Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olma şansını kaybetmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Anne olma şansını kaybetmeyin

Haberin Devamı

Kemoterapi gören kadının yumurtalık fonksiyonları olumsuz etkileniyor, erken menopoz ortaya çıkıyor. Tedaviden önce kadına yumurtalarını dondurmayı öneriyoruz. Böylece anne olmak istediğinde gebelik şansını kaybetmiyor...

Acaba bu artış normal mi?

30 yaşındayım, kan testi yaptırdım, sonucu 10 çıktı. 2 gün sonra 25 çıktı. Sizce bu artış normal mi yoksa az mı artıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eğer gebeliğiniz tüp bebek değil, kendiliğindense bu ay geç yumurtlamış olabilir ve yeni tutunan bir gebeliğe sahip olmuş olabilirsiniz. Bu taktirde artışlar normal olup 2 hafta içinde jinekolojik ultrasona başvurmanızı öneririm. Bu test sonucu tüp bebek sonrasıysa başlangıç değeri epey düşük gelmiş. Ama halen artmaya devam ettiği için dış gebelik olabilme ihtimali de göz önünde tutularak sıkı takip edilmeniz önemlidir.

Kemoterapi görmüştüm

2010 yılında hastalığım nedeniyle kemoterapi gördüm. 35 yaşındayım. 10 yıllık evliyim ama çocuğum olmuyor. Kemoterapi gördüğüm için erken menopoz tanısı konuldu. Geçen ay hormon testi yaptırdım, FSH değerim 67 çıktı. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ne yazık ki kemoterapinin yumurtalık fonksiyonları üzerine ciddi olumsuz etkileri var. Nitekim sizde de erken menopoza neden olmuş. FSH 67 değeri sizin şu an için yumurtalıklarınızın çalışmadığını göstermekte olup yumurta üretmediğiniz için tüp bebekle bile gebelik şansınızın olmadığını ifade eder. Artık sizin durumunuzda olan hastalara kemoterapi başlanmadan önce yumurta dondurma önerilerek hastalık kontrol altına alındıktan sonra kadının gebelik şansının devam etmesi amaçlanmaktadır. 15 yıl önce böyle bir yöntem olmadığı için size önerilmemiş. Bu konuyla ilgili ülkemizdeki yasal kısıtlamalar nedeniyle size artık ancak yurt dışında yardım edilebilir.

Bebeğe zararı var mı?

Alışverişlerinde X-ray cihazlarının 12 haftalık hamile eşime ve bebeğe zararı var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanılanın aksine alışveriş merkezlerinde altından geçilen yer x ray cihazı olmayıp metal dedektörüdür. Çantalarımızı koyduğumuz korunaklı kapalı alanda X ray mevcut. Buradan geçmediğinize göre alışveriş merkezlerinde eşiniz korkmadan metal dedektöründen geçebilir. Çünkü bunun bebeğinize herhangi bir zararı olduğu saptanmamıştır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder