Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmayı ertelemeyin
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmayı ertelemeyin

Kadınlar iş, kariyer, daha iyi şartlar derken bazen anne olmayı fazla erteliyorlar. Ama unutmamak gerekiyor ki doğurganlık 37 yaşından sonra giderek azalmaya başlıyor.

İlacı içeyim mi?

25 yaşındayım, 5-6 aydır gebelik için uğraşıyorum. 31 günde bir adet görüyorum. Adetimin 3’üncü günü yapılan hormon testlerinin sonuçlarını yazıyorum. Doktorun verdiği ilaçlardan endişeliyim. Böbreklerimde hidronefroz var. Bu ilacı kullanabilir miyim? Ve hormon değerlerim gebe kalmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetleriniz düzenli ve yaşınız genç. Kan sonuçlarında görüldüğü üzere tiroid beziniz yavaş çalışıyor ve bu sebeple doktorunuz size tiroid ilacı vermiş. Lütfen doktorunuz “kes” demedikçe düzenli kullanın. Bahsettiğiniz diğer ilacın içerik maddesi metformin olup böbreklerinde sorun olana hastalara zorunda kalmadıkça kullanmayı tercih etmediğimiz bir ilaç.

Haberin Devamı

Öncelikle bir nefroloji uzmanına başvurarak böbreğinizdeki hidronefrozun hamile kalmanıza engel bir durum oluşturup oluşturmadığından emin olun. Henüz 5-6 aydır gebe kalmayı deniyorsunuz. Nefrolog aksini söylemezse birkaç ay daha kendi kendinize deneyin. Hamile kalamadıysanız o zaman gerekli araştırmanın yapılabilmesi için üreme tıbbı alanında uzman bir doktora başvurun.

Gebeliğe engel mi?

Bir yıllık evliyiz ve korunuyoruz. Bir yıl daha korunmak istiyoruz. Bu kadar süre korunmamız gebeliğe engel mi? Yumurta tembelleşir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı ve yumurtalık rezervinizi bilmiyorum. Normal şartlarda kadın ve erkekte herhangi bir problem yoksa 1 yıl daha korunmanız gebe kalamanız açısından hiçbir sorun yaratmayacaktır. Tabii ki bu söylediğim durum kadın yaşının 37’nin altında olduğu koşullar için geçerlidir. Çünkü bu yaştan sonra kadınlarda üretkenlik giderek azalmaya başlar. Dilerseniz önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olarak yumurta rezerviniz hakkında bilgi alıp beklemenizin engel olup olmayacağını daha net öğrenebilirsiniz.

Ancak unutmamalısınız ki şu an ne kadar normal olsa bile tüm kadınların yaşla beraber yumurta rezervi azalmaya başlar.

Haberin Devamı

Kanama bitiyor

29 yaşındayım, düzensiz adet görüyorum. Yumurtalığımın çalışmadığını söylediler. Verdikleri ilaçlar da fayda etmedi. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum, içince adet görüyorum. Bırakınca kanama kesiliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anlaşıldığı kadarıyla genç yaşta yumurtalık fonksiyonlarınız azalmış. Ailenizde birilerinde de bu durum mevcut ve genetik olarak siz bunu almışsınız. Düzensiz de olsa adet görmeniz henüz menopoza girmediğinizi gösteriyor. Dolayısıyla yumurtalık rezervinizin son durumuna ultrasonla bakılmalı. Yumurta gözüküyorsa ve evliyseniz menopoza girmeden, bir an önce tüp bebek yaptırarak çocuk sahibi olmaya çalışmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder