Opr. Dr. Hande Akbaş Anne ve bebek riske atılmamalı
HABERİ PAYLAŞ

Anne ve bebek riske atılmamalı

Normal doğum mu yoksa sezaryen mi hep tartışılır.

İlk ya da ikinci doğumunu sezaryenle yapmış kadının daha sonraki çocuklarında da aynı yöntemin tercih edilmesinin nedeni anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atmamak, eski doğum yerinde yırtılma olmasını önlemek.

Sezaryen tehlikeli mi?

27 yaşındayım ve 2 çocuk annesiyim. Şu anda 12 haftalık gebeyim. 2 doğumumu da sezaryen ile yaptım. Bu 3’üncü sezeryenim olacak. Herhangi bir tehlikesi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3 sezaryene kadar izin veriyoruz ama yine de bu gebelikte yakından takip edilmeniz ve ağrı çekmeden doğumun planlanması gerekir. En korktuğumuz risk eski sezaryen yerinizin yırtılmasıdır.

Haberin Devamı

Ayrıca önceki cerrahilere bağlı olarak karın içinizde bazı yapışıklıklar olabileceğinden, bebeğin eşinin (plasentanın) yapışma anomalileri olabilir. Cerrahi deneyimi olan, yoğun bakımı bulunan hastanede çalışan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına takip olmalısınız.

Rahimi alırlar mı?

32 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Doktor rahim ağzında myom olduğunu söyledi. Bunun tedavisi var mı? Yoksa rahmimi mi alacaklar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı olarak bilinen servikste myom gelişmez. Myom düz kasların iyi huylu bir tümörü olup rahimden gelişir. Bazıları rahmin iç duvarından dışarı doğru uzanarak rahim ağzından dışarı sarkabilir. Bunun çıkarılması vajinal yolla yapılır. Ama bunun için rahmi almaya gerek yoktur.

Kanamam oluyor

Vajinamdaki şişlik nedeniyle doktora gittim, iltihap varmış. Ayrıca sol kasığımda kist varmış . 2 tane ilaç verdi. İlaçları kullanıyorum ama açık kırmızı kanamam oluyor. Sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, neden kanamanız olduğunu söyleyebilmem mümkün değil. Keza verilen ilaçları bilmiyorum. İltihap denildiyse büyük bir ihtimalle antibiyotik verilmiştir. Önerim tedavi bitiminde doktora kontrole gitmeniz ve kanama şikayetinizden bahsetmeniz olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder