Opr. Dr. Hande Akbaş Akıntı, yüksek ateş, karın ağrısı varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Akıntı, yüksek ateş, karın ağrısı varsa...

Kadınların şikayetçi olduğu vajinal enfeksiyonlar kısırlığa neden olmaz. Ama enfeksiyona yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı ve kötü kokulu akıntı da eşlik ederse o zaman çok dikkat olunmalı. Çünkü bu durum tüpleri ve rahmi etkileyebilir.

Nedeni enfeksiyon mu?

4 yıllık evli kadınım. 10 aydır korunmuyoruz ama çocuğumuz olmuyor. Doktorlar enfeksiyon ve rahimde yara olduğunu söyledi. Acaba bu yüzden mi çocuğum olmuyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyon ve rahim ağzındaki yara genellikle kısırlığa neden olmaz. Çoğunlukla kötü kokulu akıntıyla rahatsızlık verir. Enfeksiyona ateş, şiddetli karın ağrısı eklenirse o zaman tehlikeli boyuta varıp rahim ve tüplerinizi etkileyerek çocuk sahibi olmanıza engel olabilir. Yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı, kötü kokulu akıntı üçlüsü olmadığı sürece tek başina vajinal enfeksiyon kısırlık nedeni olmaz. Rahim ağzınızda olduğu söylenen yara da uzun süren tedavi edilmemiş vajinal enfeksiyondan kaynaklanır. Enfeksiyonun giderilmesiyle yara zaman içinde iyileşir. 35 yaş ve üzerindeyseniz çiftler 6 ay içinde istemelerine rağmen gebe kalamazlarsa uzmana başvurmalarını öneririz. Yaşınız 35 altındaysa o zaman 1-2 ay daha kendi kendinize deneyin. Gebe kalamazsanız o zaman olumsuz durum var mı baktırın.

Haberin Devamı

1 haftadır geliyor

Çatlatma iğnesi yapıldı. Adet günümden 12 gün önce lekelenme oldu. Şiddetli sancı ve pembe renkle başladı ve şu anda kahverengi. 1 haftadır geliyor bazen de siyahımsı. Bu yerleşme kanması denilen şey olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim kanda gebelik testi yaptırarak hamilelik oluşmuş mu emin olmanız. Hamilelik varsa düşük tehditi yaşıyor olduğunuzdan doktorunuza danışın. Gebe değilseniz o zaman yakında adetiniz başlayacak demektir. Bu ay hormon iğneleri kullandığınız için adetiniz beklenenden erken başlayabilir.

Neden olmuyor?

25 yaşındayım. 5 aylık evliyim ama çocuğumuz olmadı. Cinsel ilişkiden sonra spermlerim neredeyse tamamı geri geliyor. Bundan korkuyoruz, sebep bu olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin yaşı genç ve 5 aylık evlisiniz. Meninin bir kısmının ilişki sonrası geri gelmesi normal bir durum olup herkeste gözlenir. Milyonlarca sperm içerisinden sadece birine ihtiyaç olduğundan geri gelenler size endişe vermesin. 5 ayda gebe kalamamış olmanız kısır olduğunuzu göstermez. Size önerim, birkaç ay daha kendi kendinize denemeniz. Olmuyorsa belki ilk sperm analizi yaptırarak sperm yeterli mi ona bakmakta fayda var. Diğer derin araştırmalar için henüz erken olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder