Opr. Dr. Hande Akbaş Ailede erken menopoz varsa riskiniz yüksek
HABERİ PAYLAŞ

Ailede erken menopoz varsa riskiniz yüksek

Zamanından önce adetin son bulması anlamına gelen erken menopoz genetik bir durum. Ailenizde erken adetten kesilme varsa sizin de riskinizi yüksektir. Kadın doğum uzmanına başvurarak önlem almaya çalışın.

Kanser riski varmış

33 yaşında kadınım. 2 çocuğum var. 3 yıldır doğum kontrol haplarıyla korunuyordum. Ama 1 yıldır 3 ayda bir yapılan iğnelerle korunuyorum. Bu iğnelerin sorun yarattığını, ileride kansere neden olduğunu öğrendim. Acaba bu doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon içeren tüm doğum kontrol ilaçlarının bazı yan etkileri bulunmaktadır. Uzun süreli kullanımlarda kanser riskini arttırmak da bunlar arasında yer alır. Ancak kısa süreli kullanımlarda bu etki çok fazla olmadığından ve bu metodların gebeliği engelleyiciliği yüksek olduğundan tercih edilir. 3 ayda bir yapılan iğnelerin daha sık rastlanan yan etkisi adet düzensizlikliğidir. Hastaların çoğu bu nedenle iğne kullanmayı bırakır. Eğer sizde böyle bir şikayet yoksa bu yöntemi kullanmaya devam edebilirsiniz. Tek önerim düzenli olarak jinekoloji muayenesi olmanız ve meme ultrasonu yaptırmayı ihmal etmemeniz.

Haberin Devamı

Erken menopoza mı gireceğim?

28 yaşındayım. Bizim ailede erken menopoz var. Anneannem ve annem 30’lu yaşların sonunda menopoza girmiş. Ben de menopoza erken girer miyim? Girmemek için neler yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ailenizde bu kadar fazla sayıda kadında erken menopoz görülmüş olması nedeniyle ne yazık ki siz epey risk altındasınız. Bu tamamen genetik bir durum olduğundan şu anda menopoza girmemek için yapabileceğiniz bir şey yoktur. Sadece girme ihtimalinizin farkında olmanız sebebiyle gecikmeden doktora başvurabilirsiniz. Yumurtalıklarınızı da olası bir menopoz durumu gerçekleşmeden önce dondurabilirsiniz.

Mide bulantım çok oluyor

26 yaşındayım, hamile kalıyorum ama bebeğimi mide bulantıları ve kusmalar sonucu alıyorlar. İki kez başıma geldi. Tahlillerin tümü yapıldı ama sonuç çıkmadı. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mide bulantısı ve kusma gebelikte sık rastladığımız şikayetler arasındadır. Kusmalar vücutta sıvı dengesizliğine neden olup böbrek yetersizliğine neden olmadıkça sırf kusma var diye gebelik sonlandırılmaz. En sık tiroid fonksiyon bozukluklarında bulantı ve kusma daha şiddetli ve uzun sürdüğünden öncelikle sizde bu devre dışı bırakılmalı. Ayrıca bir sonraki gebeliğinizde belki bu dönemi hastanede yatıp gerekli ilaçlarla geçirirseniz bir daha gebeliği sonlandırmanıza gerek kalmayacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder