Opr. Dr. Hande Akbaş Adet düzeninde bozulma kanamada artış varsa
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzeninde bozulma kanamada artış varsa

Rahmin iyi huylu tümörü olan myomun en sık yaptığı şikayetler karın ağrısı, şişkinlik, adet düzeninde bozulma ve kanamada artış. Myomların tedavisi yerleştikleri yere ve boyutlarına göre planlanır.

Ameliyat olsam mı?

42 yaşındayım. 4-5 aydır adet kanamalarım düzensiz. On gün önce doktora gittim. Myom varmış, ameliyat önerdiler. Tehlikeli midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom rahimin iyi huylu tümörü olup en sık bulgusu kasık ağrısı, karında şişkinlik, adet miktarında artış ve düzeninde bozulmadır. Yerleştikleri yere ve boyutlarına göre farklı bulgular verirler ve tedavileri de farklılık gösterir. Rahimin dış tabakasına yerleşmiş myomlar genellikle 5 santim oluncaya kadar takip edilir. Hızlı büyüme varsa, kişi karın ağrısından rahatsızsa genellikle kapalı ameliyat ile çıkarılır.

Haberin Devamı

Adet miktarında artışa neden olan myomlar sıklıkla rahmin iç tabakasına yerleşir, 1-2 santimken bile bulgu verebilirler. Bu nedenle çok büyümesine izin verilmeden ve aşırı kanamaya bağlı kansızlık gelişmeden histeroskopi denilen rahimin içine alttan kamerayla girilmesi ameliyatıyla çıkarılır. Myomunuz kansızlığa sebep olacak kadar kanamaları artırdıysa bu ameliyatı olun.

Akıntı geçmiyor

Çok akıntım oluyor, kokulu. Fitil kullanıyorum, geçmiyor. Şimdi de kahverengi akıntı var. Birkaç gün önce adet gördüm, ondan mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süreli kronikleşen enfeksiyonlarda uzun tedavi yapıyoruz. Tedavi bitiminden 3 gün sonra mutlaka her hastamı enfeksiyon geçmiş mi yoksa yeniden bir kür daha ilaç vermek zorunda mıyız anlamak için kontrole çağırırım. Lekelenmeniz adet bitiminden de olabilir, enfeksiyondan da olabilir.

Bebeğime zararı var mı?

4 aylık bebeğim var. Ertesi gün hapı kullanmak zorundayım. Acaba bebeğime etkisi olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, asla emzirirken ertesi gün hapı kullanmayın. Doktorunuza başvurun.

Taktıralı 15 yıl oldu

37 yaşındayım. 10 yıllık spiral taktırmıştım. Ama 15 yıl oldu, duruyor. Herhangi bir şikayetim yok. Ne dersiniz? Bir sakıncası var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spirallerin bilimsel ömrü 5 yıl olup bundan daha uzun kullanılmaları halinde istenmeyen gebelik, adet düzensizlikleri sık rastlanan şikayetler arasındadır. Ayrıca bu kadar uzun süreli yapılmadığı için spiralin fiziki yapısında da yıllar içinde değişiklikler olup çıkarılmak istendiğinde ipinin bulunamaması, kopması veya spiralin rahmin iç duvarına gömülmesi gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Bu nedenlerle ameliyat olmanız bile gerekebilir. Size önerim bir an önce eski spiralinizi çektirip yerine yenisinin takılmasını sağlamanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder