Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmak için vakit kaybetmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmak için vakit kaybetmeyin

Yumurtalık rezervi bazı kadınlarda azalma gösteriyor. Özellikle 37 yaşından sonra her kadında bu rezerv azalmaya başlıyor. Bu nedenle anne olmak istiyorsanız vakit kaybetmeyin.

Hamile kalır mıyım?

FSH değerlerim 8.59 çıktı. Bunu düşürmek için ne yapmalıyım? Yumurta güçlendirici verilemez mi? Bir de bu değer her ay artar mı? Biz korunmuyoruz, hamile kalacak mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz FSH değerinde olumsuz yön yok. FSH 12’e hatta bazen 15’e kadar rezervin kötü olduğunu gösteren bir bulgu olarak kabul edilmez. Yumurtalık rezervi azaldığı zaman yapılacak bir şey yoktur. Ama FSH 8 ile, eşinizde sorun yoksa gebe kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

FSH değeri yaş ilerledikçe artar, özellikle 37 yaşında sonra biyolojik olarak yumurtalık rezervi her kadında azalır. Sizde eşlik eden başka bir sorun yoksa, kendi kendinize deneyin. Bir yıl içinde gebe kalamazsanız o zaman doktora başvurun. Şu anda sadece FSH 8 ile endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Adet gecikmesi yapar mı?

Polikistik over hastasıyım. Adet görmek için ilaç alıyorum. Bir yıldır çocuk istiyoruz. İlacı bıraktım, 3 ay adet olmadım. Doktor “Doğal yolla deneyin” dedi, olmadı. Sonra 2 kez aşılama yapıldı. Yeni bir doktorum var. Rahim filmi çektirdim. Bu da adet gecikmesi yapar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebek konusunda deneyimli kadın doğum uzmanlarına gitmediğiniz zaman hem vakit hem de para kaybetmektesiniz. Sizin polikistik over sendromunuz var, bu durumun iyi yönetilmesi gerekir. İki kez aşılamayla sonuç alınamamış. Bence artık tüp bebek gibi sizin durumunuzda hamilelik şansı daha yüksek bir yönteme geçmek gerekir. Rahim filmi çekilmesi adet düzensizliği yapmaz.

Bu durum da polikistik over sendromunuzdan kaynaklanır. Size ve eşinize bu zamana kadar yapılan tüm tetkiklerle deneyimli bir doktora başvurun.

İlaçların faydası yok

27 yaşındayım. Benim sorunum idrar yolu enfeksiyonu. Cinsel organımda sürekli yanma oluyor. Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum. İlaç tedavisi görüyorum ama şimdilik bu ilaçların faydası olmadı. Nelere dikkat etmem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süreli idrar yolları enfeksiyonlarının altında öncelikle başka bir sorun yatıp yatmadığı araştırılmalı. Sebep giderilmediği sürece istediğiniz kadar ilaç kullanın enfeksiyon tekrar eder. Size önerim, öncelikle bir üroloji uzmanına başvurmanız, böbreklerinize ve idrar torbanıza detaylı baktırmanız.

Haberin Devamı

Bazen taş, küçüklükte geçirilmiş böbrek enfeksiyonları, doğumsal idrar yolları anomalileri buna neden olabilir. Bazen diyabet bile sık tekrarlayan sistit sebebidir. Ayrıca tedavi için körlemesine antibiyotik başlamak yerine idrar kültürü yaptırarak o mikroba duyarlı antibiyotiğin seçimi büyük önem taşır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder