Opr. Dr. Hande Akbaş Adet düzeninde bozulma, kanamada artış varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzeninde bozulma, kanamada artış varsa...

Haberin Devamı

Rahmin iyi huylu tümörü olan myomun en sık yaptığı şikayetler karın ağrısı, şişkinlik, adet düzeninde bozulma ve kanamada artıştır. Myomların tedavisi yerleştikleri yere ve boyutlarına göre planlanır...

1 ayda 3 kez adet gördüm

42 yaşındayım. Geçen ay 3 kez adet gördüm. Bu kadar sık adet görmem erken menopozun belirtisi olabilir mi? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozun ülkemizde ortalama yaşı 51-52 olmakla birlikte sizin genetik özelliklerinize bağlı olarak daha erken ortaya çıkabilir. Siz muhtemelen perimenopoz dediğimiz menopoz öncesi durumu yaşıyorsunuz.

Yani yumurtalık rezerviniz çok azalmış ancak vücudunuzdaki östrojen yani kadınlık hormonu üretimi tam bitmemiş haldedir. Bu durumun ortaya çıkması için en doğru yol adetinizin 3’üncü günü bir jinekoloji uzmanına başvurarak kanda birtakım hormon düzeylerinize baktırmanızdır.

Ameliyat olsam mı?

43 yaşındayım. 4-5 aydır adet kanamalarım düzensiz. Doktor myom olduğunu söyleyip ameliyat olmamı önerdi. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom rahmin iyi huylu tümörü olup en sık bulgusu kasık ağrısı, karında şişkinlik, adet miktarında artış ve düzeninde bozulmadır. Yerleştikleri yere ve boyutlarına göre farklı bulgu verirler ve tedavileri de farklıdır. Rahmin dış tabakasına yerleşmiş myomlar 5 santim oluncaya kadar takip edilir.

Hızlı büyüme varsa, kişi karın ağrısından rahatsızsa kapalı ameliyat ile çıkarılır. Adet miktarında artışa neden olan myomlar sıklıkla rahmin iç tabakasına yerleştiklerinden 1-2 santimken bile bulgu verirler. Bu nedenle çok büyümesine izin verilmeden ve aşırı kanamaya bağlı kansızlık gelişmeden histeroskopi denilen rahmin içine alttan kamerayla girilmesi ameliyatıyla çıkarılır. Myomunuz kansızlığa sebep olacak kadar kanamaları arttırdıysa bu ameliyatı olun.

Anne olabilir miyim?

27 yaşında kadınım, hamile kaldım ama bebeği aldırdım. Kürtaj sırasında doktor bana rahmin ters olduğunu söyledi. Ama önemli değilmiş. Yeniden hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahmin ters olmasıyla gebe kalmanız arasında hiçbir olumsuz ilişki yok. Tekrar hamile kalabileceğinizi düşünüyorum. Ama 1 yıl denemenize rağmen gebe kalamazsanız, o zaman geçirdiğiniz kürtaj herhangi bir enfeksiyon ya da yapışıklığa neden olmuş mu diye rahim filmi çektirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder