerle, ilaç ve gerekirse psikoterapiyle bu durum kontrol altına alınabilir.

Haberin Devamı

Nişanlıma geçti

28 yaşındayım. 2 senedir vajinal mantarım var. 4 doktora gittim. Smear testi ve kültür yaptılar. İkisi de iyi çıktı, fitil ve hap verdiler, geçmiyor. Her hafta atak geçiriyorum. Nişanlıma da geçti. Yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, sık tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonlarının altında bazen şeker hastalığı gibi hastalıklar yatabiliyor. Size önerim sadece kadın doğum muayenesi yerine dahiliye uzmanına başvurarak genel bir check up’a girmenizdir.

Ayrıca bazı mantarlar da verilen antifungal ilaçlara dirençli olabileceğinden üreyen mantara yönelik antibiyogram yapılması doktorunuzun doğru ilacı seçebilmesi açısından önem taşır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder