Opr. Dr. Hande Akbaş Anne karnında tespit edilir
HABERİ PAYLAŞ

Anne karnında tespit edilir

Kan uyuşmazlığında anneye iğne yapılıyor. Doğum ya da kürtaj sonrası iğne yapılmadıysa sonraki gebeliğinizde dikkatli olun. Bebeğin kan grubunun negatif mi yoksa pozitif mi olduğu artık anne karnında öğreniliyor. Sıkı takipte kalın ve bunu doktorunuza hatırlatın.

İğne yaptırmadım

24 yaşındayım. 6 haftalık ilk gebeliğimde kürtaj oldum ve kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmadım. Kan grubum 0 rh negatif. Eşiminki A rh pozitif. Sonraki gebelikte sorun olur mu? Ne yapmalıyıım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, annenin kan grubu rh negatif olması halinde mutlaka kürtaj sonrası bebeğin rh pozitif olduğu varsayılarak işlem sonrası uyuşmazlık iğnesi yapılır. Bu iğnenin kürtaj ya da doğum üzerinden uzun süre geçtikten sonra artık yapılmasının önemi kalmaz. Bu konuda yapabileceğiniz en doğru yaklaşım tekrar hamile kaldığınızda sizi takip edecek kadın hastalıkları ve doğum uzmanına geçmişte yaşadığınız bu olayı anlatmanızdır. Sonlandırılan gebeliğiniz sizin gibi rh negatif ise bir sonraki gebeliğinizde bebeğinizde sorun olmaz. Ama rh pozitifse, iğne yapılmamış olduğundan bir sonraki bebeğiniz etkilenebilir. Sizin yüksek riskli gebelikler ünitesinde takip olmanız gerekir. Artık doğumdan önce de anne karnında bebeğinizin rh negatif mi yoksa pozitif mi olduğu öğreniliyor. Bu tetkiki bir sonraki gebeliğin erken döneminde yaptırmanız önemli.

Haberin Devamı

Acaba durum iyi mi?

Tüp bebek tedavisine başladım. İğnenin 4’üncü günü, adetimin de 7’nci günü kontrole gittim. Sağda 6, solda ise 2 tane 6.9 mm yumurta varmış. Sizce durum nasıl? 4’üncü güne göre yumurta büyüklüğü iyi mi? E2 sonucum 84 çıktı. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebek tedavisi sanattır. Sadece bilgi yetmez aynı zamanda tecrübe de gereklidir. 4 günlük hormon kullanımına rağmen östrojen seviyesi beklediğimiz düzeyin çok altında kalmış. Bunun iki açıklaması olabilir. Ya size başlanılan doz iyi ayarlanamamış ve buna bağlı olarak yumurtalık cevabınız yetersiz kalmıştır. Ya da yumurta rezerviniz o kadar azalmış ki artık hormon ilaçlarına yeterince cevap veremeyecek kadar zayıftır. Sizi görüp muayene etmeden bu sorunuza cevap verebilmek çok zor.

Haberin Devamı

Sperm bulunamadı

5 yıllık evliyim. Evliliğimizin 2’nci yılında eşimde azosperm olduğunu öğrendik. 3 yılda 2 kere TESE yapıldı, ikincide 1 sperm hücresi bulundu. Transfer yapıldı ama olmadı. 3’üncüde de bulunamadı. Doktor 4’üncüyü yapmadı. Çok yorulduk. Eşim 36, ben 35 yaşındayız. Ne yapacağız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, maddi manevi ne kadar yıprandığınızı tahmin edebiliyorum. Üroloji uzmanı meslektaşıma kesinlikle katılıyorum, son 2 TESE işleminde ne yazık ki sperm hücresine rastlanmamış olduğundan 4’üncü işlemin yapılması eşinizin erkeklik fonksiyonlarının da bozulmasına neden olacağından başka alternatiflere yönelmenizi ya da bu sayfayı kapatmanızı öneririm. Alternatifler arasında evlatlık için başvurmak ya da yurt dışına gitmek bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder